Üzleti tippek

Pályázati tipp: Fenntartható energiarendszerek

admin
admin

2005. 11. 03. 08:00

A fenntartható energiarendszerek kialakítása és működtetése az európai közös energiapolitika kulcsterülete. Az Unió energiastratégiáját tartalmazó Zöld Könyv fogalmazza meg a főbb problémákat: növekvő energiafüggőség, az energiaszolgáltatások bizonytalansága, a megújuló energiaforrások használatának fajlagosan magas költségei, a szén-dioxid-kibocsátás fokozódása.

Ezek megoldására az EU az energetikai kutatás-fejlesztési tevékenységek bővítésével kíván megoldást találni. A keretprogramban kitüntetett szerep jut az energiatakarékosságnak, az energiahatékonyság növelésének és a megújuló energiaforrásoknak. A fő cél a költséghatékony és innovatív jellegű energetikai technológiák kialakítása és elterjesztése.

Webajánló:


A pályázat elkészítéséről több információ található a www.cordis.hu honlapon.


A jelenlegi kiírás hat főbb területet támogat:


• Tüzelőanyag-cellák és alkalmazásuk: tüzelőanyagcella-fejlesztések, tüzelőanyagcella-alkalmazások.

• Korszerű technológiák az energiahordozók előállítására, tárolására, elosztására, különös tekintettel a hidrogéntechnológia lehetőségeire.

• Decentralizált villamosenergia-előállítás: a decentralizált villamosenergia-termeléshez kapcsolódó technológiák fejlesztése; a decentralizált áramtermelő egységek kapcsolódási lehetőségei a villamos hálózathoz; a decentralizált villamosenergia-termelés arányának növelése.

• Hidrogéntechnológiák: hidrogén előállítása környezetbarát technológiákkal; a hidrogéntermelés alapanyagai; a hidrogéntechnológiák biztonsági szempontjai, a hidrogén tárolási lehetőségei; a hidrogén energetikai célú felhasználását gátló tényezők elterjedésének korlátai.

• A megújuló energiaforrások új technológiai koncepciói:

– Fényelektromosság: fényelektromos modulok költséghatékony, automatizált előállítása; fényelektromos berendezések alkalmazása épületekben és az épített környezetben; vékonyfilm fényelektromos technológiák kifejlesztése.

– Biomassza: a költséghatékony biomassza tüzelés technológiái; költséghatékony biomassza elgázosító rendszerek; költséghatékony bioüzemanyag-előállítás; tüzelőanyag-cella alkalmazások; energianövények; mező és -erdőgazdasági melléktermékek energetikai hasznosítása.

– Egyéb megújuló energiák: geotermális energia felhasználása; innovatív megoldások a szélenergia hasznosítására; szolár-termál technológiák; a tengeri hullámzás és az árapály energetikai célú hasznosítása.

• Fosszilis tüzelőanyagot felhasználó erőművekből származó szén-dioxid elhelyezése:

– Szén-dioxid megkötése a tüzelőanyag felhasználása előtt

– A tüzelőanyag felhasználását követő szén-dioxid-megkötés

– Szén-dioxid elhelyezése szilárd közegben

A Fenntartható energiarendszerek tematikus felhívásra bármely jogi szervezet pályázhat, de elsősorban az energiarendszerek területén tevékenykedő kis- és középvállalatoknak, egyetemeknek, kutatóintézeteknek ajánljuk a részvételt. A felhívásra elkülönített költségvetés 20 millió euró, a pályázatok beadási határideje 2006. január 10.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Magyarországról szertegurulnak az uniós támogatások Delaware-től Tallinig

A anti-Brexit demonstrator dressed in a Union Flag suit and waving an EU flag stands on the road outside the Houses of Parliament in central London on March 29, 2018. - The one-year countdown to Britain's exit from the European Union began on March 29, 2018 with Prime Minister Theresa May touring the UK shore up support for the government's Brexit strategy. (Photo by Daniel LEAL-OLIVAS / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.