Üzleti tippek

“Közép-Top” 2003 – az Ecostat középvállalati rangsora

Magyarországon 2003 végén 5.910 középvállalat működött, amelyek a GDP 20 százalékát termelték meg, és az összes foglalkoztatott 21 százalékának adtak munkát – derül ki az Ecostat Gazdaságelemző és Informatikai Intézet Mikroszkóp című kiadványából, amelyet csütörtökön juttatott el az MTI-hez.

Az Ecostat több éve állítja össze a “Közép-Top” rangsort, amely a magyarországi közepes vállalatok közül az első százat tartalmazza a hozzáadott érték termelésének sorrendjében. A listára 2003-ban a 900 millió forintnál több GDP-t előállító cégek kerültek fel. Az általuk átlagosan megtermelt GDP megközelítette az 1,2 milliárd forintot. Nettó árbevételük átlagosan 2,9 milliárd forint volt, és átlagosan mintegy 380 millió forintos üzemi eredményt értek el.

A GDP termelése a közép-top cégeknél tavaly összességében 23 százalékkal bővült, aminek hátterében az áll, hogy a cégek döntő többsége sikeresen zárta a 2003-as évet. Üzemi eredményük növekedési üteme meghaladta a 30 százalékot, export értékesítésük 21 százalékkal nőtt tavaly, nagyobb ütemben, mint a nettó árbevételük.

A közép-top listán szereplő cégek átlagosan 150-155 alkalmazottal működtek. A 100 legnagyobb középvállalat több mint fele az iparban tevékenykedik, ezen belül a gépipari és fémfeldolgozási vállalkozások, valamint az élelmiszeripari és vegyipari cégek dominálnak. Az ingatlanügyletek, gazdasági szolgáltatás nemzetgazdasági ág vállalatai a lista közel egynegyedét teszik ki.

A közép-top listát az ISC-Hungária Informatikai Kft. vezeti, amely 2,9 milliárd forint hozzáadott értéket termelt 2003-ban. Második helyen az UVATERV Út-, Vasúttervező Rt. áll 2,4 milliárd forintnyi GDP-vel, harmadik az Aventis Pharma Szolgáltató Kft., amely 2,3 milliárd forintnyi GDP-t állított elő 2003-ban.

Az Ecostat felmérése szerint a közel hatezer középvállalat összesen 1.600 milliárd forint értékű GDP-t termelt tavaly, 7 százalékkal többet, mint egy évvel korábban, míg a teljes vállalati szektorban megtermelt GDP 5,3 százalékkal nőtt. A nagyvállalatok növekedési üteme ennél jóval magasabb, 9,5 százalékos, míg a kis- és mikrovállalkozásoké 3 százalék körül mozog.

Az export 12 százalékát a közepes cégek adják. A közepes cégek 80 százaléka üzemi eredmény szinten nyereséggel zárta a 2003-as évet, összesen mintegy 480 milliárd forintnyi nyereséget könyvelhettek el.
A középcégek adózás előtti eredménye 2003-ban 330 milliárd forintot tett ki. Társasági adó címén a középvállalatok 60 milliárd forinttal gyarapították a költségvetést. A hatezer közepes vállalatból mintegy 3.600 hazai többségi tulajdonú.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik