Pénzügy

Adathalászok zaklatnak a Telekom nevében

„Aztán fizetni a számlát.” Ha eltekintünk ettől a meghökkentő nyelvi fordulattól, ami az email tárgya, akkor ránézésre teljesen úgy néz ki a Telekom nevében küldött elektronikus levél, mintha fizetési felszólítás érkezett volna a szolgáltatótól. Van rajta számlasorszám, folyószámlaszám és még fizetési határidő is. Igaz, az összeg hiányzik. A feladó sem kelt elsőre gyanút: norepley@telekom.hu.

De az, hogy a nekem küldött fizetési felszólítást elküldték még rajtam kívül vagy száz másik embernek is, ráadásul ABC-rendbe szedett emailcímekre, amit elfelejtettek elrejteni – na ez már elég gyanús. Valamint az egész levél megfogalmazása is, amit idemásoltunk:

Szóval csalásra gyanakodtunk, ezért rákérdeztünk a Magyar Telekom kommunikációs igazgatóságánál, mi ez az egész. Kiderült, adathalász kísérletről van szó, amit az ismeretlen elkövetők április 17-én indítottak a cég nevében.

A számlatartozás ürügyén egy a Telekom weboldalát utánzó online felületre irányítják az emaillistán szereplőket, ahol a bejelentkezési adatok megadását kérik a címzettektől. Mint kiderült, a levél megnyitása önmagában nem jár veszéllyel.

Gond akkor van, amikor a Befizetem feliratú linkre kattintva az “áldozat” megadja a kért adatokat, amelyek ezáltal illetéktelen kezekbe kerülnek.A tömegével kiküldött levelek címzettjei között, mint megtudtuk, vannak Telekom-ügyfelek (mintegy százan), de feltehetően más szolgáltatók ügyfelei is kaphtak ilyen elektronikus levelet.

A telefonos cég kéri ügyfeleit, fokozott figyelemmel kezeljék a hasonló emaileket. Fontos, hogy a címzettek hasonló levél érkezésekor alaposan vizsgálják meg a belinkelt weboldalt. Hivatalos levél esetén a weboldal linkje mindig tartalmazza a telekom.hu tartományt. Ha a kapott levélnél ez nem teljesül, érdemes nem megnyitni a linket. De emellett persze a furcsa, idegen, szokatlan tartalom, illetve nyelvtani hibák és magyartalan fogalmazás is óvatosságra int. A vírusszűrő ilyenkor is hasznos lehet, mert az Eset rendszere például azonnal feldob egy adathalász kísérletre figyelmeztető ablakot, amint rákattintunk a Befizetem gombra.

A Telekom megkeresésünkre azt is közölte, hogy amint észlelték a támadást, azonnal megtették a szükséges biztonsági intézkedéseket, és az érintett IP-címet letiltották. Ennek ellenére nem zárható ki, hogy más IP-címről megismétlődik a támadás.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.