Pénzügy

41 500 forint nyugdíjra számíthatnak a kisadózók

Nagyjából 250 ezer vállalkozó választotta 2018-ban a kisadózók tételes adóját (kata), és egy pozitív adóváltozás miatt (jövőre 8 millió forintról 12 millió forintra emelkedik az alanyi adómentesség határa) a népszerűsége még tovább nőhet. Bár a kata valóban nagyon előnyös, van két olyan buktatója, amire érdemes előre felkészülni, figyelmeztet a Bankmonitor.

Az egyik, hogy rém kevés lehet a katás nyugdíja. Nagyjából az éhenhalásra elég.

A főállású katások havi 50 ezer forint (vagy havi 75 ezer forint), a nem főállásúak – máshol munkaviszonnyal rendelkezők és nyugdíjasok – pedig 25 ezer forint fix adóval letudhatják a fizetnivalójukat az állam felé.

  • A 25 ezer forintos befizetésből egyáltalán nem lesz nyugdíj, míg
  • a havi 50 ezer forintos befizetés 94 ezer forintos jövedelemnek felel meg. Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság nyugdíjkalkulátora szerint ez 41 500 forintra lesz elegendő a jelenlegi szabályozás szerint.
  • Lehetőség van arra is, hogy havonta 75 ezer forint adót fizessen a katás, ami 158 400 Ft jövedelemnek, illetve kicsivel több, mint 65 ezer forintos havi nyugdíjnak felel meg majd.

A másik, hogy katásként nem hitelképes, aki nem tud maga mögött egy teljes lezárt pénzügyi évet.

De említhetnénk azt is, hogy a megtakarításokra nem jár adóvisszatérítés, vagy hogy:

Pofára esés lehet katázva gyereket vállalni
A kormány buzdít minket a gyerekvállalásra és a katázásra is. Azt viszont nem dörgölik az orrunk alá, hogy a kettő együtt mivel jár.

Kiemelt kép: Csanádi Márton / 24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik