Üzleti tippek

Ekhóznának az informatikai vállalkozások

Az Informatikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) azt javasolja a kormánynak, hogy az új vállalkozói adó- és járulékkonstrukcióba, az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás (ekho) körébe az informatikában dolgozók is bekerülhessenek.

Kovács Zoltán, az IVSZ elnöke szerdán Budapesten sajtótájékoztatón elmondta: az ekho bevezetése a tudásmunkások (knowledge worker) – például a hardver- és szoftver tanácsadók, számítástechnikusok, mérnökök – körében nagy lépés lenne a tudásgazdaság kifehérítésében, s több tízezer munkavállalót és ezek munkaadóit szabadítaná meg a mindennapi elszámolási gondjaitól.

Az informatikai és infokommunikációs (IKT) szektor helyzetéről az elnök elmondta: nehezen alakul ki az exportképes kis- és közepes magyar vállalkozások köre, annak ellenére is, hogy a külföldi tőke elsősorban a high tech iparba és a szolgáltatási szektorba áramlik.

Hozzátette: míg az IKT szektor a foglalkoztatottak 5,76 százalékát alkalmazza, e cégek export aránya eléri a 21,7 százalékot. Igaz, ez utóbbi nagy részét a multinacionális cégek bonyolítják le.

Kovács Zoltán kérdésekre válaszolva elmondta: Magyarországon az IKT piac 1400-1500 milliárd forint értékű, ebből 400 milliárd forint az informatikai szektorból származik. A szektorban 8000-9000 cég működik, s ezek a vállalatok a GDP-nek mintegy 10 százalékát állítják elő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik