Pénzügy
Budapest, 2016. október 1.
A Snake run futóverseny a Budapest Urban Games utcai olimpián a fővárosi Klauzál tér melletti utcában 2016. október 1-jén. A verseny a főváros és a BVA Budapesti Városarculati Nonprofit kft. rendhagyó sporteseménye a Budapest 2024 támogatásával, amely a városi sportolás népszerűsítésére és a helyi sportközösségek támogatására jött létre.
MTI Fotó: Balogh Zoltán

A kormány jobban támogatja, ha nézzük, mint ha csináljuk

Tamásné Szabó Zsuzsanna
Tamásné Szabó Zsuzsanna

újságíró. 2017. 01. 19. 15:09

Mielőtt pajzán gondolatai támadnának, szólunk: a sportról lesz szó.
Korábban a témában:

Egyik olvasónk fontosnak tartja az egészségmegőrzést, az egészséges életmódot, és amennyire lehet, igyekszik odafigyelni rá, hogy rendszeresen mozogjon, sportoljon.

Nemrégen került egy olyan céghez, ahol adnak neki cafeteriát is, rögtön el is döntötte, hogy a sportolását fogja a juttatásból finanszírozni. Amikor azonban ismertették vele a lehetőségeket, iszonyúan felháborodott. Ekkor derült ki, hogy a kormány jobban támogatja, ha csak nézi a sportot, mint ha saját maga is edz. Mint mondta, egyáltalán nem ezt várta volna egy a sportot vállaltan a szívügyének tekintő kormánytól. Gondoljunk csak a stadionépítésekre, a tao-támogatásra, vagy a mindennapos testnevelés bevezetésére.

Nos, mi is az, amiről olvasónk beszél?

Ha nézzük, adómentes, ha csináljuk, adóköteles

A sportrendezvényekre szóló belépő (mondjuk jegy a focimeccsre) valóban adómentes, méghozzá korlátlan összegben, és ez már így van évek óta – erősítette meg megkeresésünkre a CafeteriaTrend szakértője, Fata László. Viszont tavaly augusztus óta már a munkáltató által megtartott sportrendezvényekre nem vonatkozik az adómentesség, írta az RSM korábbi blogbejegyzéséből. Vagyis ha a dolgozóknak rendeznek házi bajnokságot, már az sem tartozik a kiemelten támogatott kategóriába.

A dolgozói sportolás támogatása évek óta a Széchenyi pihenőkártya szabadidő zsebéből valósulhat meg, béren kívüli juttatásként, évi maximum 75 ezer forintig, az idén 34,22 százalékos adóteher mellett. És mivel a munkáltatók általában bruttóban adják a cafeteriakeretet (felmérések szerint 80 százalék tesz így), ez azt jelenti, hogy ha aktívan sportol a dolgozó, akkor az adóval kevesebb az a juttatás, amit ennek finanszírozásához a munkáltatójától kaphat. Mármint ahhoz képest, mintha csak passzív szemlélő lenne.

A másik lehetőség, hogy egyes meghatározott juttatásként biztosítják a dolgozónak mondjuk a konditerem bérletét, de ennek adóterhe még magasabb, idén 43,66 százalék, mondta Fata.

Számoljunk

Mit jelent ez konkrétabban, ha bruttó a cafetriakeret? Tegyük fel, hogy 75 ezer forintos a sporttámogatás.

  • Ha ezt sportrendezvény-belépőre kapja a dolgozó, akkor egy az egyben ennyit költhet.
  • Amennyiben ugyanezt a bruttó összeget SZÉP-kártyára kéri, akkor abból nettóban már csak 55 878 forint marad, mondjuk a konditerem bérletére.
  • Egyes meghatározott juttatásként pedig már csak 52 207 forintot tud a sportolásra fordítani.

S bár az adó mértéke évről évre változott, az alapelv már évek óta ugyanaz.

A kormány jobban támogatja, ha csak nézzük, mint ha csináljuk.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

A Piramis gameshow díszlete

Újabb furcsaság a TV2-n A Piramisban

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.