Gazdaság

Meglepetést okozhat az új minimálbér

10 százalék alatti lehet a minimálbéremelés az Mfor szerint, holott a szakszervezetek két számjegyű emelésben bíznak. A VKF-et szerdára hívták össze. Kérdés, lesz-e megegyezés a munkáltatók és a szakszervezetek között, vagy sem. Ha nem, a kormány mondhatja ki az utolsó szót, és mondhatja meg, mennyi legyen a két legkisebb bér.

Megbízható kormányzati forrásokra hivatkozva írták azt, hogy a hatéves bérmegállapodás alapján évről évre kisebb mértékben nőttek a teljes munkaidőben adható legkisebb bérek, és ezt az ütemet követheti most is a kormány. Idén 8, illetve 12 százaléks emelés volt, vagyis a következő évben már a 10 százalék alatti sávban képzelhető el a növekmény, úgy, hogy még a garantál bérminimumnál sem lépik túl a 10 százalékot.

Ez az ütem egyébként simulna a 2019-es költségvetés tervezésekor figyelembe vett általános 8,8 százalékos béremelkedési ütemhez. Ha így lesz, akkor a minimálbér 150 ezer forint körül alakulhat jövőre, a garantált bérminimumot pedig 200 ezer forint környékére állíthatják be, ahogy azt megírtuk még tavaly szeptemberben.

A szakszervezet 13 százalékos emelést szeretne a minimálbérnél, azaz 156 ezer forintot várna.

Kiemelt kép: Csanádi Márton / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik