Pénzügy

Mutatjuk, ki várja hiába a nyugdíjprémiumot és nyugdíjkorrekciót

Egy évek óta rokkantsági ellátásban lévő személy 2017 augusztusa óta újraszámítással öregségi nyugdíjas lett. Azt kérdezte a HR-Portal nyugdíjszakértőjétől, Dr. Farkas András nyugdíjgurutól, jár-e ebben az esetben januárig visszamenőleg az inflációhoz kötött nyugdíjkorrekció, illetve a GDP-növekedés miatt aktuálissá vált nyugdíjprémium.

Mennyi pénzt kapnak a nyugdíjasok év végén?
A pénzosztás három tételből tevődik össze.

A nyugdíjszakértő válasza szerint egyik pluszpénz sem jár ebben az esetben.

  • A tavaly még rokkantsági ellátásban, idén már öregségi nyugdíjban részesülő személyekre vonatkozóan akkor áll fenn a jogosultság a nyugdíjkorrekcióra, ha az öregségi nyugdíja összege megegyezik a korábbi rokkantsági ellátása összegével.

De ugye itt újraszámításról volt szó.

  • Ha a nyugdíját újraszámították, akkor a nyugdíjszámítás során már figyelembe vették az idei infláció mértékét, így a korrekcióra nem válik jogosulttá.

A 2017. évi nyugdíjprémiumról szóló rendelet szerint az egyszeri juttatás megilleti a 2017 novemberében saját jogú ellátásban vagy öregségi nyugdíjban részesülő személyt is, ha ezt az ellátását újraszámítás nélkül folyósították tovább, illetve állapították meg.

  • Így ha a nyugdíjat újraszámították (= összege nem azonos a korábbi rokkantsági ellátása összegével), akkor az új ellátásnak minősül, amelyben 2016 legalább egy napján még nem részesülhetett, emiatt a nyugdíjas nem lesz jogosult a nyugdíjprémiumra sem.
84 milliárdot költ a nyugdíjasokra a kormány az év végén
Ennyibe kerülhet a nyugdíjprémium, meg a korrekció, plusz az Erzsébet-utalvány.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik