Üzleti tippek

Hogyan pályázzunk az EU-ba?

A pályázatírás nem olyan nehéz feladat, mint az elsőre látszik, vagy mint ahogyan azt sokat mondják. A sikeres projektfejlesztés kulcsa a jó ötlet, a megfelelő konzorcium, de leginkább az, hogy merjünk és akarjunk kezdeményezni, pályázni. Cikksorozatunkban a projektek elkészítésének gyakorlati aspektusait vesszük végig lépésről lépésre haladva.

A nyertes pályázatohoz vezető első lépés, hogy megismerjük az Európai Uniós pályázatok rendszerét. Ebben talán a leghatékonyabb segítséget a különböző, magyar vagy angol nyelvű internetes portálok jelentik, amelyeken állandó frissítésük révén naprakész, és hiteles információkat találhatunk. A hitelesség azért is fontos, mivel a médiában gyakran emlegetett „százmilliárdok” java része évekre előre rögzített ütemezéssel, meghatározott célokra kerül elköltésre, amelyből a magyarországi kis- és középvállalati szféra közvetlen pályázati úton nem, csakis közvetett módon részesülhet. A lehetőségek előzetes és alapos megismerése segíti hozzá a pályázót ahhoz, hogy ne fektesse be feleslegesen hosszú hónapok munkáját egy olyan pályázat elkészítésébe, amelyet nem is számára írtak ki, miközben elsiklik azon a lehetőségek felett, amelyeken eséllyel indulhatott volna.

Az általános feltételek megismerése után kerülhet sor a konkrét lehetőségek megkeresésére, kiválasztására. Az esetek jelentős részében előre meghatározott fejlesztési elképzelésekhez keresnek forrást a pályázók, de arra is van példa, hogy a pályázati lehetőségek alapos áttanulmányozása után adódik egy nyerésre esélyes ötlet. Mindkét esetben szükség van a nyitott pályázati kiírásokra, amelyeket az adott program hivatalos weblapjáról lehet letölteni. Kiindulópontnak az Euoldal Pályázati Információs Portál is megteszi (http://www.euoldal.hu), ahonnan nemcsak hogy valamennyi pályázati kiírás elérhető, de az egyes programokról rövid magyar nyelvű összefoglaló is található.

A másik lehetőség a különböző pályázatfigyelő szolgáltatások igénybevétele lehet. A hazai piacon léteznek ingyenes és fizető pályázatfigyelő szolgáltatások is, amelyek kulcsszavas keresés alapján különböző rendszerességgel küldenek listát a pályázati lehetőségekről. Az ilyen típusú szolgáltatásoknak általában az a gyengéje, hogy a megadott kulcsszavak alapján valamennyi találatról értesítést küldenek, miközben az így megküldött pályázatok jelentős része nem is releváns a pályázó szempontjából.

A pályázónak el kell döntenie azt is, hogy külső tanácsadó bevonásával kívánja-e megkönnyíteni a dolgát. Akárcsak a pályázás egészének, a pályázatíró cégek bevonásának is vannak előnyei és hátrányai. Egy profi tanácsadó valóban hatékony segítséget tud nyújtani a pályázat elkészítésének és a szerződéskötésnek valamennyi munkafázisában. A szolgáltatások minősége azonban szélsőségesen változó. Ma még kevés hazai tanácsadó cégnek vannak jó európai uniós pályázati referenciái. A külföldi tanácsadó cégek szolgáltatásai általában drágák, míg a zömmel hazai pályázatírási tapasztalattal rendelkező cégek olcsóbban vállalják ugyanazt a munkát. Ritka kivételtől eltekintve a tanácsadó cégek csak a formai követelmények teljesítését garantálják. A pályázatok megíratásának mégis talán a legnagyobb hátránya, hogy ha más végzi el a munkát, a pályázó maga nem tanulja meg, hogyan kell jól pályázatot írni. Általában elmondható, hogy ha egy cég évente többször is bead pályázatot, akkor célszerűbb lehet a vállalaton belül létrehozni egy erre szakosodott csapatot, míg ha csak ritkán indul, akkor rá lehet bízni a munkát külsős szakemberekre.

A pályázati lehetőség kiválasztása a már említett pályázati kiírás internetről történő letöltésével folytatódik, ez az a dokumentum, amely tartalmazza azokat a főbb szempontokat, amelyek a pályázatunk elkészítéséhez szükségesek, illetve hivatkozik azokra a kiegészítő dokumentumokra, mellékletekre, amelyek további fontos ismereteket tartalmaznak. A pályázati kiírás nyelve a Közösségi Programok esetében az EU valamennyi munkanyelve (angol, francia és német) a Strukturális Alapok kiírásai zömmel magyarul jelennek meg, csak a nemzetközi közbeszerzési értékhatárt elérő tendereket (Kohéziós Alap, Strukturális Alapok) fogják a magyartól eltérő nyelven is közzétenni.

A pályázati felhívások szerkezete szinte valamennyi program esetében megegyezik. Minden felhívás megjelenik az Official Journal, az Unió Hivatalos Közlönyének egyik számában. A megjelenés után a felhívás érvénybe lép, és megjelenik az adott közösségi program hivatalos weboldalán is. Szövegét érdemes alaposan áttanulmányozni, hiszen azok az információk, amelyek alapján eldönthető, hogy az adott vállalkozásnak érdemes-e pályáznia, a pályázati felhívásban szerepelnek. A pályázati útmutató a másik olyan dokumentum, amelyre a pályázati kiírás is gyakran hivatkozik, és amely a pályázat elkészítésének formai követelményeit tartalmazza. Ez részletezi, hogy a pályázatot milyen fejezetekből szükséges összeállítani, az egyes fejezetek milyen maximális terjedelemmel kerülhetnek elkészítésre és milyen táblázatokat, diagramokat, mellékleteket kell tartalmaznia. A pályázati útmutatónak általában szerves részét képezik a különféle formanyomtatványok, illetve az ezek kitöltéséhez szükséges részletes tájékoztatók. Végezetül pedig az útmutató is ismerteti a pályázat beadásának módját (nyomtatott/elektronikus), idejét (Brüsszeli helyi időben megadva) valamint a címet, ahová a küldeményt el kell juttatni.

A pályázati felhívás és függelékeinek áttanulmányozását követően lehet eldönteni, hogy lehetséges-e a projektötletünket benyújtani. Ha a válasz igen, kezdődhet a pályázatírás újabb fázisa, a konzorciumépítés, amelyről a következő számban szólunk.




Webajánló:
• Európai uniós pályázatok, partnerkereső szolgáltatás, könyvtár: www.euoldal.hu
• Pályázatok közép-kelet-európai pályázók részére, partnerkeresés: www.eucenter.org
• Európai Bizottság hivatalos magyarországi kiadója: Euro Info Service: www.euroinfo.hu
• Befektetés-ösztönzés: www.itd.hu
• Pályázati határidők letölthető táblázata: www.euoldal.hu/hataridok/hataridok.php
• Euro Info Központ, az Euro Info Centre európai hálózat magyar tagja (ingyenes kiadványok, jogi adatbázis, tenderadatbázis): www.euroinfocentre.hu
• Nemzeti Fejlesztési Hivatal: www.nfh.hu
• Pályázatíró tanfolyamok, képzések: www.euoldal.hu/tanfolyamok/tanfolyamok.php

Ajánlott videó

Olvasói sztorik