Pénzügy

Orbán öngólt lő az alacsony bérekkel

Pogátsa Zoltán elemez.

A közgazdász, szociológus a Népszavában ír arról, miért baj, hogy rendkívül alacsonyak a magyar bérek. Egyrészt a családok nem tudnak megélni belőle, másrészt a kormány a költségvetés gondjait nem tudja megoldani ilyen alacsony bérek mellett.

Az nem megoldás, ami az elmúlt hét, illetve harminc évben történt, hogy a kiadási oldalon a növekedést megalapozó alrendszerek (oktatás, egészségügy, stb.) kiadásainak lemészárlásával hozzuk egyensúlyba a költségvetést.

Magyarország személyi jövedelemadóból a GDP 5 százalékát szedi be, míg a nyugati országokban kétszer-háromszor ekkora arányban finanszírozza ez az adónem az állami kiadásokat.

A magyar szja-bevételeknek tehát jócskán emelkedniük kell.

Pogátsa Zoltán nyilvánvalónak tartja, hogy az épp megélő alsó nyolcvan százalékot már nem lehet jobban megadóztatni,

belső újraelosztás és progresszív adórendszer kell.

Fizessen többet, aki képes megtakarítania jövedelméből, aki pedig abból meg sem él, kapjon adómentességet.

Mészáros tündérmeséje: visszaüt a teljesítmény nélküli gazdagodás?
Sokkal gyorsabban nő a leggazdagabbak vagyona, mint a magyar gazdaság. A közgazdász szerint ebből az is következik, hogy valaki rosszul jár.

Ez azonban az állam szempontjából még nem megoldás, mert kevés a gazdag, az adóbevételek összessége nem nagyon nő, ahhoz a béreknek, az érdemi foglalkoztatottak számának kell nőniük. Az államnak a magasabb magyar bérszínvonal jól jönne azért is, mert hatással lenne a többi adónemre is: több bérből több forgalmi adót, jövedéki adót és vagyonadót fizetnek, ezért Pogátsa arra figyelmeztet, hogy az alacsony bérekre alapozott modellnek nemcsak az emberek megélhetése, hanem a közügyek fenntartható finanszírozása miatt is véget kell vetni. 

Fizessenek a gazdagok! De kik ők? És miért kell erről beszélni?
Kik a gazdagok, miért és hogyan kellene őket jobban megadóztatni, csökkenhet-e ettől az egyenlőtlenség, többek között ezeket a kérdéseket feszegették szakértők egy beszélgetésen.
Békésebb nem tudni, hogy a bérért harcolni kell
Mi a profit? Pogátsa Zoltán elmagyarázza.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik