Üzleti tippek

Adó 2008: tovább nő a szigor

admin

2007. 12. 15. 13:12

Nem lesz adócsökkentés, egyszerűbb lesz viszont áfát visszaigényelni, nullás igazolást kapni. Ha hibát talál, keményebben büntet a hatóság.

A törvényhozók az adóelkerülések megszüntetésén és a kiskapuk bezárásán fáradoznak, az adócsökkenés nem jellemző. Ezt jól példázza az újonnan alakult vállalkozások ellenőrzése. Az előirányzat szerint a jogelőd nélkül alakult vállalkozások 20 százalékát ellenőrzés alá kell vonni. A kiválasztásra (az alakulástól 90 napon belül) az alapítók és a vezető tisztségviselők korábbi adóügyi botlásai adhatnak okot.

Az eljárás során az új adóalanynál alapvető kérdéseket vizsgálnak a revizorok: bejelentési kötelezettségeket, belső szabályzatokat, a szerződéseket, illetve a jövedelmek kifizetését. A hibákért pedig még emelt mértékű bírság is kiszabható.

Az egészség ára

Zsebbe vágó számokJanuártól növekszik a kiszabható mulasztási bírság felső határa: cégek esetén 500 ezerre, magánszemélyeknél 200 ezer forintra nő.
Egymillió forint lesz ugyanakkor az adózóra kiszabható bírság számlaadási, illetve nyugtaadási kötelezettség megsértése, be nem jelentett foglalkoztatott és igazolatlan eredetű árú forgalmazása esetén.
A törvénysértő alkalmazottakra ezentúl 10 ezer és 50 ezer forint közötti bírságot vethetnek ki.

Változások pontokba szedve

egyszerűsödnek a bevallási nyomtatványok
elektronikus bevallók nem kapnak postai úton folyószámla- egyenleg-értesítőt
az éves beszámolót elektronikus úton kell megküldeni az adóhatóságnak
elfogadottá válik a székhelyszolgáltatás
adószám felfüggesztésekor a türelmi idő 60 napról 45 napra csökken
2009-től az ingatlanok helyi adózásában bevezetik a számított érték alapú adót
a luxusadót már a cégeknek is meg kell fizetniük
a teljesítést követően a számlát kötelező 15 napon belül kiállítani
egyszerűsödik a helyesbítő és stornó számlára vonatkozó szabályozás
megváltozik a statisztikai osztályozás rendszere
megszűnik a tárgyi adómentesség fogalma
az alanyi adómentesség felső határa 5 millió forintra nő
elmarad a kis adók összevonása

A társadalombiztosítási járulékok mértékét illetően csak belső átrendeződés történt, a korábbi évekkel ellentétben: amennyivel kevesebbet fizetünk az egészségbiztosítónak, annyival többet kell utalni a nyugdíjbiztosítónak. Ez mind a vállalkozások, mind pedig a magánszemélyek által fizetendő járulékokra igaz. Tíz százalékkal, a minimálbér 30 százalékára növekedett ugyanakkor a munkáltató által az egészségpénztárba adómentesen befizethető összeg határa. De a sportolási lehetőségek kikerültek az adómentes körből.

Az uniós csatlakozás miatt az általános forgalmi adóról szóló törvényt újrakodifikálták. Január 1-jétől több korlát megszűnik, ezzel egyszerűbbé válik az áfa-visszaigénylés. Ezentúl az éves göngyölített 4 millió forint bevételi határtól függetlenül és tárgyieszköz-beszerzés hiányában is visszaigényelhető az adó, de továbbra is csak a megfizetett része. Az új visszaigénylési határ
– havi bevallók esetén 1 millió forint,
– negyedéves bevallóknál 250 ezer forint,
– éves bevallóknál pedig 50 ezer forint.
Az átmeneti szabályoknak megfelelően előzetes bejelentés alapján az új szabály már a 2008. január 20-án beadott, az idei év utolsó bevallására is érvényesíthető.

Ingatlan és áfa

Egységesült az ingatlanügyletek általános forgalmi adózása. Minden ügylet áfamentes lesz (az új ingatlan értékesítése is), de választható az adókötelezettség. Viszont ez 5 évig nem módosítható. A 2008-tól beszerzett ingatlanokra és tárgyi eszközökre érvényes új szabály szerint 20 évre nő a használatbavételtől kezdődő figyelési periódus. „A tervezett és a tényleges felhasználási arány változását a jövőben nem százalékban, hanem abszolút értékben kell mérni, és minden esetben el kell végezni a korábban levont áfa időarányos korrekcióját, ha az eltérés legalább tízezer forint” – mondja Pénzely Márta, a Deloitte szenior menedzsere.

A csalások visszaszorítása érdekében a fordított adózás alá eső ügyletek köre kibővült az áfatörvényben. Így a vevő önbevallással fizeti meg az adót többek közt az építési-szerelési munkáknál, az ingatlanhoz kapcsolódó szolgáltatások esetében, az építőipari munkaerő kölcsönzése esetén és a használt ingatlan értékesítésekor.

Jelentősen szigorodtak a csoportos áfaalanyiság szabályai. A csoport tagjai egy adóalanynak minősülnek, és egy bevallást adnak be, de lehetőség van a csoportból kiválni és hozzá csatlakozni is. Az egymás közötti ügyletek a feltüntetett csoportazonosító jellel áfa szempontjából adómentesek. Kockázatot jelenthet, ezért érdemes figyelemmel lenni arra a szabályra, hogy a csoport minden tagja elveszti adószámát, ha az egyik tag elveszítette.

Társasági adó

A követelések elengedése után ajándékozási illetéket kell fizetni a jövő évtől, kivéve a banki, közüzemi és a 10 ezer forint alatti követelések esetében. „A szabályt a kapcsolt vállalkozásoknak elengedett követelések miatt alkotta a törvényhozás, mert az több esetben gondot okozhatott; például csődeljárásnál” – mondja Veszprémi István, a Deloitte igazgatója.

A társasági adóban a fejlesztési tartalék az adózás előtti eredmény 50 százalékára növekszik a korábbi 25 százalékról. Felső határa továbbra is 500 millió forint marad.

A 10 százalékos kedvezményes társaságiadó-kulcs igénybevételének határa szintén megnőtt, 5 millióról 50 millió forint adóalapra, de az igénybevétel feltételei szigorúak, és más kedvezménnyel együtt nem vehető igénybe. Az így megtakarított 6 százalék eredményt a következő négy adóévben lekötött tartalékként kell kimutatni, és csak a jövőbeni fejlesztésekre, pályakezdők és megváltozott munkaképességűek alkalmazására, illetve hiteltörlesztésre lehet felhasználni.

Könnyítést jelent a vállalkozásoknak a nettó adótartozás bevezetése. A december 31-étől hatályos szabály szerint az adóalanyok adótartozását ezentúl nettó módon lehet figyelembe venni, ami gyorsabbá teszi a nullás igazolások kiadását. Így a túlfizetéseket nem kell előbb összevezetni a tartozásokkal ahhoz, hogy adókedvezményt vehessünk igénybe. Az APEH által közzétett „szégyentáblánál”, azaz a legtöbb tartozást felhalmozott adózóknál is már ezt a számítási módszert kell figyelembe venni.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

(FILES)(COMBO) This combination of file pictures created on May 10, 2018 shows US President Donald Trump during a rally at Total Sports Park in Washington, Michigan on April 28, 2018, and a photo released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on April 21, 2018 of North Korean leader Kim Jong-Un delivering a speech while attending the Third Plenary Meeting of the Seventh Central Committee of the Workers' Party of Korea in Pyongyang.

US President Donald Trump told North Korean leader Kim Jong-Un on May 24, 2018, in letter that the Singapore summit will not take place. / AFP PHOTO / AFP PHOTO AND KCNA VIA KNS / Mandel Ngan AND - /  - South Korea OUT / REPUBLIC OF KOREA OUT   ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP.  /
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.