Üzleti tippek

Kreatív utakon

admin

2006. 05. 05. 00:00

A világ első automatikus számítógépes rendszám-azonosító berendezése csak az első mérföldköve volt az A. R. Hungária Rt. sikertörténetének.

Tulajdonosok


A cég elődjét 1992-ben alapították a Kertész testvérek, valamint egy egyetemi évfolyamtársuk, aki 1993-ban kivált a cégből. Jelenleg az A. R. Hungária 93 százalékban Kertész Attila és Kertész Viktor tulajdonában van, a cég kutatás-fejlesztési igazgatója, Müller Tibor 7 százalékos arányban részesedik a társaságból. Kertész Viktor üzletfejlesztéssel, belső cégépítéssel és termékfejlesztéssel foglalkozik.

Matematikai operátorokkal márpedig nem lehet pénzt keresni – mondta a cégalapító mérnök-matematikus társaságnak egykori egyetemi professzora a nyolcvanas évek végén. Pedig ha tudta volna… „Minket csak az érdekelt, hogy vajon létrehozható-e az emberi agynak olyan számítógépes matematikai modellje, amelynek segítségével a számítógép képes látni” – emlékszik a hőskorszakra Kertész Attila, az A. R. Hungária Rt. egyik alapító-tulajdonosa, a cég stratégiai feladatokért felelős vezetője. A fiatal kutatók elméleti érdeklődése talán megmaradt volna az egyetem falain belül, ha nincs egy amerikai ösztöndíj, amely új távlatokat nyit a kis csapat ambícióinak.

Hazatérve a háromfős fejlesztőcsapat gőzerővel vetette bele magát a közös kutatásba: miként lehet a számítógépet alkalmassá tenni egy általa még soha nem látott digitális kép tartalmának önálló felismerésére. A kutatások sikere rövid időn belül konkrét feladatok megoldásában öltött testet. Így készült el 1992-ben Magyarországon a világ első automatikus számítógépes rendszám-azonosító berendezése.

Az elkövetkező 14 év az egykori egyetemistákat igazolta: az ötletből sikeres vállalkozás lett, amely jelenleg több mint 60 országban közel 1500 partner elégedettségét vívta ki. Mára az A. R Hungária meghatározó szereplőjévé vált a képfeldolgozáson alapuló biztonság- és közlekedéstechnikai világ e speciális piaci szegmensének.

Repülőrajt, recesszió

A cég első megrendelése a Ferihegyi repülőtér számára kifejlesztett automatikus rendszámfelismerő rendszer volt 1993-ban. Versenyelőnyük ebben az időszakban abból származott, hogy olyan megrendeléseket sikerült megszerezniük, amelyeket a nagyok nem tudtak megcsinálni: vagy nem foglalkoztak vele, vagy nem voltak képesek technikailag kivitelezni. A rendszám-azonosító mellé hamarosan kifejlesztették az okmányleolvasó szoftvert is.

Első nagyobb megrendelésüket a Főtáv Rt. részére teljesítették. „Amikor 1995-ben fél év alatt negyedmillióra ugrott a vízórák száma, a Főtáv Rt.-nek automatikusan digitalizálni kellett az adatokat tartalmazó leolvasó blankettát. De például mi szállítottuk a Belügyminisztériumnak a vízum- és útlevélkérő lapok digitalizálására szolgáló okmányleolvasót is.”

A dinamikusan növekvő cég azonban hamarosan szembekerült a kilencvenes évek közepének gazdasági recessziójával. „A kormány gazdasági megszorító intézkedései nagyon érzékenyen érintették a cégünket, mivel bevételeink egy része költségvetési beruházásokhoz kötődött. Az általános gazdasági recesszió miatt a magáncégek is spórolni kezdtek…” – mondja Kertész Attila.

Ugyanakkor a számítástechnika ugrásszerű fejlődésével megnyílt az út az ujjlenyomat-azonosítás, az arcfelismerés kifejlesztése felé. A magyar piac bizonytalansága, illetve a komputertechnológia nyelv-, kultúra- és országfüggetlen jellege miatt a cégvezetők úgy döntöttek, külföldön próbálnak szerencsét. Ennek megfelelően 1997-ben újjászervezték a céget, mely Egervári Márk személyében új operatív igazgatót kapott. 2000-ben fejeződött be a stabilabb vállalati struktúra kialakítása: létrejött az A. R. Hungária részvénytársaság.

Nemzetközi piacon is

Először a CEBIT-re mentek ki egy laptoppal 1995-ben. Mivel termékeik látványosan demonstrálhatók a számítógép képernyőjén, az ipari vásárokon hamar felkeltették a külföldi partnerek figyelmét. Az első nagyobb külföldi megrendelő, egy francia cég kempingjeibe vásárolt rendszám-azonosító szoftvert. A felfutás 1999-ben következett be, amikor megkereste őket az Unisys és a francia Bull IT-cég. „Külső beszállítóként postáknak fejlesztettünk okmányolvasó rendszereket. Több ezer speciális okmányolvasó gyártására kaptunk megbízást.”
A külföldre irányuló stratégia jó döntésnek bizonyult. A folyamatos, magas színvonalú kutatás és innovatív fejlesztés eredményeképpen a társaság forgalma 2000-től kezdve évente megduplázódott; árbevételének 90 százaléka jelenleg már exportból származik.

A sikeres helytállást három tényezővel magyarázzák: magas szintű technológia, versenyképes ár, hatékony értékesítés. A nemzetközi értékesítést a regionális képviseleti rendszer, a szakmai kiállításokon való intenzív részvétel, valamint a cég interaktív weboldala segítségével szervezték újjá. „Olyan specialistákat tettünk az egyes régiókba, akik tisztában vannak a helyi viszonyokkal, beszélik az adott ország nyelvét, illetve az angolt, és kizárólagosan foglalkoznak egy-egy termékünkkel” – mondja Egervári Márk.

Újabb mérföldkövet jelentett a cég életében hazánk európai uniós csatlakozása. „Mint minden exportra termelő cégnek, az A. R. Hungáriának is egyértelmű versenyelőnyt hozott a csatlakozás” – mondja Egervári Márk. Európában gyakorlatilag valamennyi országban jelen vannak, nagyobb ügyfeleik közé az osztrákok, spanyolok tartoznak.

További tervek

Az időközben hivatalos NATO-beszállítói minősítést szerzett vállalat középtávú tervei között szerepel az amerikai kontinens meghódítása is. „Bár Ázsiában és a Közel-Kelet egyes országaiban már jelen vagyunk, az USA-ban most próbálkozunk először” – mondja az igazgató. Úgy gondolja, a cég legerősebb terméke ezen a piacon is a rendszám-azonosító lehet. „Egyébként a mi programmotorunk volt az első a világon, amely az arab karaktereket is hatékonyan felismeri” – teszi hozzá Kertész Attila alapító-tulajdonos.

A cég legújabb hazai projektje egy több száz millió forintos összeszerelő üzem felépítése Perbálon. Elsősorban a K+F műszerek gyors legyártása miatt van rá szükség. „Mivel cégünk teljes vertikumban szolgáltat, szükségünk van egy komplex összeszerelő műhelyre – mondja Egervári Márk. – Itt a mikrocsipektől kezdve a kamerákon át a speciális kábelekig mindent igény szerint és gyorsan le tudunk gyártani.”

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Demonstrators hold flags of Europe and of Romania as they protest in the front of the Romanian Parliament in Bucharest March 6, 2018.
Hundreds of demonstrators from around the country staged a rally following a nation wide mobilisation on social media to protest against the corruption and against PSD, the ruling Social Democrat Party. Romania's justice minister launched a procedure to sack the popular and internationally respected head of the anti-corruption investigation body. As chief prosecutor in the DNA anti-corruption body, Laura Codruta Kovesi has helped bring a raft of corrupt officials to justice in recent years in one of the EU's most graft-ridden countries. / AFP PHOTO / Daniel MIHAILESCU
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.