Üzleti tippek

Bővül az új uniós tagok turisztikai ipara

Az alacsonyabb árak és a kedvező utazási összeköttetés, valamint a bőséges idegenforgalmi ajánlat miatt az unióhoz nemrégiben csatlakozott országok turizmusa fellendülésen megy majd keresztül a következő években- jósolja a német turistaszövetség megrendelésére készített Worms- főiskolai tanulmány, amelyet a berlini idegenforgalmi seregszemle alkalmából ismertettek hétfőn. A megfelelő számú szállodai férőhely és az ajánlatok nyugati reklámozásának hiánya viszont a fellendülés korlátozó tényezője – állapítja meg a tanulmány.

Az EU-hoz csatlakozott országokban a rövid ideig turistáskodó nyugatiak 70 százalékkal alacsonyabb árakat találhatnak, Pozsonyban az árszínvonal a frankfurtinak 49, Budapesten 71 százalékát teszi ki. Különleges vonzerőt fog gyakorolni a német turistákra a Keleti-tenger érintetlen partszakasza, vagy az olyan történelmi városok, mint Prága, vagy Varsó.

Bár a közúti összeköttetés az új EU-tagországokkal nincs kellőképpen kiépítve, a légiforgalom virágzik: középtávon Németországot az új tagországokkal 124 közvetlen légijárat fogja összekötni az olcsó légitársaságok jóvoltából. Az idei télen a nyárhoz képest 34-ről 45-re növekszik a fapados összeköttetések száma, a Skyeurope szlovák, a Wizz Air magyar , vagy az Air Polonia bővülése révén – közölték a tanulmány készítői. A frankfurti repülőtér forgalma is alaposan bővült a keleti turizmus révén: tavaly a csatlakozott országokból 1,6 millió utas, az előző évihez képest 9,3 százalékkal több érkezett a csatlakozott országokból, miközben a frankfurti repülőtér összes utasforgalma 0,2 százalékkal visszaesett.

A tíz csatlakozott országban – Máltát és Ciprust is beleszámítva – együttesen fele annyi a szállodai szobaszám, mint Olaszországban, ami akadályozó tényezőt jelent. Lettországban például annyi a szobaszám, mint Luxembourgban. A turizmus növekedésének azonban ez végsősoron nem akadálya, mivel az EU keleti tagországaiban a legújabb adatok szerint a szállodák kihasználtsági mutatója mindössze 25-46 százalék között mozog.

A tanulmány szerint nemcsak a német turisták, de a német idegenforgalmi ipar is új lehetőségekhez jut a keleti országokból érkező turisták révén. Tavaly az új tagországokból 5 millió utas érkezett Németországba. A jövőt illetően Lengyelország, Magyarország és Szlovénia azonban nem kelhet vérmes reményeket a német befogadó turizmusban, mivel ezen országokban nem Németország, hanem a Földközi-tenger menti Horvátország, vagy Törökország számít a legkedveltebb célpontnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik