Üzleti tippek

Új beruházásösztönző program

A tervek szerint a jövő héten tárgyalja a gazdasági kabinet a versenyképességet javító beruházásösztönző, tőkevonzó képességet növelő program előterjesztését. A gazdasági és a pénzügyi tárca által készített programtervezet egyebek között foglalkozik a nemzetgazdasági versenyképesség, valamint az adórendszer versenyképességének javításával, s kitér a támogatási rendszer egyes elemeinek módosítására is. Az elmúlt időben drámaian visszaesett a külföldi működőtőke-beáramlás, az első négy hónapban összesen nettó 39 millió eurót regisztráltak.

Egyelőre még csak tervezet

Miközben a reálszféra képviselői hónapok óta sürgetik a kormányt, tegyen hatékony lépéseket a magyar versenyképesség romlásának s a külföldi működőtőke-beáramlás visszaeső tendenciájának visszafordítása érdekében, a kormányzat csak a közelmúltban szánta rá magát a lépésre. A június 4-i kormányülést követő tájékoztatón a szóvivő bejelentette: a versenyképesség érdekében a kormány célul tűzte az ország tőkevonzó képességének növelését, s a „miniszterelnök által már a soron kívüli kormányülésen is meghirdetett, beruházásösztönző, tőkevonzó képességet növelő program kidolgozására három hetet kapott ma a pénzügyminiszter és a gazdasági miniszter úr”. Ám a beígért program még nem került a kormány elé.

Igaz, az előterjesztés már elkészült. Mint ugyanis Erdősi Pétertől, a Gazdasági és Közlekedési minisztérium (GKM) főigazgatójától megtudtuk: a GKM és a pénzügyi tárca tervezetét a gazdasági kabinet várhatóan a jövő héten megvitatja, majd azt követően kerülhet a kormány elé.

Tervezetről lévén szó, a főigazgató konkrétumokat egyelőre nem kívánt elárulni, s azt sem, hogy a program elfogadásának milyen kiadási vonzatai lehetnek. Annyit azonban sikerült megtudnunk, hogy az előterjesztés egyebek között foglalkozik a nemzetgazdasági versenyképesség, valamint az adórendszer versenyképességének javításával, s kitér a támogatási rendszer egyes elemeinek módosítására is.

Személyes segítség

A tervezet foglalkozik a (külföldi) befektetések államigazgatási engedélyeztetéséhez és a beruházási támogatásokhoz kapcsolódó bürokratikus eljárások egyszerűsítésével, s a nemzeti befektetésösztönzési ügynökség megerősítésével. Várhatóan 2004 januárjától működne az egyablakos rendszer, kezdetben az 50 millió euró feletti nagyberuházók számára. Minden más beruházó a jövő év második felétől számíthat arra, hogy a beruházás előkészítő fázisától kezdve a megvalósulásig egy személy segíti mindenben, a szükséges információk prezentálásától a dokumentumok, engedélyek beszerzéséig. A rendszer működtetésére az ITDH szervezetét tennék alkalmassá. Erdősi szerint már most is működik egyablakos rendszer az ITDH-nál, az úgynevezett VIP-desk, amely az 50 millió euró feletti, nemzetgazdaságilag kiemelt nagyberuházók kiszolgálását gyorsítja úgy, hogy egy személy kíséri végig a beruházást a kezdettől a befejezésig.

A kedvezőtlen tendenciákat megállítandó vezették be az idén januárban a Smart Hungary befektetésösztönző programot, amely eddig – legalábbis a számok alapján – még nem váltotta be a reményeket. Részint azért, mert a programban lefektetettek nem mind léptek életbe (a igazi egyablakos rendszer például még nem működik).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik