Pénzügy
kamat (százalék, )

Csapdát állított a kormány a civilek és az egyházak 1 százalékának?

Tamásné Szabó Zsuzsanna
Tamásné Szabó Zsuzsanna

újságíró. 2015. 11. 13. 12:52

Korábban a témában:

Az 1+1 százalékos mértékű szja-felajánlásról a magánszemély a munkáltató útján, továbbá papíralapon, vagy elektronikus úton önállóan rendelkezhet. Jövőre azonban lecsúszhatnak a lehetőségről azok, akik adóhatósági megállapítást kérnek – hívta fel a figyelmünket Ruszin Zsolt adószakértő.

Változás 2016-tól

Jövőre az adóhatósági adómegállapítás elkészítésének feltétele, hogy a 2016. január hónapról benyújtott kifizetésekkel, juttatásokkal összefüggő adóról, járulékokról és egyéb adatokról szóló bevallásban a munkáltató adatot szolgáltasson azon magánszemélyekről, akik úgy nyilatkoztak, hogy kizárólag munkaviszonyból származó bevételük keletkezett az adóévben – írta az Adó.hu.

Ezen nyilatkozatnak tartalmaznia kell azt is, hogy a magánszemély nem kíván az adója 1 százalékáról rendelkezni és kedvezményt sem kíván érvényesíteni. A munkáltatók ezen adatszolgáltatása egyszeri, a későbbiekben nem vonható vissza.

Csapda?

Ez azt jelenti, hogy a munkáltatókon keresztül vallók nagy része a korai határidő miatt elveszíti a felajánlási lehetőséget, hiszen ennek nem januárban van itt az ideje. Azt meg senki se várja, hogy a bérszámfejtők januárban fognak a dolgozók után szaladgálni, hogy nyilatkozzon, hiszen ez az év legleterheltebb időszaka számukra – emlékeztet Ruszin Zsolt.

A munkáltatónak ugyanis nem feladata az szja-bevallás elkészítése. Aki viszont bevállalja, annak ezzel az ügyintézéssel számolnia kell. Az adószakértő úgy gondolja, hogy a nyilatkozattétel figyelemfelhívása a munkavállalók felé nem a bérszámfejtő dolga. Viszont így könnyen elsikkadhat az 1 százalékos szja-felajánlás.

A civileknek és az egyházaknak kellene majd figyelniük, mert az állam a lépéssel kvázi csapdát állított az 1 százalékoknak. Az adószakértő szerint sürgősen kezdeményezniük kellene, hogy a felajánlási rendszer rugalmasabb legyen.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

THE ASSASSINATION OF GIANNI VERSACE: AMERICAN CRIME STORY "The Man Who Would Be Vogue" Episode 1 (Airs Wednesday. January 17, 10:00 p.m. e/p) -- Pictured: Edgar Ramirez as Gianni Versace. CR: Jeff Daly/FX
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.