Pénzügy

Mutatjuk, ki várja hiába a nyugdíjprémiumot és nyugdíjkorrekciót

24.hu
24.hu

2017. 11. 21. 12:22

Korábban a témában:

Egy évek óta rokkantsági ellátásban lévő személy 2017 augusztusa óta újraszámítással öregségi nyugdíjas lett. Azt kérdezte a HR-Portal nyugdíjszakértőjétől, Dr. Farkas András nyugdíjgurutól, jár-e ebben az esetben januárig visszamenőleg az inflációhoz kötött nyugdíjkorrekció, illetve a GDP-növekedés miatt aktuálissá vált nyugdíjprémium.

Budapest, 2016. december 13.
A Magyar Posta Zrt. munkatársa viszi a nyugdíjasoknak kézbesítendő Erzsébet-utalványokat tartalmazó borítékokat és Orbán Viktor miniszterelnök köszöntő levelét Budapesten 2016. december 13-án. A 10 ezer forintnyi Erzsébet-utalvánnyal a kormány a nyugdíjasokat támogatja.
MTI Fotó: Balogh Zoltán
Mennyi pénzt kapnak a nyugdíjasok év végén?
A pénzosztás három tételből tevődik össze.

A nyugdíjszakértő válasza szerint egyik pluszpénz sem jár ebben az esetben.

  • A tavaly még rokkantsági ellátásban, idén már öregségi nyugdíjban részesülő személyekre vonatkozóan akkor áll fenn a jogosultság a nyugdíjkorrekcióra, ha az öregségi nyugdíja összege megegyezik a korábbi rokkantsági ellátása összegével.

De ugye itt újraszámításról volt szó.

  • Ha a nyugdíját újraszámították, akkor a nyugdíjszámítás során már figyelembe vették az idei infláció mértékét, így a korrekcióra nem válik jogosulttá.

A 2017. évi nyugdíjprémiumról szóló rendelet szerint az egyszeri juttatás megilleti a 2017 novemberében saját jogú ellátásban vagy öregségi nyugdíjban részesülő személyt is, ha ezt az ellátását újraszámítás nélkül folyósították tovább, illetve állapították meg.

  • Így ha a nyugdíjat újraszámították (= összege nem azonos a korábbi rokkantsági ellátása összegével), akkor az új ellátásnak minősül, amelyben 2016 legalább egy napján még nem részesülhetett, emiatt a nyugdíjas nem lesz jogosult a nyugdíjprémiumra sem.
Nagykanizsa, 2012. február 29.
Dervalics György kézbesítő (b) a pénzt számolja Gelencsér Boldizsárnak, a nyugdíjas lakásában. Dervalics György 15 éve dolgozik a Magyar Postánál, Nagykanizsán az 1-es számú hivatalban.
MTI Fotó: Varga György
84 milliárdot költ a nyugdíjasokra a kormány az év végén
Ennyibe kerülhet a nyugdíjprémium, meg a korrekció, plusz az Erzsébet-utalvány.
vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Egerszalók, 2016. szeptember 13.
Az Egerszalóki Gyógy- és Wellnessfürdő - Saliris Spa és Konferencia Hotel épülete a Forrás út 4. szám alatt. A vizet 1992-ben az Egészségügyi Minisztérium gyógyhatásúnak minősítette. Ennek jelentőségét felismerve épült a Saliris Resort gyógyszálloda. 
MTVA/Bizományosi: Faludi Imre 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.