Pénzügy

Versenytárs nélkül nyert újabb közbeszerzést Pintér volt cége

pintér sándor (Array)
pintér sándor (Array)
Többek között a Bálna épületét fogják őrizni.

Újabb értékes, nettó 654 millió forint keretösszegű közbeszerzést nyert el Pintér Sándor belügyminiszter egykori vállalata, a Pajzs 07 – olvastuk az Európai Közbeszerzési Értesítő hirdetményében.

A cég egyedüli pályázóként kapott két évre szóló őrzési megbízást a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt.-től. Többek között a Bálna épületét fogják őrizni.

A Pajzs 07 Zrt. tulajdonosa a Civil Biztonsági Szolgálat (CBSZ) nevű védelmi cég, amelyet egészen a 2010-es választásokig Pintér Sándor jelenlegi belügyminiszter tulajdonolt. A kormányváltás után az addig is a piac meghatározó szereplőjének számító CBSZ több állami megbízást is kapott, köztük a Magyar Villamos Művektől, a Magyar Fejlesztési Banktól, a Szerencsejáték Zrt.-től, a Terror Háza Múzeumtól, a Központi Szolgáltatási Főigazgatóságtól és a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőtől.

Pintér a bizalmi embereinek adta el a cégcsoportját

Ezt a jól menő CBSZ-et adta el Pintér Sándor a választások előtt egy Prostasia Zrt. nevű cégnek, amelyet 2010 januárjában alapítottak ötmillió forintos jegyzett tőkével. A Prostasia akkori tulajdonosa egy Kántor Tibor nevű férfi volt, aki Pintér közvetlen munkatársaként a CBSZ igazgatósági tagja volt egy időben. A Prostasia jelenlegi tulajdonosai (2016-tól) Tölgyesi Vilmos és Szabó Péter, akik szintén Pintér közvetlen munkatársai, a CBSZ igazgatósági tagjai voltak – az Opten céginformációs rendszere szerint.

A cégcsoport cégei korábban úgy nyertek közbeszerzési pályázatokat, hogy voltak nála alacsonyabb összegű ajánlatok is. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő közbeszerzési pályázatán például a hirdetmény szerint a CBSZ adta be a legdrágább ajánlatot, amelyet a vagyonkezelő szerint végül azért fogadtak el, mert az értékelés során az összes többi ajánlat érvénytelennek bizonyult. A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. által kiírt közbeszerzést is úgy nyerte meg a CBSZ, hogy az eljárásból kizártak három olyan pályázót, amelyek a fürdőcég szerint “kirívóan olcsó” ajánlatokat adtak be, írta annak idején az Origo.

A mostani közbeszerzésen a Pajzs mellett más cég már nem adott be ajánlatot, így egyedüli ajánlattevőként nyertek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik