Pénzügy
2017.08.31.Mit ígérnek a pártok a nyugdíjasoknak? – pártelnökök fóruma a NYOSZ szervezésében. Fotó:24.hu/Karancsi Rudolf

Nyugdíj: 30 ezer forinttal jut kevesebb egy nőnek

24.hu
24.hu

2017. 10. 05. 12:53

Korábban a témában:

Jóval kevesebb nyugdíjra számíthatnak a nők, mint a férfiak – derül ki az Oszágos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONYF) statisztikáiból, amire az Azénpénzem.hu hivatkozik. Konkrét számokat is közölnek:

  • Míg a férfiak átlagos nyugdíja (a főellátás alapján) 129 800 forint volt 2017. januárjában,
  • a nők 22 százalékkal kevesebbet, átlagosan 102 040 forintot kaptak.

A legutóbbi statisztika szerint az öregségi nyugdíjak átlagos összege 112 ezer forint körül van. Vagyis a nők átlagban ennél kevesebbet, a férfiak többet kapnak.

Korosztályonként is eltérő a különbség. A legrosszabb azoknak a nőknek a helyzete, akik 1925. és 1929. között születtek, ők ugyanis 29 százalékkal, 37 ezer forinttal kapnak kevesebb nyugdíjat a férfiaknál. De a legfiatalabb öregségi nyugdíjasoknál is (az 1950. és 1954. között születettek) is 15 százalékos, 19 ezer forint a női nyugdíjak lemaradása – számolta ki a portál.

Megemlítik, hogy a kisebb nyugdíjnak több oka is van:

  • A gyermekszülés miatt a nők évekre esnek ki a munkából, ami önmagában kisebb nyugdíjat eredményez.
  • Az így hiányzó idő a karrierjüket is hátráltatja, ráadásul közülük többen vállalnak a családdal jobban összeegyeztethető, viszont kevesebbet fizető munkát is. (A nők körében kétszer nagyobb a részmunkaidőben dolgozók aránya, mint a férfiakéban.)
  • Amikor pedig a férfiakkal azonos munkát végeznek, akkor is jóval kevesebb fizetést kapnak.

Arról, hogy a nők kevesebbet keresnek, mint a férfiak, már többször is írtunk, és ami a legrosszabb, hogy úgy tűnik, nincs ezen a téren javulás:

Business woman standing in front of a blackboard with a financial chart
Bő hatvan év múlva kereshet annyit egy nő, mint egy férfi
Magyarországon az utóbbi években nem szűkült bérszakadék, minél magasabb egy nő iskolai végzettsége, annál kevesebb fizetést kap férfi kollégáinál.

Vagyis várható, hogy a nyugdíjszakadék sem fog egyik napról a másikra eltűnni. A nőknek tehát mindenképpen oda kell figyelniük rá, hogy legyen nyugdíjcélú megtakarításuk.

Kiemelt kép: 24.hu/Karancsi Rudolf

Szeretnél személyre szabottan híreket olvasni a mobilodon?
Töltsd le a 24.hu app-ot, és tájékozódj hiteles forrásból megbízhatóan és gyorsan! A 24.hu
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

A picture taken on October 4, 2016 shows a cameraman walking through the concrete obstacles in the disputed Kosovo-Montenegro border in the village of Cakor, western Kosovo. 
There are no guards in the uninhabited Rugova mountains bordering Montenegro, only sheep on pasture land, but a dispute over defining the borderline could push Kosovo into chaos as the political opposition views the demarcation deal as close to "treason". The tiny Balkan territory, which unilaterally proclaimed independence from Serbia in 2008, last year reached a border demarcation agreement with its western neighbour, but Kosovo's parliament has yet to ratify it.
 / AFP PHOTO / ARMEND NIMANI

Azt sem tudni, hol végződnek Magyarország szomszédai

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.