Üzleti tippek

Az iparra összpontosít az EU hetedik kutatási keretprogramja

Brüsszel, 2005. április 8., péntek (MTI/MTI-ECO) – Az Európai Unió versenyképességi, gazdasági növekedési és foglalkoztatási terveinek megvalósítását segítendő, az iparra összpontosít majd a 2007-2013-as hetedik kutatási keretprogram, összesen 67,8 milliárd eurós költségvetéssel, az Európai Bizottság most elfogadott javaslata szerint, jelentette be a témáért felelős EU-biztos, a szlovén Janez Potocnik csütörtökön.

A brüsszeli végrehajtó testület javaslata kilátásba helyeziegy Európai Kutatási Tanács nevű uniós fórum létrehozását, de nem ejt szót egy közös uniós kutatóintézetről, amelynek megalakítását több tagország fontosnak tartaná, és Magyarország székhelyül is jelentkezett ehhez. Szükségesnek véli viszont a regionális együttműködés fokozását, területi kutatóközpontok létrehozását.

A keretprogram célja, hogy az európai kutatást világelsővé tegye a lehető legtöbb ágazatban, és segítsen ugyanezt elérni az iparban is. Külön hangsúlyt helyez az EU az uniós szintű együttműködésre, illetve a nemzeti programok összehangolására. Könnyíteni igyekszik egyebek között a bizottság a kutatók mozgását uniós szinten, de fontosnak tartja a kutatási infrastruktúra fejlesztését is.

Alapjaiban a hetedik keretprogram az előző programokra, mindenekelőtt a ma is futó hatodikra épül, azok számos elemét megszakítás nélkül továbbviszi. Így például folytatódik az egységes uniós kutatási tér kiépítése. Új elemei között igyekszik a hetedik program egyszerűsíteni az adminisztrációt ezen a területen, gyorsítani a pályáztatást, illetve a korábbinál kevesebb részprogramra összpontosítani.

A javasolt költségvetés – amelyet az EU-tagországoknak még jóvá kell hagyniuk – jelentős emelkedést foglal ugyan magában a hatodik keretprogramhoz képest, de még így is csak töredéke annak, amelyet a tagországokban kutatásra fordítandó pénzzel együtt a terület fejlesztésére költenek. A közel 70 milliárd euró az uniós összjövedelem alig 0,1 százalékát teszi ki, miközben a deklarált célkitűzés az, hogy a kutatásokra fordítandó összes forrás érje el a teljes GDP 3 százalékát. A központi pénz jelentős nagyságú magánforrás előteremtését is ösztönözni képes, állítja a bizottság.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik