Üzleti tippek

Billen a hinta a távközlésben

Alapvető átrendeződést prognosztizál a távközlési piacon Vágány Tamás, a HTCC kereskedelmi és marketingvezérigazgató-helyettese.

A magyar vonal


A HTCC-nek jelenleg három leányvállalata van Magyarországon.
A Hungarotel az ország 54 koncessziós területéből ötben kínál helyi hozzáférést a telefon-, ISDN-, internet- és egyéb távközlési szolgáltatásokhoz.
A PanTel Magyarország meghatározó alternatív távközlési szolgáltatója, országos száloptikai gerinchálózata hét szomszédos országban csatlakozik kihelyezett operatív egységekhez.
A PanTel Technocom különleges távközlési megoldásokat szállító vállalat, egyebek mellett távközlési szolgáltatója a kelet-közép-európai régió legnagyobb olajipari társaságának, a Molnak. A lakossági piacon a HTCC közel 220 000 ügyfélnek nyújt szolgáltatást.

Vágány Tamás

34 éves, 1998-ban diplomázott a Budapesti Gazdasági Főiskolán. Több évig dolgozott a Pannon GSM-nél, majd a Xerox Magyarország Kft.-nél, értékesítési, marketing- és műszaki területeken. Folyékonyan beszél angolul. 1999-ben, nem sokkal a cég indulását követően csatlakozott a PanTelhez, először mint kiemelt ügyfélmenedzser, majd 2001-től a cég kereskedelmi igazgatójaként ért el sikereket. Több, a PanTel üzleti alapjait meghatározó szerződés köthető tevékenységéhez. Nőtlen, hobbija az utazás.

Tulajdonosi kör

A forgalomban lévő HTCC-részvények 63 százalékának tulajdonosa a koppenhágai, dániai székhelyű TDC A/S (korábban Tele Danmark A/S). A részvények fennmaradó 37 százaléka nyilvános forgalomban van az Amerikai Értéktőzsdén.

Januárban a Hungarian Telephone and Cable Corp. (HTCC) bejelentette, hogy felvásárolja az Invitelt. Milyen szinergiák származnak az egyesülésből?

A két vállalat egyesülésével 20 százalékos piaci részesedésünk lesz, a kijelölt 54 magyarországi szolgáltatási körzet közül pedig 14-ben meghatározó szolgáltatóként fogunk működni. Ezzel a távközlési megoldások vezető alternatív szolgáltatója jött létre Magyarországon. A szinergiák abból adódnak, hogy a két vállalat együttesen nagyobb üzemi méretre tesz szert, ami eredményesebb és gazdaságosabb beruházásokat és működést tesz lehetővé. Számításaink szerint a működési költségeken tizennégymillió eurót takaríthatunk meg. Ez az összeg a közös hálózatüzemeltetés optimalizálásából, a bővített termékkínálatból, az értékesítési és marketingtevékenységek egységesítéséből, továbbá a műszaki, informatikai és ügyféltámogató funkciók áramvonalasításából tevődik össze.

Milyen menetrendet határoztak meg az egyesülésre, és mikor csökkenhetnek az árak a távközlési piacon?

A vállalatintegráció folyamata a várakozások alapján akár egy évet is igénybe vehet, a szinergiás célok többségét az ügylet létrejöttét követő két éven belül valósíthatjuk meg. Természetesen az áraink ennél jóval előbb csökkenhetnek.

Milyen tényezők befolyásolhatják az idén az internet-hozzáférés terjedését, illetve a cég miben tud még tovább fejlődni?

Mivel Hungarotel területen a technikai lefedettségünk közel 100 százalékos, itt jelentős fejlődéssel lehet számolni. A PanTel szintén jelen van a legtöbb nagyvárosban, de természetesen a lefedettséget folyamatosan bővítjük. Az ADSL2 technológiának köszönhetően ezen a területen is nagy lehetőségeket látok a fejlődésre. A HTCC fontosnak tartja, hogy kínálatában szerepeljenek azok a szolgáltatások is, amelyek lehetővé teszik, hogy az internet, valamint a vezetékes telefonszolgáltatás nagy tömegekhez is eljusson. Hosszú távú stratégiánkban minden szegmenst megcélzunk, de a hangsúly egyre inkább az értéknövelt szolgáltatások felé fog elmozdulni.

A fejlesztések alapelve, hogy jó időzítéssel kell megjelenni a piacon. Milyen marketingstratégiával készülnek az új fejlesztések, mint például a szélessávú internet, az IP-alapú hangátvitel vagy az úgynevezett triple play szolgáltatások reklámozására? Hogyan tervezik elkerülni az átfedéseket, hogy ne zavarják meg a fogyasztót?

Elsősorban a piaci trendeket szeretnénk követni, nem pedig az egyes fejlesztési üzletágak közötti lehetséges hatalmi versenyt. Óriási hiba lenne, ha a fogyasztó az egyik pillanatban azt hallaná tőlünk, hogy vegyen IP-tévét, az utána következő reklámszpotban meg azt, hogy vegyen kábelen televíziót és internetet.

A PricewaterhouseCoopers friss tanulmánya szerint 2020-ban tudnánk olimpiát rendezni. Ön milyennek látja az akkori Budapestet?

Szerintem Budapest jelenleg is rengeteg látnivalót kínál az érkezőknek, és ezt szerencsére egyre többen fel is fedezik. De a legszebb városoknak is szükségük van jó „píárra”, vagyis valami pluszra: amilyen Párizsnak az Eiffel torony, vagy New Yorknak az Empire State Building. Ahhoz, hogy a mi Lánchidunkat vagy a Halászbástyánkat is megismerjék, szükség van valamilyen attrakcióra, ami ránk irányítja a világ figyelmét! Ez pedig lehetne akár az olimpia is!

Mi a véleménye a Fidesz Kossuth téri kordonbontásról?

A Kossuth tér és a Parlament épülete Budapest egyik legszebb helye! Sajnálom, hogy az utóbbi időben egyre többen csak úgy gondolnak rá, mint politikai csatatérre.

Mit szól ahhoz, hogy az Algopyrin február 15-étől vényköteles termékké vált?

Azt hiszem, ha szükségem lesz erre a gyógyszerre, akkor elmegyek az orvoshoz, kifizetem a vizitdíjat, és kiváltom a receptet a patikában. Ha erre nem lesz lehetőségem, akkor kérek egy olyan gyógyszert, ami nem vényköteles, de hasonló bajokat orvosol, mint az Algopyrin.

Sajtóhírek szerint a Budapesti Értéktőzsdét megvásárolná a bécsi tőzsde, amivel a magyar befektetők közvetlenül is hozzáférhetnének az európai részvénypiacokhoz. Ön szívesen tőzsdézne európai olajpapírokkal a londoni tőzsdén?

A Föld is a globalizáció jegyében forog mostanában. Az internet, a legnagyobb növekedési potenciált magában rejtő lehetőség is a globalizáció előnyeit kínálja az embereknek, amikor ezen a csatornán információhoz juthatunk a világ bármely szegletéről. Örülök, ha ezeket az előnyöket a pénzügyi világban is élvezhetjük majd, és egy külföldi részvény megvásárlása ugyanolyan egyszerű lesz, mint letölteni egy vietnami kávéház honlapját egy orosházi lakásban üldögélve.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.