Üzleti tippek

Megosztottak a vagyonadó kérdésében a vállalkozók

Egyes vállalkozási érdekképviselők helyeselnék, mások elleneznék a vagyonadó bevezetését. Az ingatlanadó eredeti ötletének elutasításában viszont egységesek.

Olyan vagyonadóra lenne szükség, amelyben nemcsak az ingatlan, hanem a műkincs, a magánjacht, s egyéb javak is beletartoznának – mondta Vadász György, az OKISZ ügyvezető társelnöke a napokban a szervezet egy tájékoztató konferenciáján.

A vállalkozói érdekképviselők szerint kellene húzni egy vonalat – például 50 millió forintot, s az efeletti vagyon adózna. A többletbevételből a bérekre nehezedő adóterhelést lehetne csökkenteni.

Nincs egyetértés

Antallfy Gábor, a Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetségének (Kisosz) ügyvezető elnöke a FigyelőNet kérdésére elmondta: a Kisosz nem támogatná a vagyonadó bevezetését, az OKISZ nem egyeztetett velük erről az ötletéről.

A szervezet álláspontja szerint a vagyonok eleve adózott jövedelmekből keletkeznek, ezért a vagyon megadóztatása kétszeres adóztatást jelentene. A Kisosz elnöke megjegyezte: tudomása szerint a 200 milliárd forintos adócsökkentés nem vonja magával más terhek növekedését, vagy új adók bevezetését. A vagyonadó kérdése hivatalosan nem merült föl az érdekegyezetéseken – tette hozzá Antalffy.

Vadász György úgy vélte: ha a vagyonadót 2009-ben már nem is lehetséges bevezetni, el kellene gondolkodni egy későbbi bevezetésén, amit Vadász György szerint széles körű társadalmi vitának kellene megelőzni. A vagyonadó ötletétől a szakszervezetek sem zárkóznának el, annál inkább az ingatlanadótól.

Az ingatlanadó alternatívája

Még mindig fekete ló az ingatlanadó az adóreform sakktábláján. Mint emlékezetes, az értékalapú építményadót idén azért vezették be, hogy megteremtsék a feltételeit az ingatlanadó bevezetésének, amelynek ötletét azonban a Gazdasági Versenyképességi Kerekasztal viszont elvetette.

Hivatalos, kormányzati vélemény azóta sem hangzott el az ingatlanadó bevezetésével kapcsolatban, csak az adócsökkentésre fordítandó 200 milliárd forintos összeg szerénységéből sejthető, hogy valószínűleg lekerült a napirendről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik