Pénzügy

Kell-e a nyugdíjprémium után adót fizetni?

A nyugdíjban részesülők a novemberben esedékes nyugdíjjal együtt kapják meg egy összegben a nyugdíj-kompenzációt és az egyszeri nyugdíjprémiumot is. Az Erzsébet-utalványt pedig november vagy december hónapban postázzák az arra jogosult magánszemélyek részére.

S hogy mennyi pénzt kaphatnak a nyugdíjasok?

A nyugdíjprémiumot úgy számolják ki, hogy a GDP növekedésének mértékéből (a kormány szerint ez 4,1 százalékos) kivonnak 3,5 százalékpontot, ezt mindenki megszorozhatja a saját nyugdíjának negyedével, de maximum 20 ezer forinttal. Vagyis így 0,6-del kell felszorozni a havi nyugdíj negyedét azoknak, akik 80 ezer forintnál kevesebbet kapnak, havi 80 ezres nyugdíj fölött pedig 0,6×20 000, azaz maximum 12 ezer forint lesz a prémium.

A nyugdíjkorrekció azért jár, mert az infláció növekedése nagyobb az idei nyugdíjemelésnél (1,6 százalék). A nyugdíj-kompenzáció összege az ellátás november havi összegének 9,6 százaléka.

Az átlagnyugdíjas tehát megkapja a 10 ezer forintnyi Erzsébet-utalványt, a 12 ezres prémiumot, valamint a kb. 13 ezer forintos korrekciót, ami így összesen 35 ezer forintot jelenthet.

84 milliárdot költ a nyugdíjasokra a kormány az év végén
Ennyibe kerülhet a nyugdíjprémium, meg a korrekció, plusz az Erzsébet-utalvány.

De kell-e valamelyik juttatás után adózni?

Jó hírünk van. A Piac és Profit által megkérdezett Saldo szakértője szerint:

  • a nyugdíjkorrekció és az egyszeri nyugdíjprémium is a személyi jövedelemadó törvény 1. számú melléklet 7.39. pontja alapján adómentes jövedelemnek minősül, tehát e juttatások után sem a magánszemélynek, sem a juttatónak nem keletkezik adófizetési, adóbevallási kötelezettsége.

Az Erzsébet-utalványoknál pedig, mint tavaly megírtuk, az állam fizeti meg a közterheket:

erzsébet utalvány (erzsébet utalvány, )
Nem kell adóbevallást készíteni a nyugdíjasoknak az ajándék tízezer forint miatt
A Nemzetgazdasági Minisztérium tisztázta a helyzetet.

Kiemelt kép: 24.hu/Berecz Valter

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik