Üzleti tippek

Kétharmados kihasználtsággal működtek a szállodák

Az idén novemberig a három-ötcsillagos szállodák átlagosan 62 százalékos szobafoglaltsággal működtek, a szobakapacitás-kihasználtság 6 százalékponttal magasabb volt a tavalyi év azonos időszakinál.

A Központi Statisztikai Hivatal gyorsjelentése szerint az első tizenegy honapban egy kiadható szállodai szobára átlagosan 8600 forint bruttó szobaár-bevétel jutott, szemben az elmúlt évi 7700 forinttal. A vendégéjszakák száma átlagosan egytizedével nőtt a 2003 január-novemberi szinthez képest. A szállodák január-októberben is átlagosan 62 százalékos foglaltsággal működtek, a szobakapacitás-kihasználtság 5 százalékponttal volt magasabb az egy évvel korábbinál.

Január-novemberben a bruttó szoba-árbevétel folyó áron átlagosan 13 százalékkal nőtt 2003 azonos időszakához képest. A szoba-árbevétel – a Balatonnál üzemelő háromcsillagos szállodák kivételével – a hotelek minden vizsgált csoportjában emelkedett.

A budapesti szállodákban – a csillagok számától függően – 13-19 százalékkal töltöttek több éjszakát a vendégek, mint tavaly ilyenkor. Magyarország keleti részén 5-9 százalékos, a nyugati részén 2-12 százalékos bővülést mértek. A budapesti négy- és ötcsillagos szállodák kiemelkedően magas, 69-71 százalékos szobafoglaltságot jelentettek. A balatoni hoteleket átlagosan 55 százalékos foglaltság jellemezte.

Egy kiadott szállodai szoba bruttó átlagára (Gross ARR) január-novemberben 13 900 forint volt, az előző év azonos időszakához képest – folyó áron, az aktuális árfolyamon számítva – 200 forinttal nőtt. A négycsillagos szállodákban egy szoba egy éjszakára 11 800-14 100 forintba, a háromcsillagos házakban 6350-8850 forintba került.

Az egy kiadható szobára jutó szoba-árbevétel a budapesti ötcsillagos szállodákban 20 ezer forintot tett ki. Ez a mutató a többi vizsgált csoportban jelentősen alacsonyabb volt: a budapesti négycsillagos egységek esetében ennek fele, míg a további csoportokban 3300-7400 forint jutott egy kiadható szállodai szobára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik