Pénzügy

Forradalmi változás az adózásban: megszűnik az szja-bevallás

szja (Array)
szja (Array)

A fő csapásirány most az adózási rendszer átalakítása, a kevésbé bürokratikus irányba – jelentette be Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) parlamenti államtitkára, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) leendő vezetője a Napi.hu tudósítása szerint.

Forradalmi változás

Újdonság, hogy már a 2016-tól lehetőség lesz arra, hogy a munkáltatói adónyilatkozat alapján a NAV készítse el az adóbevallást. Ennek viszont az a feltétele, hogy csak egy helyről érkezzen a jövedelem és ne vegyen igénybe az adózó kedvezményt. Ez hozzávetőleg 1,5 millió embert érinthet, mert ennyien lehetnek, akiknek kizárólag munkáltatótól származó jövedelmük van, és nem vesznek igénybe adókedvezményt.

2017-től viszont lényegében már senkinek nem kell adóbevallást benyújtani. Ez azt jelenti, hogy 3,5-3,8 millió embernek nem kell bevallást benyújtania sem elektronikus, sem papíralapon – közölte az államtitkár az MTI tudósítása szerint.
A NAV elkészíti az adóbevallási ajánlatot – ezt megküldi az adózónak, amit már csak jóvá kell hagyni vagy épp észrevételt kell tenni.

A kedvezmény csak a magánszemélyekre vonatkozik, egyéni vállalkozókra, mezőgazdasági őstermelőkre nem – nekik továbbra is maguknak kell az adóbevallásukat elkészíteni.

Minősített vállalkozások

Tállai András azt is bejelentette, hogy mint már hallani lehetett róla, az adóhivatal 2016 első negyedéve után minősíteni fogja a vállalkozásokat,  és a jó adózók már jövőre több kedvezményt kapnak. A vállalkozásokat a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) három – a megbízható, az átlagos és a kockázatos – kategóriába sorolja majd.

Ezenkívül változás még, hogy gyorsabban kapnák vissza a cégek a visszajáró áfát, nem kell adót fizetni majd az elektromos autók után, és vége az adómentes pálinkafőzésnek, bevezetik a párlatadójegyet, ami literenként 700 forintba fog kerülni. Egy főzéshez minimum 5 db-ot kell majd venni belőle.

Ősszel egy másik adótörvény is a parlament elé kerül, amely a NAV új szervezeti és vezetési rendszerét vázolja majd fel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik