Pénzügy

Orbán öngólt lő az alacsony bérekkel

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2017. 07. 24. 13:02

Pogátsa Zoltán elemez.

A közgazdász, szociológus a Népszavában ír arról, miért baj, hogy rendkívül alacsonyak a magyar bérek. Egyrészt a családok nem tudnak megélni belőle, másrészt a kormány a költségvetés gondjait nem tudja megoldani ilyen alacsony bérek mellett.

Az nem megoldás, ami az elmúlt hét, illetve harminc évben történt, hogy a kiadási oldalon a növekedést megalapozó alrendszerek (oktatás, egészségügy, stb.) kiadásainak lemészárlásával hozzuk egyensúlyba a költségvetést.

Magyarország személyi jövedelemadóból a GDP 5 százalékát szedi be, míg a nyugati országokban kétszer-háromszor ekkora arányban finanszírozza ez az adónem az állami kiadásokat.

A magyar szja-bevételeknek tehát jócskán emelkedniük kell.

Pogátsa Zoltán nyilvánvalónak tartja, hogy az épp megélő alsó nyolcvan százalékot már nem lehet jobban megadóztatni,

belső újraelosztás és progresszív adórendszer kell.

Fizessen többet, aki képes megtakarítania jövedelméből, aki pedig abból meg sem él, kapjon adómentességet.

Mészáros tündérmeséje: visszaüt a teljesítmény nélküli gazdagodás?
Sokkal gyorsabban nő a leggazdagabbak vagyona, mint a magyar gazdaság. A közgazdász szerint ebből az is következik, hogy valaki rosszul jár.

Ez azonban az állam szempontjából még nem megoldás, mert kevés a gazdag, az adóbevételek összessége nem nagyon nő, ahhoz a béreknek, az érdemi foglalkoztatottak számának kell nőniük. Az államnak a magasabb magyar bérszínvonal jól jönne azért is, mert hatással lenne a többi adónemre is: több bérből több forgalmi adót, jövedéki adót és vagyonadót fizetnek, ezért Pogátsa arra figyelmeztet, hogy az alacsony bérekre alapozott modellnek nemcsak az emberek megélhetése, hanem a közügyek fenntartható finanszírozása miatt is véget kell vetni. 

Fizessenek a gazdagok! De kik ők? És miért kell erről beszélni?
Kik a gazdagok, miért és hogyan kellene őket jobban megadóztatni, csökkenhet-e ettől az egyenlőtlenség, többek között ezeket a kérdéseket feszegették szakértők egy beszélgetésen.
Békésebb nem tudni, hogy a bérért harcolni kell
Mi a profit? Pogátsa Zoltán elmagyarázza.
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2014. március 27.
Vancsura István, a NAV megszüntetett Kiemelt Ügyek Igazgatósága RAPID ellenőrzési főosztályának volt vezetője (j) és Horváth András, volt adóhivatali dolgozó a Levegő Munkacsoport Áfabotrány: kitálal egy volt NAV-vezető címmel tartott sajtótájékoztatóján Budapesten a MagNet Házban 2014. március 27-én.
MTI Fotó: Soós Lajos

Az ember, aki legyűrte a NAV-ot és a NER-t

Kállósemjén, 2018. január 17.
Rendőrök helyszínelnek egy ukrán lajstromjelű AN-2 típusú repülőgép mellett Kállósemjén határában 2018. január 17-én. A repülőgépen 11 bevándorló jutott be Magyarország területére január 15-én este. A rendőrök jelentős erőkkel, nyomkövető kutyák és hőkamerák segítségével terepkutatást végeztek, majd rövid időn belül elfogtak három afgán és nyolc vietnami állampolgárt, akiket őrizetbe vettek.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Megannyi rejtély övezi a migránsszállító repülőt

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.