Üzleti tippek

Meglepetésszerû MNB-kamatemelés

admin
admin

2003. 06. 19. 00:00

Az MNB meglepetésszerű, 200 bázispontos kamatemeléssel indította a napot. A jegybanki alapkamat mértéke 9,5 százalékra emelkedett. A lépést a forint gyengülése kényszerítette ki.

Az MNB igencsak meglepte a piacot mostani drasztikus kamatlépésével. A piac számított rá, hogy a jegybank ismét kamatot emelhet, ugyanakkor ennek mértékét 50-100 bázispontnál nem becsülték többre.

A lépést a gyenge forintárfolyam kényszerítette ki, mely az inflációs célok teljesülését veszélyeztette. A reggeli órákban 270,5 Ft/euró árfolyamon születtek kötések a hazai fizetőeszközre, a kamatemelés után az árfolyam 266 Ft/euróig erősödött rögtön. A jegybank célja az, hogy az árfolyamot valahogy 250 Ft/euró szintig hozza vissza.

Küzd a Nemzeti Bank

Az elmúlt időszakban tett árfolyamintézkedések miatt az MNB hitelessége meglehetős csorbát szenvedett, visszaszerzéséért a jegybank foggal-körömmel küzd. Az eddigi 300 bázispontos kamatemelés ezt hivatott kifejezni.

Az MNB inflációs célja az év végére 4,5 százalék, jövőre 3,5 +/- 1 százalék. Az idei cél teljesülése a piac szerint nem várható, jövőre azonban komoly esély van rá.

A mostani kamatdöntéssel a hazai irányadó kamatszint magasan a legmagasabb a régióban. A kamatkülönbözet növekedésének hatására ismét megélénkülhet a tőkebeáramlás, ez pedig a forint árfolyamát erősítheti.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Egerszalók, 2016. szeptember 13.
Az Egerszalóki Gyógy- és Wellnessfürdő - Saliris Spa és Konferencia Hotel épülete a Forrás út 4. szám alatt. A vizet 1992-ben az Egészségügyi Minisztérium gyógyhatásúnak minősítette. Ennek jelentőségét felismerve épült a Saliris Resort gyógyszálloda. 
MTVA/Bizományosi: Faludi Imre 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.