Üzleti tippek

Nagyot drágultak a balatoni nyaralók

Erősen nyitott az idei szezon: az idei szezonnyitón a lakáspiaci fellendülés elérte a „második otthonok”, a nyaralók piacát.

Siófok és Balatonfüred a legfelkapottabb, az itt épülő újlakások a budapesti négyzetméterárakkal egyeznek meg. Nagyjából 900 darab lakás fog épülni, 450 ezer-1,4 millió Ft/négyzetméter közötti árakon. Használt lakásban is itt a legmagasabbak az árak:  jelenleg Füred kicsit drágább, ahol a családi házak négyzetméterára éppen meghaladta a 250 ezer forintot, míg Siófok kicsivel alatta maradt (243 ezer forint).

A tópart közelében az átlagnál magasabb, attól távolabb már jóval alacsonyabb árak jellemzőek. A nyugati medencében, a két várostól távolodva csökken a családi házak négyzetméterára és a legtöbb településen 150 ezer Ft/m2 az elmúlt egy évben kialakult ár, de Badacsonyban és környékén, ennél magasabb, 190 ezer forintos fajlagos ár volt a meghatározó.

2018 első negyedévében a legdrágább balatoni nyaraló 55 millióért kelt el az Otthon Centrum kínálatában. A hét szobás nyaraló az északi part kedvelt településén, a Balaton parttól pár lépésre 2 éve várta új tulajdonosát, mint kiderült nem hiába. A part menti felkapott üdülőhelyeken jellemzően 21-35 milliós ártartományban keltek el üdülőingatlanok: az első negyedév során értékesített 2-4 szobás nyaralókhoz kisebb-nagyobb telek is tartozott. Ezért az árért jellemzően szerényebb állapotú, az 1960-as, 1970-es években épült ingatlanokat kaptak a vásárlók.

Ugyanakkor 3 millió forint alatt is volt nyaraló adás-vétel a Balaton környékén is, igaz a vízparttól messze. Leginkább Vas, Zala, Komárom-Esztergom megyében találunk jellemzően kis alapterületű, 1-2 helyiségből álló, vályog vagy könnyűszerkezetes nyaralókat, 700-1000 m2-es telekkel.

Fotó: Fülöp Dániel / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik