Pénzügy

Ne fizessen csak azért, mert csekket kapott!

Fogyasztóvédelmi eljárás már volt

Súlyos jogsértéseket tárt fel a svájci Flexifront honlap üzemeltetőjével szemben a fogyasztóvédelmi ügyben eljáró Budapest Főváros Kormányhivatala, melyekről a határozat itt érhető el. A hatóság kötelezte a vállalatot, hogy a honlapon biztosítsa a társaság beazonosíthatóságát szolgáló adatok, a szerződéskötés feltételeiről szóló tájékoztatás, a szerződéskötés technikai feltételeire, a szerződés teljesítésére, a vállalkozás panaszkezelésére, valamint a fogyasztót megillető elállási jogra vonatkozó megfelelő tájékoztatást. A kormányhivatal újabb jogsértés esetén bírságolni fog.

Nyugdíjas olvasónk panaszolta, hogy a Flexifront borotva forgalmazója a nulla forintos megrendelés alapján februárban kézbesített csomagba beletett egy 1190 forintos csekket. Befizette. Majd júliusban fizetési felszólítást kapott, akkor már 6670 forintról, miközben újabb termék nem érkezett.

Ez első ránézésre elég felháborítónak tűnik.

Emailben reklamált, de elírta a címet, így nem ért célba a levele. Telefonon már nem próbálkozott, mert azt gondolta, átverés áldozata. Rendőrségi feljelentést viszont tett. Az ORFK szerint azonban büntetőeljárás nem indult. De tényleg átvágták-e olvasónkat?

Csak a termék volt ingyen

A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetségéhez eddig nem érkezett panasz a Flexifrontra , válaszolta érdeklődésünkre Kispál Edit (FEOSZ) szóvivője. Ha webáruházból történt a rendelés, akkor a vásárlónak el kellett fogadnia az általános szerződési feltételeket (ászf), illetve azt, hogy milyen költséggel jár a vásárlás.

  • Ha ingyenes termékről van szó, akkor nem lehet pénzt kérni érte. Még akkor sem kell fizetni, ha csekket talál a vásárló a csomagban.
  • Viszont elképzelhető, hogy bár a termék ingyenes, a szállítási, csomagolási díjat mégis le kell róni.

De ennek a ténynek benne kell lennie a weboldalon szereplő tájékoztatóban, a megrendelő által elfogadott feltételekben. A Felxifront ügyfélszolgálata állította: minden információ szerepelt az ászf-ben, az oldalon, illetve a megrendelésről küldött visszaigazolásban, így az is, hogy a termék ingyenes, de a kiszállítási díja 1190 forint.

Ilyenkor a költség kiszámlázása nem kifogásolható Kispál Edit szerint. Elképzelhető, hogy nem nézte meg a vásárló a feltételeket. Olvasónk mentést nem készített a megrendeléséről, így nem tudja ellenőrizni, mi történt.

  • Szintén nem kell fizetni a meg nem rendelt termékekre.

Hiába van csekk a csomagban, hiába küldenek fizetési felszólítót, ilyenkor az ügyfél megtarthatja a terméket, azt vissza küldeni sem köteles, magyarázta Kispál Edit.

Az első után jön a többi

Viszont itt is lehet egy kiskapu,

  •  a megrendelésnél lehet olyan kitétel, hogy az első csomag után küldhetnek többet is.

Ha ezt elfogadta az ügyfél, akkor az üzlet részéről jogos lehet a termék kiküldése és a fizetési igény benyújtása is. Ilyen esetben egészen addig küldhetik a termékeket, amíg azt írásban le nem tiltja a vevő.

A borotvarendelésnél éppen erről van szó: az első megrendelés előtt kötelezően elfogadott ászf szerint ha a vevő nem mondja le a további szállításokat, akkor négy hét múlva érkezik a következő csomag, várható bruttó 4 590 forintért (=8 db pótfej) + 1 190 forint a szállítás. Utána pedig háromhavonta, reagált az ügyfélszolgálat.

Benézhette olvasónk

A Flexifront webáruházát nézve olvasónk benézhette ezt a dolgot. A webboltban a nulla forintos ár mellett van ugyanis egy * jel, és lejjebb írják, hogy a nulla forintos kezdőcsomagra 1190 forintos kiszállítási díj van.

Továbbá, hogy be lehet állítani, milyen rendszeresen küldjék a pengéket az első megrendelés után.

Úgy tűnik tehát, olvasónk nem vette észre, hogy az elsőből rendszeres megrendelés lehet, és ezt nem tiltotta le.

De nem is kapott több csomagot

Viszont csak egyetlen csomagot kapott. A második, amiért a 6670 forintot (4590 a 8 pótfej+ 1190 forint a szállítás + 890 forint a figyelmeztető levél) követelnek rajta, nem érkezett meg. A cég Facebook-oldalán található panasz szerint ez mással is előfordult. Ez a panaszos nem fizetett, főleg, hogy a cégtől megtudta, a borotvákat sima postai levélként, utánkövetés nélkül adják fel. Kispál Edit is megerősítette: nem kell fizetni, ha nem kaptuk meg az árut, akár megrendeltük, akár nem. A feladó kötelessége, hogy bizonyítsa az átvételt. Ami sima postai levélnél nem lehetséges.

Online vitarendezés is szóba jöhet

Ha nem rendelte meg a terméket a fogyasztó, nem kell kifizetni. Bírósághoz, békéltető testülethez lehet fordulni. Mivel svájci cégről van szó, az online vitarendezési fórum is szóba jöhet.

Próbálkoznak, de jogos-e?

Fizetési felszólítókkal persze próbálkozhat az üzlet, akár behajtó igénybevételével is. De ez még nem jelenti azt, hogy jogos követelésről lenne szó. Csak úgy lehet behajtani egy összeget, ha jogerős fizetési meghagyás vagy jogerős bírói ítélet van. Ezután jöhet csak a végrehajtás. 

Nem kell megijedni és automatikusan fizetni, tanácsolta Kispál Edit. Sajnos jóhiszeműségből sokan tesznek így, és olyan követelést is kifizetnek, amit nem kellene. Az önkéntes befizetéseket pedig nem lehet visszakövetelni:

Csőbe húzták a barcikaikat az elévült szemétdíjakkal, aki fizet, bánhatja
Aki önként leperkálja az 5-6 éves, elévült tartozást, az utána már nem követelheti vissza.

Ha kapunk egy csekket, vagy fizetési felszólítást, kérdezzünk rá, miért várnak tőlünk pénzt. Ha a tájékozódás után az derül ki, hogy a cég nem tudja bizonyítani a megrendelést, akkor nem kell kifizetni.

Ingyen ebéd?

Van, ahol nagyon olcsón, vagy ingyen kínálnak termékeket, szállítási költség mellett. Lehet ez jó vásárlás is. De mielőtt rendelünk, előre fizetünk, vegyük figyelembe, hogy például Kínából hosszú lehet a szállítási idő, a visszaküldés szinte lehetetlen, garancia nincs, és ha elveszik a csomag, akkor „így járt a fogyasztó”.  Nagyobb összegű megrendelésnél ez hatványozott kockázat, hívta fel a figyelmet a fogyasztóvédő. Másrészt

ingyen nincs semmi.

Kiemelt kép: Kovács Attila / MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik