Élet-Stílus
Two Young Women Holding Shopping Bags Operating a Parking Meter on a High Street

Városok, ahol a gatyája is rámegy a parkolásra

24.hu
24.hu

2015. 11. 20. 11:07

Azt gondolja, Magyarországon drága a parkolás? Akkor ismerje meg azokat a helyeket, ahol tényleg csak az igazán tehetősek engedhetik meg maguknak, hogy autóval járjanak munkába.

Bár nagyon kényelmes, a világ nagyvárosaiban olykor igazán őrjítő dologgá válhat autóval közlekedni. És most nem a dugókra gondolunk, hanem sokkal inkább a parkolásra. Mert bár Budapesten is vannak zónák, ahol sokat kell fizetni a parkolásért – miközben lehet, hogy egy utcával arrébb már feleannyi lenne az összeg -, vannak városok, ahol kisebb vagyont is fizethet a parkolásra, ha valaki rendszeresen jár be autóval.

Ebből a szempontból London belvárosa igazi rémálomnak számít,

a brit főváros ugyanis több felmérés szerint is a világ legdrágább parkolóival rendelkezik, magasan megelőzve minden más világvárost. A Colliers International ingatlanügynökség globális felmérése szerint amiben az átlagos havi parkolási díjak alapján rangsorolták a világ nagyvárosait, a londoni Cityben 1083 dollárt (nagyjából 275 ezer forint), míg a West Endben 1014 dollárt kell fizetni a parkolóhelyekért. Ezzel jóval megelőzi a második helyen álló Zürichet (822 dollár – nagyjából 220 ezer forint).

Fotó: Thinkstock
Fotó: Thinkstock

A két európai város után a híresen helyhiánnyal küzdő ázsiai metropoliszok, Hongkong (745 dollár – kétszázezer forint) és Tokió (744 dollár) jönnek, majd Róma (719 dollár). A legdrágább parkolókkal rendelkező amerikai város (természetesen New York, egészen pontosan Manhattan) jócskán „le van maradva”, az 541 dolláros (nagyjából 150 ezer forint) átlagköltséggel.

Ha a napi díjakat nézzük, már átalakul a lista, de még így is London áll az élen. A brit Park at my House cég felmérése szerint a brit fővárosban átlagosan 42 fontot (18 ezer forint) kell fizetni egy napnyi parkolásért, míg a második helyen álló Tokióban 38 fontot (16 ezer forint). A japán fővárost két újabb európai város követi, Stockholm (32 font – 13 ezer forint) és Zürich (31 font). Az első ötbe még Sydney jutott be, ahol 29 fontot vesz ki az ember zsebéből egy napi parkolás. Az ausztrál várost New York követi, 28 fontos díjjal.

Közben Budapesten kifejezetten olcsón meg lehet úszni a parkolást,

főleg, ha okosan csináljuk, és még a parkolás előtt kinézzük, hol fogunk megállni. Bár a legdrágább zónákban egy nap parkolás 4400 forint is lehet, egy utcával arrébb, egy másik zónában már 1650 forintból is parkolhatunk egy napon át. Szerencsére az olcsó zónák megtalálását manapság a GPS-es telefonok korában már utazás közben is könnyedén meg lehet oldani a mobilparkolás segítségével.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2014. március 27.
Vancsura István, a NAV megszüntetett Kiemelt Ügyek Igazgatósága RAPID ellenőrzési főosztályának volt vezetője (j) és Horváth András, volt adóhivatali dolgozó a Levegő Munkacsoport Áfabotrány: kitálal egy volt NAV-vezető címmel tartott sajtótájékoztatóján Budapesten a MagNet Házban 2014. március 27-én.
MTI Fotó: Soós Lajos

Az ember, aki legyűrte a NAV-ot és a NER-t

Kommentek

Migrants make their way through the countryside after they crossed the Hungarian-Croatian border near the village of Zakany in Hungary to continue their trip to north on October 16, 2015. Hungary said it will shut its border with Croatia at midnight, closing a major entry point for migrants bound for northern Europe, weeks after a similar move on its Serbian frontier triggered clashes with refugees.    AFP PHOTO / HANNA SONIA / AFP PHOTO / HANNA SONIA
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.