Pénzügy

Kell-e a nyugdíjprémium után adót fizetni?

24.hu
24.hu

2017. 11. 23. 11:32

Korábban a témában:

A nyugdíjban részesülők a novemberben esedékes nyugdíjjal együtt kapják meg egy összegben a nyugdíj-kompenzációt és az egyszeri nyugdíjprémiumot is. Az Erzsébet-utalványt pedig november vagy december hónapban postázzák az arra jogosult magánszemélyek részére.

S hogy mennyi pénzt kaphatnak a nyugdíjasok?

A nyugdíjprémiumot úgy számolják ki, hogy a GDP növekedésének mértékéből (a kormány szerint ez 4,1 százalékos) kivonnak 3,5 százalékpontot, ezt mindenki megszorozhatja a saját nyugdíjának negyedével, de maximum 20 ezer forinttal. Vagyis így 0,6-del kell felszorozni a havi nyugdíj negyedét azoknak, akik 80 ezer forintnál kevesebbet kapnak, havi 80 ezres nyugdíj fölött pedig 0,6×20 000, azaz maximum 12 ezer forint lesz a prémium.

A nyugdíjkorrekció azért jár, mert az infláció növekedése nagyobb az idei nyugdíjemelésnél (1,6 százalék). A nyugdíj-kompenzáció összege az ellátás november havi összegének 9,6 százaléka.

Az átlagnyugdíjas tehát megkapja a 10 ezer forintnyi Erzsébet-utalványt, a 12 ezres prémiumot, valamint a kb. 13 ezer forintos korrekciót, ami így összesen 35 ezer forintot jelenthet.

Nagykanizsa, 2012. február 29.
Dervalics György kézbesítő (b) a pénzt számolja Gelencsér Boldizsárnak, a nyugdíjas lakásában. Dervalics György 15 éve dolgozik a Magyar Postánál, Nagykanizsán az 1-es számú hivatalban.
MTI Fotó: Varga György
84 milliárdot költ a nyugdíjasokra a kormány az év végén
Ennyibe kerülhet a nyugdíjprémium, meg a korrekció, plusz az Erzsébet-utalvány.

De kell-e valamelyik juttatás után adózni?

Jó hírünk van. A Piac és Profit által megkérdezett Saldo szakértője szerint:

  • a nyugdíjkorrekció és az egyszeri nyugdíjprémium is a személyi jövedelemadó törvény 1. számú melléklet 7.39. pontja alapján adómentes jövedelemnek minősül, tehát e juttatások után sem a magánszemélynek, sem a juttatónak nem keletkezik adófizetési, adóbevallási kötelezettsége.

Az Erzsébet-utalványoknál pedig, mint tavaly megírtuk, az állam fizeti meg a közterheket:

erzsébet utalvány (erzsébet utalvány, )

Kiemelt kép: 24.hu/Berecz Valter

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Vote YES near Vote NO posters seen in Dublin's city center advocating repeal and calling for retention of the Eighth Amendment of the Irish Constitution - a referendum fixed for May 25th.
On Thursday, May 10, 2018, in Dublin, Ireland. (Photo by Artur Widak/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.