Üzleti tippek

Meglepetésszerû MNB-kamatemelés

Az MNB meglepetésszerű, 200 bázispontos kamatemeléssel indította a napot. A jegybanki alapkamat mértéke 9,5 százalékra emelkedett. A lépést a forint gyengülése kényszerítette ki.

Az MNB igencsak meglepte a piacot mostani drasztikus kamatlépésével. A piac számított rá, hogy a jegybank ismét kamatot emelhet, ugyanakkor ennek mértékét 50-100 bázispontnál nem becsülték többre.

A lépést a gyenge forintárfolyam kényszerítette ki, mely az inflációs célok teljesülését veszélyeztette. A reggeli órákban 270,5 Ft/euró árfolyamon születtek kötések a hazai fizetőeszközre, a kamatemelés után az árfolyam 266 Ft/euróig erősödött rögtön. A jegybank célja az, hogy az árfolyamot valahogy 250 Ft/euró szintig hozza vissza.

Küzd a Nemzeti Bank

Az elmúlt időszakban tett árfolyamintézkedések miatt az MNB hitelessége meglehetős csorbát szenvedett, visszaszerzéséért a jegybank foggal-körömmel küzd. Az eddigi 300 bázispontos kamatemelés ezt hivatott kifejezni.

Az MNB inflációs célja az év végére 4,5 százalék, jövőre 3,5 +/- 1 százalék. Az idei cél teljesülése a piac szerint nem várható, jövőre azonban komoly esély van rá.

A mostani kamatdöntéssel a hazai irányadó kamatszint magasan a legmagasabb a régióban. A kamatkülönbözet növekedésének hatására ismét megélénkülhet a tőkebeáramlás, ez pedig a forint árfolyamát erősítheti.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik