Pénzügy

Szépen nőttek a nyugdíjak, de…

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2017. 11. 22. 09:29

Erőn felül teljesít a magyar kormány nyugdíjügyben?

Erre a kérdésre keresi a választ legfrissebb elemzésében a Policy Agenda, emlékeztetve rá, hogy idén kiegészítő nyugdíjemeléssel, nyugdíjprémiummal és egyszeri 10 ezer forintos Erzsébet-utalvánnyal keresi a kormány az időskorú választók „kegyét”. Mivel folyamatosan azt mondják, hogy nemcsak megőrizték a nyugdíjak értékét, hanem növelni is tudták az elmúlt években, a kutatók összevetették, hogy a magyar nyugdíjak növekedése mennyire egyedülálló az EU keleti felén.

Szépen nőttek a nyugdíjak, de…

A nyugdíjemelés vizsgálatakor két számot vettek figyelembe venni. Az egyik az évenkénti emelés mértéke, amely a gazdasági válság óta 33% volt, azaz, aki akkor öregségi nyugdíjas volt, annak a nyugdíja mintegy harmadával emelkedett. A másik adat az átlagnyugdíjak alakulása, növekedése. Ez – szintén 2008-hoz viszonyítva – 42%-os növekedést mutat.

A különbség oka, hogy az induló nyugdíjak az elmúlt években nőttek, az időközben elhunytak nyugdíja pedig az alacsonyabb sávba tartozott.

A Policy Agenda külön kiemeli, hogy az átlagbérek változása 2016 és 2008 között szinte megegyezett az átlagnyugdíjak emelkedésével, csak annak időbelisége tért el.  2014-ig a nettó átlagbér elmaradásban volt a nyugdíjaktól, addig az utolsó két teljes évben már jóval meghaladta annak növekedését.

A kutatók szerint a probléma és a felháborodás a következő években lesz nagyobb, mert az átlagbérek idei növekedése, és a jövő évre várható szintén jelentős béremelkedés miatt a nyugdíjak elmaradnak a bérek emelkedésétől. 

Itt a 300 ezres átlagbér
Vágtatnak, mit vágtatnak, száguldnak a keresetek.

Mi a helyzet külföldön?

A környező országokkal, és a V4-ekkel összehasonlítva is látszik, hogy tényleg szépen nőttek az átlagnyugdíjak. Magyarországnál csak Románia és Lengyelország tudott jobban teljesíteni, de

reálértéken nézve a növekedést, akkor 2016 és 2008 között a reálemelkedés mértéke 20% volt, ami már elmarad Romániától, Lengyelországtól és Szlovákiától is.

Egyedül Csehországot és egy kicsivel Horvátországot előzzük meg. Ha euróba átszámolva nézzük a Visegrádi-tagállamok és Románia, Horvátország nyugdíjait, akkor látszik, hogy a V4-ek elszakadtak a másik két EU-s tagállamtól.

Ugyanakkor a magyar nyugdíjak értéke egyre inkább lemarad a közvetlen versenytársainktól (ebben főképpen az árfolyam gyengülése játszik szerepet).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A Policy Agenda szerint összességében tehát nem igaz, hogy a gazdasági válság után kiugróan jól járnának a magyar idősek a környező országok nyugdíjasihoz képest. Sem a nyugdíjuk értéke, sem annak növekedési üteme nem a legnagyobb a régióban, de a kormány már „hozzászoktatta” nyugdíjasokat, hogy az átlagbérek emelkedése és a nyugdíjak növekedése „kéz a kézben” járnak.

2018 arról szól majd, hogy a két összeg emelkedésének üteme a bérek javára tér majd el. Míg 2008-ban az átlagnyugdíj 72%-a volt az átlagbérnek, 2014-re ez 76%-ra nőtt, jövőre pedig az elemzés szerint mintegy 61%-os szintre csökkenhet.

Szeretnél személyre szabottan híreket olvasni a mobilodon?
Töltsd le a 24.hu app-ot, és tájékozódj hiteles forrásból megbízhatóan és gyorsan! A 24.hu
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

(FILES) In this file photo taken on December 10, 2007 French President Nicolas Sarkozy (R) and Libyan leader Moamer Kadhafi pose during the signature of 10 billion euros of trade contracts between the two countries at the Elysee Palace in Paris. 
French ex-president Sarkozy was put in custody on March 20, 2018 in relation to campaign financing, according to a court source. / AFP PHOTO / POOL / Patrick HERTZOG
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.