Pénzügy

Kétharmad hiszi, hogy megéli a nyugdíjaskort

A középkorú magyarok egyharmada borúlátóbb. A harmincasok, a férfiak és a falun élők a legpesszimistábbak.

Az mfor.hu szerint felemás képet mutat a K&H felmérése, amely a magyarok jelenlegi, jövőbeli egészségügyi állapotát vizsgálta. A 30-59 évesek 44 százaléka úgy véli, nyugdíjasként jóval kevesebb gondja lesz, mint az átlagnak. 14 százalék viszont biztos abban, 17 százalék pedig valószínűsíti, hogy meg sem éri ezt a kort.

A pesszimizmus főleg a férfiakra, a 30-as korosztályra, illetve a falvakban élőkre igaz. 

17 százalék szerint egészségügyi állapotuk miatt kórházba kerülnek időskorukra és ugyanennyien tartják elkerülhetetlennek az otthoni ápolást nyugdíjasként. 15 százalék számol azzal, hogy egészsége miatt idős otthonba kell vonulnia.

A képet árnyalja, hogy a megkérdezettek valószínűleg nem 65 éves nyugdíjkorhatárral számolnak, hiszen három éve a többség 68 éves, a 25 év alattiak átlagosan 72 éves korhatárral számoltak.

A magyarok 71%-a szerint bedől a nyugdíjrendszer
A nyugdíjkorhatár brutális emelésére számítanak. 

A megkérdezettek 90 százaléka eddig megúszta komolyabb baleset nélkül, 78 százaléknak még komolyabb betegsége sem volt.

Jó fizetéssel jobb álom

Tízből hét ember dolgozik betegen (Kelet-Magyarországon 80%, a központi régióban 66% tesz így) és 70 százalék nem is szívesen megy orvoshoz. Szűrővizsgálatokra is csak 55 százalék – inkább a nők – járnak rendszeresen. Az idősebbek veszik komolyabban a megelőzést: az 50-esek kétharmada, a fiatalabbak alig fele fordul meg rendszeresen szűrővizsgálatokon.

Tízből hatan állították, hogy legalább napi 7-8 órát tudnak aludni. Minél magasabb valakinek a fizetése, annál többet tud aludni. Hetente a válaszadók kevesebb, mint fele sportol rendszeresen. Leginkább a harmincasok szakítanak időt a sportra, legkevésbé pedig a falvakban élőknek jut idejük a testmozgásra.

Szívük szerint 57 évesen nyugdíjba vonulnának a magyarok
Bár nem reménykedünk a nyugdíjban, nem is teszünk félre.

Kiemelt kép: 24.hu/Fülöp Dániel Mátyás

Ajánlott videó

Olvasói sztorik