Üzleti tippek

Hogyan válasszunk notebookot?

Ma már a legnagyobb gyártók is árulnak a kis-és középvállalkozások igényeire tervezett, megfizethető árú hordozható számítógépet. Notebook-vásárlás előtt érdemes több szempontot mérlegelni.

A kisvállalkozások döntéshozóinak, kereskedelmi, értékesítési munkatársainak is egyre gyakrabban van szükségük tárgyalásra vagy üzleti útra hordozható számítógépre.

Mielőtt nekivágnának a notebook vásárlásnak, érdemes tisztázni, hogy konkrétan mire szeretnénk használni a gépet: egyszerűbb alkalmazásokhoz, interneten való böngészéshez, levelezéshez, szöveg – és táblázatkezeléshez, prezentációkhoz, vagy inkább kifinomultabb, gyorsabb, nagyobb teljesítményű alkatrészeket követelő grafikai munkához, esetleg multimédiás célokra van rá szükségük.

Szempontok a vásárláshoz

A hordozható gépek processzor sebessége általában elmarad az asztali gépekétől, vagyis, ha az irodában szeretnének egy asztali gépet notebook-kal kiváltani, akkor erről ne felejtkezzenek el.
A játékokhoz, grafikus alkalmazásokhoz nagy memóriára és a leggyorsabb processzorokra van szükség – ez jelenleg a legtöbb gép esetében az Intel Pentium 4 processzorát (1.8–2.2 GHz) vagy szintén az Intel Centrino megoldását jelenti.

Ha viszont egyszerűbb üzleti alkalmazásokat akar gépével elvégezni, akkor sok pénzt megtakaríthat, ha beéri kisebb memóriával és Intel Celeron processzorral, amellyel szintén jól futnak ezek az alkalmazások. A legtöbb gyártó ugyanazt a modellt többféle processzorral és különböző méretű memóriával is gyártja, így érdemes alaposan átböngészni az árakat és a termékleírásokat tartalmazó katalógusokat.

A legújabb notebook-okhoz már tartozik CD-olvasó és CD-író is, ez utóbbi használatával az adatok biztonsági mentése könnyen megoldható. A legtöbb géphez opcionálisan DVD lejátszó is kapcsolódik, irodai alkalmazások során ez általában nélkülözhető.

Figyeljenek a gép videokártyájára is! Általános üzleti célra teljesen felesleges nagy teljesítményű videokártyát vásárolni, multimédiás alkalmazásoknál, játékoknál viszont lényeges szempont.

Könnyű vagy kényelmes?

Érdemes eltűnődni azon, hogy mennyi időt kívánunk a gép előtt tölteni. Ha sokat, igyekezzünk a szemnek legkényelmesebb módozatot megtalálni. Kellemesebb ugyanis több órán át 15 hüvelyk átmérőjű képernyőt nézni – ami körülbelül az átlagos asztali gépek monitorának felel meg –, mint kisebb méretű képernyő előtt időzni.

Régi dilemma a hordozható számítógép-használók körében, hogy a notebook kicsi és könnyű legyen, vagy inkább a használata legyen kényelmes és egyszerű, azaz rendelkezzen a lehető legnagyobb képernyővel és minden lényeges eszköz – főként az optikai meghajtók – a gép házán belül kapjon helyet. Az első esetben az összes meghajtót és a kiegészítőket külön kell a gép mellett szállítani és szükség esetén újra és újra csatlakoztatni, az utóbbiban viszont a gép nagyobb és súlyosabb, ami gyakori utazások során riasztó lehet.

Ha a könnyebbséget preferáljuk, feltétlenül tekintsük meg, mennyire egyszerű a gép kezelése: milyen könnyű benne akkumulátort cserélni, mennyire egyszerű a floppy vagy CD-meghajtó kiszedése, visszahelyezése, vannak-e olyan rögzítő elemek, amelyek könnyen letörhetnek.

Fontos szempont a gép akkumulátor üzemideje is. Ne dőljön be a termékleírásokban található adatoknak! Különböző alkalmazások eltérő módon fogyasztják az energiát, a gyártók pedig hajlamosak a legjobb időt közölni. E téren különösen érdemes szaklapok tesztjeit átböngészni, ők rendszerint többféle alkalmazás során is tesztelik az egyes notebook-ok akkumulátor-üzemidejét.

Márkás vagy noname gépet?

Üzleti célú alkalmazásoknál a megbízhatóság a legfőbb alapelv, így azonos árkategóriában belül érdemes a megbízható, márkás gépet választani. Ma már a legnagyobb gyártók is árulnak a kis-és középvállalkozások számára optimalizált, megfizethető árú notebook-ot.

Igaz persze, hogy a neves gyártók is zömmel távol-keleti forrásokból szerzik be alkatrészeiket, ám a gépek náluk nagyon szigorú belső minőségbiztosítási ellenőrzésen esnek át, ami nagy valószínűséggel garantálja a problémamentes használatot. Márkás gépek esetében a garancia érvényesítése is egyszerűbb procedúra. A legtöbb gyártó egyéves jótállást ad gépeihez, ritkább esetben kétéves garancia jár hozzá.


Kis- és középvállalkozásoknak ajánlott új, márkás modellek:


Hogyan válasszunk notebookot? 1

HP Compaq nx 7000
– Kimagasló akkumulátoridővel rendelkezik.
– Kijelzője nagy, széles, mégis vékony és könnyű.
– Nagy teljesítményű merevlemez és grafikai képesség jellemzi.





Hogyan válasszunk notebookot? 2

HP Compaq nx 9010
– Mindent egyben kivitel, nem kell újra és újra hozzácsatlakoztatni a kiegészítőket, épp ezért nehezebb is.
– Nagy grafikus teljesítményre képes.
– Árban kedvező választás.




Hogyan válasszunk notebookot? 3

EVO N800v
– Vékony és könnyű gép.
– Nagy képernyős.
– Nagy teljesítményű videó-vezérlővel rendelkezik.






Hogyan válasszunk notebookot? 4

ThinkPad R40e
– Az IBM R sorozata kifejezetten vállalkozások, otthoni felhasználók általános igényeire készült.
– Kicsi és könnyű.
– Árban előnyös választás.




Toshiba Tecra S1
– Nagy tudású gép, igényes felhasználóknak.
– Kimagasló akkumulátoridővel rendelkezik.
– Nagy memória, kényelmesen nagy képernyő.

Toshiba – Portégé R100
– Rendkívül vékony (15 mm) és könnyű (1,1 kg!)
– Szép, stílusos gép sokat utazóknak.
– A könnyű, kényelmes hordozhatóságnak ára van: a kicsi képernyő és a számos csatlakoztatható hozzávaló.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik