Üzleti tippek

Verseny a Kárpát-medence országai között

Az egymásra utaltsággal, ugyanakkor a folyamatos versennyel lehet jellemezni a Kárpát-medencében lévő országok kapcsolatát, Magyarországnak pedig alapvető érdeke, hogy fölerősítse a szomszédos országokkal a gazdasági szálakat – fejtette ki Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke Miskolcon, a Kárpátok Üzleti Akadémia keddi záró rendezvényén.

Mint mondta, Magyarország és a szomszédos országok amellett, hogy versenytársak, együttműködésre vannak ítélve, ugyanis az Európai Unióban csak akkor lehetnek igazán eredményesek a nagyobb volumenű pályázati források esetében.

Összefogás szükséges

A történelem bizonyítja, hogy a Kárpát-medence gazdasági, kulturális, és földrajzi egységet alkotott, amelyet a politika szétzilált, az EU jelentheti azt az esélyt, hogy ez az egység ismét megteremtődjön. Magyarország és a már uniós tagállamok, illetve a még azon kívüliek alapvető érdeke, hogy fölerősítsék a gazdasági szálakat – tette hozzá.

Éles verseny a kkv-szektorban

A Kárpát-medencében lévő országok a kivitelük jelentős részét a szomszédos országokkal bonyolítják, jellemzőjük a kettős gazdaság, ahol a „multik általában jól érzik magukat, a kis- és középvállalkozások között pedig igen komoly a verseny.

Kitért arra is, hogyan alakult az elmúlt időszakban az egyes országok államháztartásának helyzete. Magyarországgal kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy „lábon lőttük magunkat” ebben a kérdésben. Megbomlott a makrogazdaság egysége, megugrott az infláció, és egyebek mellett ezen tényezők miatt fel kellett adni az euró tervezett céldátumát, miközben vannak olyan országok, mint például Szlovénia, ahol a gazdaság fejlődésének köszönhetően már elérték ezt a szintet.

Túlélés az uniós pénzek felhasználása

Kitörési lehetőségként említette a magyar cégek hozzáadott értékének, illetve a termelékenységnek a növelését, kezdve a szakképzés területétől a megfelelő adópolitikáig. Az európai uniós fejlesztési forrásokat véleménye szerint úgy kellene felhasználni, hogy az segítse a gazdaságilag nehéz időszak lerövidítését, illetve enyhítse a kedvezőtlen hatásokat a foglalkoztatásban és a gazdasági növekedés mérséklődésében.

Bihall Tamás, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke arról számolt be, hogy Kárpátok Üzleti Akadémia címmel egyhetes bentlakásos tanfolyamokat szerveztek a határon túli magyar vállalkozók számára, és kurzusokat tartottak Ungváron és Nagykaposon. A gyakorlati ismereteket nyújtó képzésekben mintegy másfélszáz erdélyi, felvidéki és Kárpát-aljai vállalkozó vett részt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik