Üzleti tippek

Új programokat indít az OFA

Több új foglalkoztatást segítő programot indít az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány (OFA) az idei kétmilliárd forintos keretből – ismertette Molnár Györgyné, a kuratórium elnöke pénteken sajtótájékoztatón Budapesten.

Az egyik ilyen program, amelyre 300 millió forint jut, az önkéntes munkát kívánja népszerűsíteni. Az ilyen munkavégzés lehetőséget ad a munkanélkülieknek, hogy munkatapasztalathoz jussanak, s így könnyebben helyezkedhessenek el. Az önkéntes munka támogatását három célcsoport nyerheti el. Elsőként azok a nonprofit szervezetek, amelyek megszervezik a munkát, felkutatják az erre vállalkozó munkanélkülieket, az őket fogadó intézményeket. Támogatást kaphatnak például a nonprofit szervezetek ezzel a tevékenységgel foglalkozó tagjaik továbbképzéséhez.Az önkéntes munkát vállalók díjazást nem, de utazási, lakhatási, étkezési költségtérítést elnyerhetnek. Az önkéntes munkát végzőket fogadó intézmények a munkahelyek kialakításához kaphatnak segítséget. Az önkéntes munkavállalókat fogadó intézmények lehetnek iskolák, önkormányzatok és különféle közintézmények is. Molnár Györgyné elmondta, hogy sokat vár egy másik programtól is, amelyre 118 millió forintos keretösszeg áll rendelkezésre. Ennek révén a hátrányos helyzetű térségek önkormányzatai kapnak támogatást. Feladatuk, hogy a közterületek, közösségi épületek felújítását végezzék el a környékbeli munkanélküliek foglalkoztatásával. A támogatást 70 százalékban bérköltségre, 30 százalékban anyagra, eszközre fordíthatják. Feltétel még, hogy képzést, átképzést szervezzenek a munkanélkülieknek, illetve vállalják a támogatott időszakon túli foglalkoztatásukat.

Molnár Györgyné szólt arról is, hogy folytatják a romáknak szervezett programokat. Erre 375 millió forintos keret áll rendelkezésre.
Három területen kívánják segíteni a romák foglalkoztatásának javítását. Egyrészt folytatódik a romák közösségi vállalkozásainak több éve tartó támogatása. A közösen kezdett, a helyi adottságokhoz igazodó növénytermesztési, állattenyésztési, építőipari tevékenységek több éven át a piacképességig kapnak támogatást. Egy új formája lesz a támogatásnak, hogy a romák foglalkoztatását vállaló kis- és mikrovállalkozások fejlesztéseikhez, szolgáltatások igénybe vételéhez nyerhetnek el anyagi segítséget.

Új támogatási forma lesz, hogy a PHARE-keretből létrehozott roma művelődési intézményekben munkaerőpiaci szolgáltatást alakítsanak ki roma ügyintézőkkel a roma munkanélküliek részére. A múlt évben az OFA szervezésében 5.500-an vettek részt a foglalkoztatási programokban, több mint 38 ezren a képzésben, illetve 2.800-an vették igénybe a munkába helyezési, és 6.600-an az egyéb szolgáltatásokat – jegyezte meg Molnár Györgyné.

Ajánlott videó