Üzleti tippek

Beáldozhatják a cafeteriát a béremelésért a munkáltatók

A magyar gazdaságot 500-700 milliárd forint pótlólagos kereslettel támogathatja meg a minap tető alá hozott bérmegállapodás (15 százalékos minimálbér és 25 százalékos bérminimum-emelés jövőre, aztán 8, ill. 12 százalékos emelés 2018-ban) a kormány szakértői szerint, akik a Figyelőt beavatták a több hónapos előkészítő munka részleteibe.

A többletkereslet java azokban az ágazatokban csapódik le, amelyek egyébként nehezebben tudják kigazdálkodni a minimálbér-emelést. Elsősorban a kereskedelemben, vendéglátásban működő vállalkozásokról van szó. Ugyanakkor a költségvetési hatásokat szokás szerint konzervatív módon számolták ki, ennek tudható be, hogy a fogyasztási adóknál – áfa, jövedéki adó – keletkező többletet mindössze 50, illetve 75 milliárd forintra becsülik az elkövetkező két évben.

Az északi elszívás volt az utolsó csepp a pohárban

A kormány azután határozta el magát még az év első felében a gazdasági ösztönzők beindítására, hogy a régiós összevetésekből egyértelművé vált Magyarország lemaradása a foglalkoztatás több elemében. Így az alkalmazás költségében, illetve a képzett munkaerő felszívásában is jobb mutatókkal rendelkeztek a V4 országai, azaz rajtunk kívül Csehország, Lengyelország és Szlovákia.

Az egyik utolsó figyelmeztető jel az volt, hogy a hagyományos, bár mára már mérsékeltnek mondható kelet-nyugat irányú munkaerő-elvándorlás (Anglia, Németország felé) a dél-észak tengely mentén is megjelent. Ma már a szlovákiai autógyárak szipkázzák el a jó magyar munkaerőt, míg korábban ez fordítva volt. Erre reagálnia kellett a magyar gazdaságpolitikának.

A cafeteria bánhatja

A megállapodásban részt vevő munkaadói szervezetek is megszólalnak a lapban. Dávid Ferenc, a VOSZ főtitkára például kifejti, hogy sok helyen a cafeteria lehet az áldozata a béremeléseknek, mert a munkaadók az onnan felszabadított forrást fogják átkonvertálni bérré.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik