Üzleti tippek

Sítalpakon Európában

Itthon is akad alkalmas terep, a környező országokban pedig rengeteg helyen hódolhatunk a hagyományos, sőt az extrém téli sportoknak is.



A sípályák nehézség szerinti jelölése:



Kék: könnyű
Piros: közepes nehézségű
Fekete: nehéz, csak tapasztalt sízőknek!





Extrém hósportok

Telemark:

Speciális felszerelést, cipőt igénylő, egyesek szerint meglehetősen nehéz technikájú sísport, a síelő sarka nincs a léchez rögzítve.

Freeride: A kijelölt pályákon kívül, általában mély hóban történő sízés.

Helisí: A síelőket helikopterrel szállítják az érintetlen lejtőkre a tömegektől elzárt területekre.

Snow-kite: A sárkányhoz hasonló, felfújható kite-ernyőt a síző vagy a snowboardos a derekához rögzíti, illetve kézzel tartja, irányítja. Megfelelő szélerősség mellett sík terepen is komoly sebességet lehet elérni vele.

Hórafting: A vadvízi evezés havas lejtőkön meghonosodott változata.

Airboard: A sportoló egy levegővel felfújt, másfél méter átmérőjű, jól csúszó korongon küzd meg a lejtővel.

Snow-tubing: A leginkább felfújt traktorgumibelsőhöz hasonlító eszközön előre kialakított, csőszerű pályán csúsznak le a gyerekek és felnőttek.

Sí-bob: A mozgássérültek téli sportja, a különleges eszközzel a lábukat használni nem tudók is átélhetik a síelés örömeit.




Néhány ajánlat az utazási irodáktól:


Hoszú hétvége (3 nap, 2 éj) Donovalyban (Szlovákia) kétcsillagos szállodában, félpanzióval: 23 200 Ft/fő

8 nap, 7 éj a szlovákiai Magas-Tátrában, félpanzióval: 56 000 Ft/fő

6 nap, 5 éj Zakopanéban (Lengyelország) panzióban, félpanzióval: 32 500 Ft/fő

8 nap, 7 éj Bohinjban (Szlovénia), háromcsillagos szállodában, reggelivel: 52 900 Ft

8 nap, 7 éj Bad Gasteinben (Ausztria), háromcsillagos szállodában, félpanzióval: 105 700 Ft

8 nap, 7 éj a Valle di Sole síparadicsomban (Olaszország), háromcsillagos szállodában, félpanzióval: 93 800 Ft

8 nap, 7 éj Alpe D’Huez-ben (Franciaország), 4 ágyas apartmanban, ellátás nélkül: 39 900 Ft

8 nap, 7 éj Davosban (Svájc), háromcsillagos szállodában, félpanzióval: 152 600 Ft

Évről évre nő a téli sportok kedvelőinek száma. Ezek nemcsak rendkívül egészségesek, hanem néhány nap vagy egy egész hét teljes kikapcsolódásra is módot adnak. A havas lejtők, a természet szépségeinek látványa megnyugtatja a mindennapi hajtástól megviselt idegeket, a kristálytiszta hegyi levegő kitisztítja a városi szmog gyötörte tüdőt, és hirtelen messze kerülnek az itthoni gondok.

Az európai sípályák túlnyomó többségén hozzáértő edzői segítséget talál az is, aki most szeretne megismerkedni a sportág alapjaival. Aki pedig nem éri be a hagyományos lesiklással, megpróbálkozhat a dinamikus, fiatalos snowboarddal, vagy az olyan extrém sportokkal, mint a helisí, a snow-kite vagy a hórafting (lásd keretes anyagunkat).

Magyarországon sajnos viszonylag kevés a síelésre alkalmas pálya, és a hó is, de a Kárpátok és az Alpok legközelebbi havas lejtői viszonylag kevés utazással elérhetők, ráadásul a szállás- és a síbérlet is megfizethető.

Aki nagyobb luxusra vágyik, Franciaország vagy Svájc előkelő síterepeit is kipróbálhatja.

A szálláshelyek választéka rendkívül széles, a panzióktól, a 2-4-6 személyes apartmanokon át az ötsillagos szállodákig. Aki akar, könnyen találhat pályaszállást, de az sem marad hoppon, aki inkább a legközelebbi városban szeretné tölteni az éjszakákat. Számos hotel kínál vendégeinek wellness szolgáltatásokat, uszodát, szaunát, masszázst, és az éjszakai szórakozási lehetőségek választéka is óriási. Egy kis felár ellenében egyre több helyre vihetjük magunkkal háziállatunkat is. A kiválasztott szállás felszereltségére viszont mindenképpen érdemes rákérdezni a foglalásnál, hiszen az apartmanok egy részében például magunknak kell gondoskodnunk az ágyneműről.

Az apartmanok többségében háromféle hosszúságú turnus közül választhatunk: háromnapos, kétéjszakás hétvégi; hatnapos, ötéjszakás hét közbeni; valamint hétéjszakás, azaz egyhetes. A szállodákban ezzel szemben a legtöbb esetben éjszakánként és személyenként számolják az árakat. A turnusok hossza országonként is változhat.

Szlovákiától Szlovéniáig

Aki viszonylag olcsón és a lehető legkevesebb utazással szeretne hódolni a téli sportoknak, általában Szlovákia jól bevált síterepeit keresi fel. Korábban a tapasztalt síelők gyakran kritikával illették a szlovák pályák minőségét és a szálláshelyek felszereltségét, de az elmúlt évtizedben jelentős fejlődés következett be e téren.

A szlovák síterepek legnépszerűbbike – főként Magyarországhoz való közelsége miatt – az Alacsony-Tátra sportközpontja, Donovaly. Nagy előnye, hogy Budapesttől mindössze 200 kilométerre fekszik, így alig három óra autózással elérhető, lejtői pedig már viszonylag kevés hó esetén is kiválóan alkalmasak a sportolásra.

A változatos nehézségű lesiklópályák és a modern felvonók mellett 30 kilométernyi sífutópálya is várja az érkezőket, a faluban pedig minden olyan szolgáltatást és szórakozási lehetőséget megtalálni, amire a pihenés ideje alatt szükség lehet.

A szlovák panziókban, apartmanokban egy háromnapos, kétéjszakás hosszú hétvégére már 15–25 ezer forintért is kaphatunk szállást, egy hét közbeni, hatnapos turnus kétágyas szobában 30–50 ezer forintba kerül. Háromcsillagos szállodában 45–85 ezer forintból hozhatunk ki egyhetes, sportos „telelést”.

Aki nem riad vissza még egy kis autózástól, a Lengyelország déli határa mentén fekvő síterepeket is választhatja. Zakopane és környéke a rendszerváltás előtt a magyar síelők egyik legnépszerűbb célpontja volt, de a ’90-es években az Alpok sípályái sok magyar sportolót elhódítottak. Az utóbbi években azután ismét növekedni kezdett az idelátogató magyarok száma. A kezdőtől a profiig minden síelő, sőt a sífutók és a síugrók is megtalálják itt a nekik való pályákat, a nem síelő családtagok pedig a számtalan környékbeli látnivaló (Krakkó vagy a wieliczkai sóbánya) felkeresésével múlathatják az időt.

A Magas-Tátra mellett a másik kedvelt síterep a sziléziai Beszkidek vidéke, amelynek központja Szczyrk. A lengyel panziókban öt éjszakára harmincezer forint körüli összeget kell fizetni, két-háromcsillagos szállodában egy hosszú hétvégéért körülbelül harmincezer, egy hétért 50–60 ezer forintnak megfelelő összeget kérnek.

Ha jó minőségű sípályákra és nyugati színvonalú szolgáltatásokra vágyunk, de szeretnénk mindezt a nyugat-európai áraknál hajszálnyival olcsóbban megkapni, érdemes déli szomszédunk, Szlovénia felé venni az irányt. Az egyik legnépszerűbb szlovén síterep a Budapesttől 420 kilométerre fekvő Maribor-Pohorje, de a síelők nagyon kedvelik az olasz határnál fekvő Kranjska Gorát és a Száva forrásánál elhelyezkedő Bohinj síterepeit, Koblát és Vogelt is. Az utóbbi településen olyan extrém sportokat is kipróbálhatnak az ideérkezők, mint a jéggé fagyott vízesés megmászása, vagy az ejtőernyős síugrás.

Apartmanban 15–30 ezer forinttal kell számolni fejenként az egyhetes szállásköltségre, míg háromcsillagos szállodában 50–70 ezer, négycsillagosban körülbelül 100 ezer forintot kell fizetnünk az egyheti szállásért.

Irány az Alpok!

Ausztria sírégióit valószínűleg a téli sportok egyetlen magyar barátjának sem kell bemutatni: Karintiától Tirolig több mint 20 ezer kilométernyi sípálya, 3500 sílift és mintegy 500 síiskola várja vendégeit. Szinte nincs is olyan téli sport, amire ne lenne mód nyugati szomszédunknál, csupán azt kell eldöntenünk, hogy a közeli síterepeket vagy a távolabbi régiókat részesítjük előnyben, és milyen szolgáltatásokra, szórakozóhelyekre, wellness-kezelésekre tartunk igényt.

A melegebb évszakokban a gleccserek várják mindazokat, akiket szomorúsággal tölt el a tél vége.

Ausztria síelés szempontjából is rendkívül gyerekbarát ország, a szálláshelyeken és a sípályákon mindenhol gondolnak az apróságokkal érkezőkre: a kicsiket és szüleiket árkedvezmények, gyermekprogramok, síiskolák várják. A gyerekek kedvencei közül is kiemelkedik az alsó-ausztriai St. Corona gyermekparadicsom, az unterbergi Gyereksíország, valamint a stájerországi Dachstein Tauern 11 gyermek-síiskolája.

A szállásköltség a kiválasztott szálláshely jellegétől, kategóriájától, fekvésétől és szolgáltatásaitól függően széles skálán mozoghat.

Négyszemélyes bungalóban már személyenként 30–40 ezer forintért is kaphatunk szállást egy hétre, ugyanez kétcsillagos szállodában 60 ezer forint, háromcsillagosban 80–90 ezer forint, míg négycsillagos szállodában személyenként akár 100–200 ezer forintot is fizethetünk egy hétre.

Olaszországot nemcsak nyáron szeretik a turisták: a Dolomitoktól egészen a francia határig terjedő síparadicsomok a hideg évszak szerelmesei körében is népszerűek.

A három legnépszerűbb sírégió Aostatal és Piemonte tartomány, Dél-Tirol és Kelet-Trentino, valamint a magyar síelők körében különösen népszerű Nyugat-Trentino és Lombardia. A sportolási lehetőség mellett az olasz éttermek finom ételekkel és borokkal, a szállodák és síközpontok pedig változatos szórakozási lehetőségekkel várják a vendégeket. A szállásárak az ausztriaihoz hasonlóak.

A felső kategória

Franciaországot a közvélemény általában a drágább síterepek között tartja számon, pedig a szállásköltség ott is megfelel a nyugat-európai átlagnak.

Apartmanban egy hétért 20–60 ezer forint körüli összeget kérnek, míg háromcsillagos szállodában, félpanzióval ugyanezt az összeget akár egyetlen éjszakáért is kifizethetjük. A francia síterepek – az Északi-Alpok, a Déli-Alpok, a Pireneusok, a Vogézek és a Francia-Középhegység – 1250–1430 kilométerre találhatók Magyarországtól.

A különböző nehézségű lesiklópályák, sífutópályák és snowboard-paradicsomok mellett olyan különlegességek is vannak, mint a helikopteres sízés, a siklóernyőzés vagy a lovas, kutya- vagy motoros szánozás.

Az európai síterepek felső kategóriáját kétségtelenül a svájci pályák jelentik: a havas lejtőkön is érződik az ország gazdagsága, no meg persze a híres svájci pedantéria. Bár Svájc drága ország hírében áll, négyszemélyes apartmanban már fejenként 25–30 ezer forintért is találhatunk szállást egy hétre – igaz, akad olyan minden luxussal felszerelt négycsillagos szálloda is, ahol közel félmillió forintba kerül nyolc nap pihenés.


Sítalpakon Európában 1



Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik