Pénzügy

Utoljára bukjuk el május végén a SZÉP-kártyákon maradt milliárdokat

Idén megint milliárdokat veszíthetnek el a SZÉP-kártyatulajdonosok amiatt, hogy nem költötték el maradéktalanul a két évvel korábbi feltöltéseiket. Jelenleg ugyanis még az a rend, hogy a dolgozók által fel nem használt, két évnél régebbi egyenlegeket visszaküldi a kártyakibocsátó a munkáltatónak.

Úgy tűnik azonban, hogy ez a veszély utoljára áll fenn, és a jövő évben már jó eséllyel nem küldik vissza a munkáltatóknak a dolgozók által május 30-ig el nem költött, lejáró összegeket. Ennek oka, hogy mint hallani lehetett róla, megváltozik a SZÉP-kártya rendszere. Az április 20-án megjelent rendelet május 20-án lép életbe. Nézzük, mi változik.

Majdnem olyan lesz, mint a bankszámla

Az egyik változás, hogy a szolgáltatók hat hónapos átállás mellett december 1-jétől pénzforgalmi számlán kell kezeljék az egyenlegeket, pénzforgalmi szolgáltatóként.

Vagyis kvázi bankszámlává alakulnak a SZÉP-kártyaszámlák. Azaz mégsem, hiszen a befizetés és a felhasználás továbbra is szabályokhoz kötött, korlátozott.

A kezelésükhöz pedig fizetési számla vezetésére, valamint készpénz-helyettesítő fizetési eszköz kibocsátására irányuló tevékenységre vonatkozó engedéllyel kell rendelkezniük a szolgáltatóknak.

Ezzel párhuzamosan új szereplők is beléphetnek a piacra, amivel kivédheti a kormány az Európai Bizottság, illetve az Európai Unió Bírósága korábbi elmarasztalását, hogy túlságosan leszűkítették a kártyaforgalmazók körét.

Újra kell szerződni

Ha a meglévő szolgáltatóknak megvan az engedélyük, akkor minden, az elektronikusutalvány-nyilvántartásukban szereplő dolgozónak ajánlatot kell tenniük 60 napon belül a fizetési számla vezetésére. Az ajánlatot küldhetik tértivevényes levélben, de elektronikus úton is. Ha a dolgozó 30 napon belül nem utasítja el az ajánlatot, akkor azt elfogadottnak kell tekinteni. Rá 15 napra a szolgáltató át kell hogy vezesse a kártyán lévő összeget a „korlátozott rendeltetésű fizetési számlára”, illetve annak szállás, vendéglátás és szabadidő alszámláira.

Ami az egészből a felhasználók számára fontos:

a kártyákkal ugyanúgy lehet majd költeni, mint eddig.

Valamint úgy tűnik, a többi főbb szabály, például a kedvezményes adózáshoz köthető összeghatárok és a felhasználási lehetőségek is megmaradnak.

Aki nem akar szerződni az új rendszerben, annak juttatása pedig maximum két évig még marad az elektronikus utalványon, és onnan lehet majd az eddig megszokott módon felhasználni. Ha azonban valakinek két évig nem érkezik feltöltés a korlátozott rendeltetésű fizetési számlára, akkor azt megszüntetheti a szolgáltatója.

Fotó: Faludi Imre / MTVA Bizományosi

Jövőre már nem rögtön vész el a lejáró egyenleg

Változás lesz még, hogy

a május 31-én lejáró egyenlegeket a pénzforgalmi szolgáltató jövőre már nem fogja visszautalni a munkáltatónak, hanem az összegek maradhatnak az alszámlákon.

Vagyis nem vesznek el a két évnél régebbi feltöltések sem a dolgozók számára. Ez a jó hír.

A rossz az, hogy

a szolgáltató ezekre az összegekre legfeljebb 3 százalékos (+áfa) díjat számíthat fel.

Hogy ezzel a lehetőséggel milyen mértékben fognak élni, azt egyelőre nem sikerült megtudni a jelenlegi kártyaforgalmazóktól.

  • Tehát ha valakinek lesz mondjuk 100 ezer forint két évvel korábbi feltöltése, akkor attól maximum 3810 forint havidíjat fog levonni a szolgáltató az első hónapban, aztán már csak 3665-öt, és így tovább. Így alig több mint másfél év alatt a felére olvadhat a fel nem használt összeg, aztán szép lassan tovább kophat.

A díjat kizárólag a SZÉP-kártyához kapcsolódó marketingre költhetik majd a szolgáltatók.

Abban nem lesz változás, hogy a Széchenyi Pihenőkártyás fizetésnél az elszámolás során a legrégebben jóváírt pénzösszeg terhére kell a felhasznált összeget elszámolni. A fel nem használt egyenleg és az arra felszámított havi díj megállapítása során is így kell eljárni.

A lejáró egyenlegek elköltését elvileg serkentheti, hogy a pénzforgalmi szolgáltatónak legkésőbb március 31-ig figyelmeztetnie kell majd a kártyabirtokosokat, és azt is közölniük kell, milyen mértékű díjat számítanak fel nekik, ha nem költik el a juttatásukat.

Az új szabályt a 2019-ben lejáró, 2017-ben feltöltött, lejáró egyenlegekre kell majd először alkalmazni,

kizárólag a már a „korlátozott rendeltetésű fizetési számlákon” lévő összegeknél.

Vagyis az idén május 31-én lejáró, 2016-ban utalt juttatások még vissza fognak kerülni a munkáltatókhoz, mint azt érdeklődésünkre az OTP is megerősítette. Jelenleg majdnem 4 milliárd forintnyi a tét. Évről évre nőtt egyébként az az összeg, ami elveszett a kártyatulajdonosok számára, és az Azénpénzem.hu szerint ez valószínűleg az idén is így lesz.

Kiemelt képünkön: Négyszínnyomtatással készült, a Magyar Kereskedelmi Bank (MKB) által kibocsájtandó Széchenyi Pihenőkártya (SZÉP-kártya) papírívei a Pénzjegynyomdában.
MTI Fotó: Pénzjegynyomda

Ajánlott videó

Olvasói sztorik