Üzleti tippek

Új beruházásösztönző program

admin
admin

2003. 06. 26. 00:00

A tervek szerint a jövő héten tárgyalja a gazdasági kabinet a versenyképességet javító beruházásösztönző, tőkevonzó képességet növelő program előterjesztését. A gazdasági és a pénzügyi tárca által készített programtervezet egyebek között foglalkozik a nemzetgazdasági versenyképesség, valamint az adórendszer versenyképességének javításával, s kitér a támogatási rendszer egyes elemeinek módosítására is. Az elmúlt időben drámaian visszaesett a külföldi működőtőke-beáramlás, az első négy hónapban összesen nettó 39 millió eurót regisztráltak.

Egyelőre még csak tervezet

Miközben a reálszféra képviselői hónapok óta sürgetik a kormányt, tegyen hatékony lépéseket a magyar versenyképesség romlásának s a külföldi működőtőke-beáramlás visszaeső tendenciájának visszafordítása érdekében, a kormányzat csak a közelmúltban szánta rá magát a lépésre. A június 4-i kormányülést követő tájékoztatón a szóvivő bejelentette: a versenyképesség érdekében a kormány célul tűzte az ország tőkevonzó képességének növelését, s a „miniszterelnök által már a soron kívüli kormányülésen is meghirdetett, beruházásösztönző, tőkevonzó képességet növelő program kidolgozására három hetet kapott ma a pénzügyminiszter és a gazdasági miniszter úr”. Ám a beígért program még nem került a kormány elé.

Igaz, az előterjesztés már elkészült. Mint ugyanis Erdősi Pétertől, a Gazdasági és Közlekedési minisztérium (GKM) főigazgatójától megtudtuk: a GKM és a pénzügyi tárca tervezetét a gazdasági kabinet várhatóan a jövő héten megvitatja, majd azt követően kerülhet a kormány elé.

Tervezetről lévén szó, a főigazgató konkrétumokat egyelőre nem kívánt elárulni, s azt sem, hogy a program elfogadásának milyen kiadási vonzatai lehetnek. Annyit azonban sikerült megtudnunk, hogy az előterjesztés egyebek között foglalkozik a nemzetgazdasági versenyképesség, valamint az adórendszer versenyképességének javításával, s kitér a támogatási rendszer egyes elemeinek módosítására is.

Személyes segítség

A tervezet foglalkozik a (külföldi) befektetések államigazgatási engedélyeztetéséhez és a beruházási támogatásokhoz kapcsolódó bürokratikus eljárások egyszerűsítésével, s a nemzeti befektetésösztönzési ügynökség megerősítésével. Várhatóan 2004 januárjától működne az egyablakos rendszer, kezdetben az 50 millió euró feletti nagyberuházók számára. Minden más beruházó a jövő év második felétől számíthat arra, hogy a beruházás előkészítő fázisától kezdve a megvalósulásig egy személy segíti mindenben, a szükséges információk prezentálásától a dokumentumok, engedélyek beszerzéséig. A rendszer működtetésére az ITDH szervezetét tennék alkalmassá. Erdősi szerint már most is működik egyablakos rendszer az ITDH-nál, az úgynevezett VIP-desk, amely az 50 millió euró feletti, nemzetgazdaságilag kiemelt nagyberuházók kiszolgálását gyorsítja úgy, hogy egy személy kíséri végig a beruházást a kezdettől a befejezésig.

A kedvezőtlen tendenciákat megállítandó vezették be az idén januárban a Smart Hungary befektetésösztönző programot, amely eddig – legalábbis a számok alapján – még nem váltotta be a reményeket. Részint azért, mert a programban lefektetettek nem mind léptek életbe (a igazi egyablakos rendszer például még nem működik).

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Domenico Lucano, mayor of the small Italian fishing village Riace, receives the 'Dresden Peace Award 2017' at the Semper opera in Dresden, Germany, 12 February 2017. Lucano receive the award for his committment to helping refugees. The 58-year-old man has been welcoming refugees flying from war and poverty since 1998. Photo: Arno Burgi/dpa-Zentralbild/dpa
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.