Üzleti tippek

A feldolgozóipari cégek megőrizték optimizmusukat

A feldolgozóipari vállalkozások a második negyedévben növelték termelésüket, júliusban helyzetük viszonylag jó maradt - áll a Kopint-Datorg második negyedévi konjunktúratesztjében, amelyet pénteken juttatott el az MTI-hez.

A felmérés szerint 2000 óta most júliusban a legkedvezőbb a feldolgozóipari vállalkozások helyzete, a menedzserek a rövid távú helyzet-prognózist illetően megőrizték tavaszi optimizmusukat. A konjunktúra-barométer 61 pontja hasonló az áprilisihoz, iránya változatlanul emelkedő.

A reálfolyamatokat tükröző bizalmi index értéke, amely a termelési kilátások, a rendelésállomány és a késztermék-készletek értékelése alapján készül, most 54 pontot mutat, két ponttal alacsonyabb az elmúlt negyedévinél, de az utóbbi évek legmagasabb júliusi értéke – közli a kutatóintézet. (Mind a konjuktúra-barométer indexe, mind a bizalmi index 50 pont esetén változatlanságot jelez.)

A bizalmi index komponensei széttartóak. A rövid távú termelési előrejelzés határozott élénkülést jelez 2005 további hónapjaira vonatkozóan. A késztermék-készletek szintje hasonló az áprilisihoz. Az összes rendelésállomány-szintje ugyanakkor kedvezőtlenebb, mint az előző felmérés alkalmával volt: a negatív irányú változás a belföldi és az export rendelésállományt egyaránt jellemzi, bár az utóbbi szintje csak kevéssel van a “megfelelő” alatt, a belföldi esetében pedig a legnagyobb mértékben a “megfelelő” aránya növekedett.

A barométer és a bizalmi index emelkedő trendje alapján valószínű, hogy a pozitív irány a vállalkozások közérzetének és a reálfolyamatainak alakulásában megmarad az év hátralévő hónapjaiban. A várható tendenciára vonatkozóan azonban kedvező és kedvezőtlen érvek egyaránt kiemelhetőek.

Élénkülést sugall, hogy a beszerzések – összhangban a vásárolt készletek csökkenésével és a termelésnövelési tervekkel – élénkülhetnek: szerény mértékben inkább belföldről, mint külföldről. Emellett a vállalkozások további növekedéssel számolnak az exportban és a hazai értékesítésben – a júliusi prognózisok kedvezőbbek a januárinál és az áprilisinál. Termelésbővítési szándékra utal az is, hogy az elmúlt hónapokban emelkedett a szakképzett munkaerő-kínálattal elégedetlen vállalkozások aránya.

Óvatosságra int ugyanakkor, hogy az elmúlt hónapokban megcsappant a kereslet: mindkét értékesítési irányban kereslethiányt jelzett a vállalkozások 35 százaléka, szemben az áprilisi 27 százalékkal.
A foglalkoztatási kilátások kedvezőtlenek: júliusban is kevesebb vállalkozás tervez létszámnövelést (19 százalék) a következő hónapokban, mint létszámcsökkentést (32 százalék). A vállalkozások meghatározó kapacitásainak kihasználtsága 2005 júliusában 80 százalékos – ugyanolyan, mint az elmúlt év júliusában, és alacsonyabb az áprilisinál – álla Kopint-Datorg konjunktúratesztjében.

A vállalati menedzserek hullámzóan értékelik a makrogazdasági helyzetet, jelenleg kedvezőtlenebbnek látják, mint egy negyedévvel korábban, értékelésük negatívabb az egy évvel ezelőttinél. A gazdaság helyzete a válaszadók 71 százaléka szerint közepes, 3 százaléka szerint jó, 26 százaléka szerint rossz – rögzítette a vállalatvezetők véleményét a kutatóintézet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik