Üzleti tippek

A Kamara javaslatai a 100 lépés programhoz

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) 25 pontból álló javaslatot dolgozott ki a kormány 100 lépés programjának sikeres végrehajtásához – közölte Parragh László, az MKIK elnöke szerdán, sajtótájékoztatón, Budapesten.

Elmondta: a gazdaság szereplőinek érdeke, hogy a kormányprogram végrehajtásakor ne növekedjen a vállalkozói teher, javuljon a versenyképesség.

Parragh László utalt arra, hogy a kamara megjelölte a javaslatainak végrehajtsához szükséges forrásokat is, így megvalósításuk nem jelentene többletkiadást a költségvetésnek.

A kamara elnöke hangsúlyozta: egyetértenek az adózók körének szélesítésével. Ugyanakkor aggályosnak tartják, hogy a költségvetés bevételeinek növelésére irányuló intézkedések mellett nem látszik a törekvés a kiadások csökkentésére.

A részletekről szólva Parragh László elmondta, a kamara a vállalkozások versenyképességének javítása érdekében javasolja az egészségügyi hozzájárulás megszüntetését, a munkaadói járulékok legalább 2 százalékpontos csökkentését, a nem EU-konform iparűzési adó azonnali megszüntetését, az üzemanyagok jövedéki adótartalmának mérséklését, az áfa-bevallás egyre gyakoribbá tételére vonatkozó intézkedés visszavonását.

A kamara a versenyképes munkahelyek, a minőségi munkaerő biztosítása érdekében javasolja a hiányszakmákban a munkaerőimport engedélyezését, a tanulószerződéssel végzett pályakezdő szakmunkások elhelyezkedésének elősegítését gyakornoki rendszer bevezetésével, a regionális kamarai vizsgaközpontok kialakítását, a szakképzés regionális irányítási funkcióinak bevezetését, a munkaerőpiaci-képzések kivételét a közbeszerzési törvény hatálya alól.

Indítványozzák továbbá az oktatási intézményi rendszer finanszírozásának a munkaerőpiaci prognózisokra alapuló átalakítását, a gazdálkodó szervezetek gyakorlati képzésben való érdekeltségének erősítését. A szakképzési hozzájárulás saját dolgozók képzésére felhasználható részének növelését, a rugalmatlan szabályozás megszüntetését is szorgalmazzák.

A kamarai javaslat szerint KKK-beruházási hitelprogramot kell indítani, s a kamara bázisán “üzleti angyal” hálózat beindítását kezdeményezik. A kis- és középvállalkozásokat segítené a garanciaszövetkezetek megújítása, illetve az egyablakos ügyintézési rendszer bevezetése a területi kamaráknál – mondta Parragh László.

Az EU-források maximális kihasználása érdekében javasolják, hogy a gazdasági kamarák ismét teljes jogú tagok lehessenek a területfejlesztési tanácsokban.

A kamara a reálgazdaság fokozottabb részvételét javasolja a kereskedelmfejlesztésben. Elodázhatatlannak tartják a gazdasági kamarai képviselet létrehozását Brüsszelben.

A kamara javasolja a jogi garancia, szankciórendszer kidolgozását, hogy a költségvetési szervezeket ne gerjeszthessék a cégek likviditási nehézségeit, és határidőre teljesítsék a vállalkozásokkal szembeni kötelezettségeiket.

Parragh László elmondta: szükségesnek tartják az államháztartási reform-bizottság megalakítását. A tisztességesen működő vállalkozások védelme, a kontárok kiszűrése érdekében indokoltnak tartják a teljeskörű, automatikus kamarai regisztráció bevezetését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik