Pénzügy nyugdíj

Kell-e a nyugdíjprémium után adót fizetni?

24.hu
24.hu

2017. 11. 23. 11:32

Korábban a témában:

A nyugdíjban részesülők a novemberben esedékes nyugdíjjal együtt kapják meg egy összegben a nyugdíj-kompenzációt és az egyszeri nyugdíjprémiumot is. Az Erzsébet-utalványt pedig november vagy december hónapban postázzák az arra jogosult magánszemélyek részére.

S hogy mennyi pénzt kaphatnak a nyugdíjasok?

A nyugdíjprémiumot úgy számolják ki, hogy a GDP növekedésének mértékéből (a kormány szerint ez 4,1 százalékos) kivonnak 3,5 százalékpontot, ezt mindenki megszorozhatja a saját nyugdíjának negyedével, de maximum 20 ezer forinttal. Vagyis így 0,6-del kell felszorozni a havi nyugdíj negyedét azoknak, akik 80 ezer forintnál kevesebbet kapnak, havi 80 ezres nyugdíj fölött pedig 0,6×20 000, azaz maximum 12 ezer forint lesz a prémium.

A nyugdíjkorrekció azért jár, mert az infláció növekedése nagyobb az idei nyugdíjemelésnél (1,6 százalék). A nyugdíj-kompenzáció összege az ellátás november havi összegének 9,6 százaléka.

Az átlagnyugdíjas tehát megkapja a 10 ezer forintnyi Erzsébet-utalványt, a 12 ezres prémiumot, valamint a kb. 13 ezer forintos korrekciót, ami így összesen 35 ezer forintot jelenthet.

Nagykanizsa, 2012. február 29.
Dervalics György kézbesítő (b) a pénzt számolja Gelencsér Boldizsárnak, a nyugdíjas lakásában. Dervalics György 15 éve dolgozik a Magyar Postánál, Nagykanizsán az 1-es számú hivatalban.
MTI Fotó: Varga György
84 milliárdot költ a nyugdíjasokra a kormány az év végén
Ennyibe kerülhet a nyugdíjprémium, meg a korrekció, plusz az Erzsébet-utalvány.

De kell-e valamelyik juttatás után adózni?

Jó hírünk van. A Piac és Profit által megkérdezett Saldo szakértője szerint:

  • a nyugdíjkorrekció és az egyszeri nyugdíjprémium is a személyi jövedelemadó törvény 1. számú melléklet 7.39. pontja alapján adómentes jövedelemnek minősül, tehát e juttatások után sem a magánszemélynek, sem a juttatónak nem keletkezik adófizetési, adóbevallási kötelezettsége.

Az Erzsébet-utalványoknál pedig, mint tavaly megírtuk, az állam fizeti meg a közterheket:

erzsébet utalvány (erzsébet utalvány, )

Kiemelt kép: 24.hu/Berecz Valter

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Szeged, 2018. szeptember 4.
Farkas Pál szobrászművész alkotása, Semmelweis Ignác szobra a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának kertjében 2018. szeptember 4-én, a szoboravató napján.
MTI Fotó: Rosta Tibor
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.