Pénzügy

Lakáscafeteriára buzdít a minisztérium

A Nemzetgazdasági Minisztérium közleményt adott ki a lakáscafeteria népszerűsítésére szerdán. Mint írták, a cégek 5 millió forintig adómentesen támogathatják dolgozóik lakáshitel törlesztését, lakásvásárlását. Az akár havi 83 ezer forintra rúgó juttatás cafeteria elemként is választható.

Több mint 650 ezer lakáshitelesen segíthet a lakáscafeteria. A munkáltató ugyanis ötévente legfeljebb ötmillió forintot juttathat adómentesen – a fizetésén kívül – a dolgozójának azért, hogy törlessze lakáshitelét.

Az adómentes támogatást a lakáshitel törlesztése mellett új vagy használt lakás vásárlására, építésére is fel lehet használni. A támogatást a meglévő lakásukat, házukat korszerűsítő, akadálymentesítő és legalább egy lakószobával bővítő munkavállalók is igénybevehetik. A juttatás összege nem lehet több a vételár vagy az építési költség harminc százalékánál.

Mostanában kell dönteni a cafeteriáról

Az év elején dönthetik el a munkavállalók, hogy milyen cafetéria elemeket választanak. Az érintetteknek érdemes megfontolni a lakáscafeteria megjelölését, hiszen a lakáshitel törlesztése, lakásvásárlás támogatása adómentes juttatás, amely gyakorlatban azt jelenti, hogy semmilyen közterhet nem kell fizetni utána.

Az adóhivatalhoz beérkezett adatok szerint 2015-ben a vállalkozások mintegy 12 milliárd forintnyi lakáscafeteriával támogattak majd 28 ezer munkavállalót.

Vagyis úgy tűnik, nem véletlenül népszerűsíti a minisztérium a juttatást, hiszen a potenciális 650 ezerhez képest eddig elég kevesen voltak, akik éltek a lehetőséggel.

A lakáscafeteria szabályai legutóbb januártól változtak, az alábbiak szerint.

Adómentes lakáscélú támogatás

A lakáscélú támogatásnál a munkáltatónak az adómentességhez vizsgálnia kell, hogy a lakás szobaszáma ne haladja meg a méltányolható lakásméretet. Ehhez a szobaszám és együtt lakók viszonyát kell figyelembe venni. A friss módosítás alapján változik az együtt lakó személyek meghatározása.

Az új szabályok alapján már a házastárs közeli hozzátartozóit is figyelembe vehetjük a lakók számának meghatározásakor. A jelenleg érvényes meghatározás szerint ebbe a körbe nem számíthatjuk bele a munkavállalónak, élettársának vagy házastársának testvérét.

A módosítás elfogadásával jövőre a lakásban lakó testvér is figyelembe vehető az együtt lakó, együtt költöző családtagok számának meghatározásakor. Emellett a fiatal házaspárok estén a lakók számának meghatározásakor számításba vehetjük jövőre a jövőben születendő gyermekeket is.

Kedvezőbb lesz a szobák számának meghatározása is. A 8 és 12 négyzetméter közé eső lakóhelyiségekből kettőt egy szobaként vehetünk majd figyelembe.
Ez alapján 1-2 fő esetén 3 szoba, 3-4 fő esetén négy szoba lesz a méltányolható lakásméret. Majd minden további lakóval egy szobával nő az adómentesen támogatható lakás mérete.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik