Pénzügy

Mutatjuk, milyen most a Jolly Joker lakás

Meglehetősen egységes kép rajzolódik ki a budapesti ingatlanpiacon, amikor a szakértők arról beszélnek, hogy melyek most a legfelkapottabb méretek és típusok a városban és annak környékén,  illetve hol találhatók ezek a lakások.

Úgy tűnik, hogy miközben az árak az elmúlt 4 évben folyamatosan emelkedtek a budapesti ingatlanpiacon, a vevők megpróbálják ezt a drágulást valamilyen módon kompenzálni. Sok lehetőségük persze nincs: vagy kisebb, esetleg rosszabb állapotú lakásokkal is beérik, vagy a  központtól távolabb keresgélnek, akár egyenesen az agglomerációban.

Ugyanakkor az egyéni preferenciák gyakran felülírják a legolcsóbb megoldásra törekvés vágyát: így például sokak számára elengedhetetlen a jó közlekedés és a központi fekvés, míg akadnak olyanok is, akik csak az új építésű lakások iránt érdeklődnek.

Elindultak kifelé a vevők

A KSH számai is arra utalnak, hogy az ingatlanvásárlók egyre inkább a relatíve „olcsót” keresik az ingatlanpiacon. Az adatok azt jelzik, hogy  mindinkább tolódik a megvásárolt lakások összetétele a kevésbé jó adottságúak felé. A gyakorlatban ez elsősorban abban mutatkozik meg, hogy a vevők elhagynak bizonyos paramétereket a lakás-igényeik közül.

Lehet ez méret, szobaszám, elhelyezkedés, lakástípus – jelezte a Balla Ingatlan XVIII. kerületi irodájának szakmai vezetője, Rácz Gyula László. Szerinte egyértelműen érezhető, hogy a vevők egyre nagyobb számban érdeklődnek a külső kerületek, illetve az agglomeráció iránt.

Habár jelenleg még nem különösebben nagy mértékű a kiáramlás a fővárosból, az határozottan megfigyelhető, hogy kifelé, és az olcsóbb ingatlanok
vásárlása irányába tartanak az emberek – tette hozzá az észak- és bel-budai irodájának értékesítési vezetője, Palotai Emese. Úgy látja azonban, hogy a folyamat még nem annyira jelentős, mint évekkel korábban, az előző agglomerációs robbanásnál.

De nemcsak az agglomerációt fedezték fel újra a vevők, hanem az olcsóbb budapesti városrészeket, így például az olyan lakótelepeket is, melyek korábban nem voltak kifejezetten a vevők kedvencei. A panelek  felkapottságát is azok megfizethetősége eredményezi, így ezek számítanak jelenleg a „legelérhetőbb” lakástípusnak. Viszont, ami iránt nagy a kereslet, annak az ára felmegy, így aztán a lakótelepek között is erősödik a kereslet a kijjebb találhatók iránt.

A „kis lakás” a favorit

De nemcsak az elhelyezkedésnél érhető tetten az olcsóbbra törekvés, hanem a méreteknél is. A panelek persze annak a követelménynek is megfelelnek, hogy alapvetően kis alapterületen, de még elfogadható szobaszámot biztosítanak a tulajdonosaiknak. Ez másfél, két szobát jelent, ami jelenleg a legkedveltebb elosztás, még akkor is, ha téglaépítésű lakásról van szó. Ez a méret és szobaszám egy relatíve olcsó, mégis élhető megoldást nyújt akár egyetlen személy, akár egy pár,
vagy akár egy kisebb család számára.

Az ezen kategóriába tartozó lakások viszonylag gyorsan el is kelnek: Palotai Emese szerint  jóval könnyebb eladni ma egy megfelelő áron  kínált kislakást, mint egy jó paraméterekkel rendelkező, jól árazott nagyot. Ugyanez a helyzet a pesti belvárosban, ahol Schneider Zoltán a szakmai vezető. Szerinte „a Jolly Joker” most a felújítandó, kis lakás egy jó állapotú társasházban. Ez gyakorlatilag azonnal értékesíthető, de persze itt is fontos a reális árazás.

A kis lakásoknál tehát keresleti piacról beszélhetünk, ugyanakkor a nagyméretű ingatlanoknál inkább a kínálati piac a jellemző, foglalta össze a helyzetet Nagy Andrea, a bel-budai és észak-budai iroda szakmai vezetője. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a folyamat eredményeként a panellakások – elsősorban persze a panelprogramos épületekben lévők – négyzetméterára mára megközelíti a téglalakásokét a III. kerületben: 360-520 ezer forint között alakul.

Jól mennek az új építésűek is

Mindezek mellett határozott igényt érzékelnek az ingatlanközvetítők az új építésű ingatlanok iránt is. Amit viszont figyelembe kell venni, hogy míg a használt lakások árainak emelkedése lassan megáll, az új építésűeknél viszont még 8-10 százalékos, vagyis 1-3 millió forintos drágulás következett be a tavalyi árakhoz képest – jelezte a XIII. kerületi iroda vezetője, Tóth Viktória.

Ezt az árnövekedést elsősorban az építőanyagok árának emelkedése, valamint a munkaerőhiány okozza, de az is közrejátszik benne, hogy egyre több fejlesztés jut el befejezés-közeli stádiumba, és az ilyen készültségi fokú ingatlanok drágábbak, mint a tervezőasztalon lévők. A XIII. kerületben ez azt jelenti, hogy  a négyzetméterárak kis lakások esetén 650 ezer forintnál indulnak, míg nagy méretű ingatlanok négyzetméterét 570 ezerért lehet megkapni.

Akadnak olyanok az érdeklődők között, akik szívesen költöznének új építésű lakásba, de azokat az árakat, melyek a most felkapott budapesti kerületekre, így többek között a XIII., XIV., XI. vagy a belső kerületekre jellemzők, nem tudják vagy nem is akarják megfizetni – tette hozzá Rácz Gyula László. Ők így a külső kerületekben, például a XVIII. kerületben vagy akár a dél-budai agglomerációban néznek körül.

Az új építésű ingatlanok közül elsősorban azok a vonzók a vevők számára, melyeknél már látható, hogy javában zajlik a fejlesztés, és persze jó az ár/érték arány – hangsúlyozta Nagy Csaba, a cég dél-budai régióban található irodáinak vezetője. A már átadás felé közeledő beruházások azért vannak nagy előnyben a még csak most indulókhoz képest, mert az érdeklődők nap mint nap azt hallják, hogy projektek dőlnek be kapacitáshiány miatt. Ezeknél sokszor el sem tudják kezdeni a munkát, vagy már a legelején abbahagyják. Így a vevők érthető módon azokat a fejlesztéseket keresik elsősorban, ahol már biztosra vehető az átadás.

Kiemelt kép: MTI / Mohai Balázs

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.