Pénzügy

Parkolás: hol a legolcsóbb, és mennyire fájhat, ha elfelejtettünk fizetni?

parkoloora(210x140)(1).jpg (Array)
parkoloora(210x140)(1).jpg (Array)

Az autósok sokszor érezhetik úgy, hogy a kocsival való utazásnál csak egy dolog drágább, az álló autó. Erre Budapesten a Vár és a Margitsziget 525 forintos parkoló díja szolgáltatja a legjobb példákat, de vidéken is akadnak igazi „luxus-zónák”. A Simple megnézte, hol a legolcsóbb a parkolás és mikor fájhat a legjobban, ha elfelejtettünk fizetni.

Egy óra parkolás

Budapest egyes részei mellett Balatonfüred és Szeged is meglephet minket: előbbi 500, utóbbi 480 forintos zónákat is kínál az ínyenceknek. Ennyi pénzből egy korsó csapolt sör még pont kijön pár romkocsmában, de egy kávé biztos belefér. Jászapáti és Keszthely ezzel szemben kifejezetten nagylelkű az autósokkal: a legolcsóbb helyeken 50 forintba kerül egy óra. Ebből az összegből ugyan nem sok mindent tudunk vásárolni, de némi kiegészítéssel egy Párizsi kocka vagy egy Melba esélyes lehet délutáni desszertként.

Egy nap a városban

Ha jól meggondoljuk, a legdrágább zónában egy egész napos parkolás több mint 4000 forintba kerül, amiből meg is ebédelhetünk akár egy jobb, belvárosi vagy Balaton parti étteremben is. Ha például Veszprémben vagy Esztergomban élünk, vagy éppen arra kirándulunk, bizonyos helyeken 100 forint alatt megússzuk a parkolást, de ha a turisták által kedvelt nevezetességek közelébe keveredünk, autónkért akár 240 forintot is fizethetünk óránként. Megéri tehát néhány plusz kört tenni, a megspórolt pénzből inkább nézzük meg a Bazilika Panorámaterméből Esztergom városát felülnézetből.

Amennyiben éppen Keszthelyre tervezzük a nyári strandolást és sikeresen megtaláljuk az 50 forintos parkoló zónát, egy teljes nap esetében is mindössze 400 forintnyi kiadással számolhatunk, ez éppen egy gyros vagy egy jégkrém ára lehet, ha viszont a legkényelmesebb és egyben legdrágább, partközeli parkolóhelyet választjuk, több mint 4000 forintot fogunk fizetni. Ez az összeg éppen elég lenne egy teljes család (2 felnőtt+1 gyerek) kétnapos strandbelépőjére.

A prevenció szerepe

Ha a belvárosban járunk és a Szent István körúton felejtjük az autónkat, majd azt 15 napon belül nem fizetjük be, 18 ezer forintnál is több kiadással számoljunk. Ez az összeg elég lenne arra, hogy elutazzunk a Balaton-felvidékre vagy Badacsonyba és végigkóstoljuk a helyi pincészetek legfinomabb borait, vásárolhatunk egy jegyet a Simple-lel egy Ennio Morricone koncertre, de ebből az összegből így karácsony előtt akár beiratkozhatunk egy szaloncukor készítő tanfolyamra is.

Mibe kerül, ha húzzuk, halasztjuk?

Ha viszont több mint 60 nap telik el a büntetésünktől számítva, a várható pótdíj több mint 23 ezer forint lehet. Ebből a pénzből már még több dolgot megvásárolhatunk, akár egy sétarepülésen is részt vehetünk a város felett.

Abban az esetben, ha úgy megcsúszunk, hogy a tartozásunkat már több mint 75 napja elfelejtjük befizetni, majdnem 40 ezer forint veszteséggel kell számolnunk. Ehelyett választhatnánk sokkal kellemesebb módot is pénzünk elköltésére, ennyiért inkább nézzük meg a Balatont madártávlatból egy hőlégballon fedélzetéről vagy menjünk el szombat este barátainkkal egy limuzinos túrára és fedezzük fel együtt a pesti éjszaka rejtelmeit.

Ha pedig megtörténik a legrosszabb, vagyis 95 nap után sem rendezzük büntetésünket, megközelítőleg 100 ezer forintnak mondhatunk búcsút. Ha belegondolunk, hogy ennyi pénzből mi mindent csinálhattunk volna, a lehetőségek tárházának kimeríthetetlenségével fogunk szembetalálkozni. Többek között megnézhettük volna Marokkó vagy a Costa Brava színes tájait, vagy kipróbálhattuk volna, milyen egy Ferrari 430 GT kormánya mögött ülni a Hungaroringen.

A legolcsóbb parkolás

Olcsó parkolásra csak akkor van esélyünk, ha nem büntetnek meg – szögezik le. Biztosra pedig a mobil alkalmazásokkal mehetünk, amelyek jeleznek, ha lejár a parkolójegyünk, és akár távolról is meghosszabbíthatjuk a parkolásunkat – javasolják, megemlítve mobil appjuk használatát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik