Üzleti tippek

Kisvállalkozás-fejlesztő Rt. – 1,5 milliárdos befektetést terveznek

A Kisvállalkozás-fejlesztő Pénzügyi Rt. (KvfP) az idén 1,5-2 milliárd forint tőkebefektetést kíván végrehajtani – mondta Baráth Csaba vezérigazgató, a társaság keddi budapesti tájékoztatóján.

Tavaly az rt. 15 tőkebefektetésének értéke összességében 807 millió forint volt. Baráth Csaba elmondta: 2003 volt az első valódi befektetési időszak az rt. életében miután 2002 elején megalapították 3,4 milliárd forint saját tőkével. Fő tulajdonosa a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium, részvényesei, a Magyar Fejlesztési Bank, a Budapest Bank, a Magyar Export-Import Bank, a Konzumbank, a Magyar Külkereskedelmi Bank, az OTP Bank, a Postabank és a Hitelgarancia Rt.

A KvfP döntően állami forrásokból gazdálkodik, azonban befektetéseit üzleti alapon, szerény hozamelvárással hajtja végre. Tavaly a cég 150 millió forintot fektetett gépipari, 130-130 millió forintot informatikai, távközlési és orvosi műszergyártással foglalkozó cégekbe, 127 milliót turizmussal és vendéglátással foglalkozó társaságokba, 80 milliót csomagolóiparba, 90 milliót az élelmiszeriparba, 40 milliót egy környezetvédelmi cégbe, 60 milliót pedig a vegyiparba ruházott be.
Baráth Csaba elmondta: az elmúlt évben a közpénzek
felhasználásával kapcsolatos, közismert nevén üvegzseb-törvény átmenetileg tevékenysége felfüggesztésére késztette a társaságot, négy hónapos átmeneti időre szüneteltetni kényszerült fő tevékenységét, a kis- és közepes cégekbe való tőkebefektetést. A kormány tavaly október 15-én elfogadott határozatával a Kisvállalkozás-fejlesztő Pénzügyi Rt. átkerült az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. portfoliójába, így újra kezdhette befektetési működését azzal, hogy az állam tulajdonosi jogait továbbra is a GKM gyakorolja.

Déri Viktor, a cég elnöke elmondta: az rt. a kormány
vállalkozásfejlesztési programja részeként működik, és jól kiegészíti egyik fő tulajdonosa a Magyar Fejlesztési Bank tevékenységét. Míg a Magyar Fejlesztési Bank elsősorban 100-500 millió forintos tőkebefektetéseket hajt végre tőkefejlesztő programja révén, addig a KvfP Rt. 100 millió forint alatti befektetésekkel foglalkozik.
Kérdésekre válaszolva a vezérigazgató elmondta: a társaság maximum öt évig, kisebbségi tulajdonosként marad tulajdonostárs a befektetésre kiszemelt kis-, illetve közepes vállalkozásban. A Bubor fölött maximum 2-3 százalékpontos hozamot várnak el a tőkével “megsegített” cégtől. A KvfP Rt. leginkább maximum 25 százalékos tulajdonrészt szerez a befektetésre kiválasztott társaságban, mivel ekkor még a cég igénybe veheti a kis- és közepes vállalkozások számára biztosított kedvezményeket.

A vezérigazgató arról is szólt, hogy a hagyományos kockázati tőketársaságoktól eltérően, nem vesznek részt közvetlenül az adott vállalkozások irányításában, bár rendszeresen figyelemmel kísérik üzletmenetüket. Riedl Péter vezérigazgató-helyettes ezzel kapcsolatban elmondta: szigorú monitoring rendszert érvényesítenek, először havi, majd negyedéves, illetve éves jelentéseket kérnek az adott cégektől. Figyelemmel kísérik a bevételek, illetve a kiadások alakulását, negyedévente megnézik a főkönyvi kivonatot, félévkor áttekintik vagy a főkönyvi kivonatot vagy a mérleget, az üzleti év zárásakor pedig mindenképpen átvizsgálják az adott cég mérlegét.

A vezérigazgatója közölte: idén újabb tőkejuttatást terveznek, ennek révén tárgyalások folynak a Magyar Fejlesztési Bankkal arról, hogy a fejlesztési hitelintézet 200 százalékos árfolyamon további 2,6 milliárd forinttal megemelné a cég saját tőkéjét annak érdekében, hogy a KvfP tevékenységét a jövőben még hatékonyabban el tudja látni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik