Pénzügy

Most már tutira a kormány mondja meg a minimálbért

Szerdán sem született döntés, megállapodás a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma (VKF) ülésén arról, hogy mennyi legyen a minimálbér és bérminimum jövőre, mivel a szakszervezetek ragaszkodtak a két számjegyű emeléshez, a munkáltatók az egy számjegyűhöz, a kormány pedig ismét passzív szemlélő volt. Erről számolt be a 24.hu-nak az ülésen részt vevő Karsai Zoltán, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) elnöke, aki a Magyar Szakszervezeti Szövetséget MASzSz) képviselte az ülésen.

Nagyon furcsa tárgyalás volt. Talán még egy esélyt akartak adni a megegyezésre. De mintha az előzőt játszottuk volna újra.

Most is elgangzott a munkáltatói oldal részéről a négyszemközti beszélgetésben a 8-8-8 százalékos emelési ajánlat (minimálbér-bérminimum-bérajánlás), de mivel a szakszervezet ragaszkodott a 13-15 százalékhoz (minimálbér és bérminimum), így a másik oldal végül csak a korábbi 5 százalékos emelés mellett állt ki, plusz 2 százalék, ha csökken a szocho.

Tehát most már biztos, hogy a kormány fog dönteni a legkisebb bérekről, illetve a miniszter. Legalábbis ez hangzott el az ülésen, hozzátéve, hogy a technikai lehetőség erre megvan. Karsai Zoltán szerint Varga Mihály pénzügyminiszterre utalhattak, tehát ő hozhatja meg a döntést, valamikor a két ünnep között.

Arról felhatalmazás híján nem nyilatkozott az ülésen a kormány képviselője, hogy a kormány mekkora emelést támogatna. Így azt sem jelezték, hogy esetleg az ideinél kisebb emelést prferálnának a hatéves bérmegállapodás részeként. Pedig kormányzati forrásokra hivatkozva megjelent ilyen hír is.

Kiemelt kép: MTI / Mónus Márton

Ajánlott videó

Olvasói sztorik