Üzleti tippek

Jön a nagyüzemi adóbevallás

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2015. 10. 07. 15:37

Jövőre már minden harmadik adózó szja-bevallását az adóhatóság készítheti el.

2016-ban nagyjából minden harmadik adózó helyett az adóhatóság készítheti el a személyijövedelemadó-bevallást – közölte az MTI-vel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). Az az 1,6 millió adózó élhet a lehetőséggel, aki 2015-ben csak munkáltatójától szerez jövedelmet, semmilyen kedvezményt nem érvényesít, nem tesz önkéntes kölcsönös biztosító pénztári, nyugdíj-előtakarékossági, nyugdíjbiztosítási nyilatkozatot.

Az érintett magánszemélynek a nyomtatványon, amit munkáltatójától kap idei jövedelméről, egy jelöléssel kell 2016. január 31-ig nyilatkoznia, hogy felhatalmazza az adóhivatalt a bevallás elkészítésére. Egyéb kötelezettségük nincs az szja-bevallással kapcsolatban. Amennyiben 2016. január 31-én a magánszemélynek nincs munkáltatója, ezt a nyilatkozatot közvetlenül a NAV-nak is megteheti.

Természetesen valamennyi magánszemélynek lehetősége van adója 1+1 százalékának felajánlására munkáltatóján keresztül, vagy közvetlenül az adóhivatalnak papíron, illetve elektronikus úton megküldött nyilatkozattal. A NAV által készített bevallás ügyfélkapus bejelentkezés után megtekinthető, ha annak tartalmával nem ért egyet az adózó, önellenőrzéssel módosíthatja.

Az elkészített bevallásról az kap közvetlenül tájékoztatást a NAV-tól, akinek visszaigényelhető vagy befizetendő adója van, de külön kérésre a NAV bárkinek megküldi bevallását papíron. Az adótörvények számos adó- és adóalap-kedvezményre (első házasok-, családi-, súlyos fogyatékos-, lakáscélú hitel-, tandíj) nyújtanak lehetőséget. Aki ezeket igénybe veszi, az bevallását továbbra is a megszokott formában, illetve munkáltatója segítségével nyújthatja be.

A nemzetgazdasági miniszter néhány napja arról beszélt, azt szeretné, ha a jövőben az összes magánember (4 és fél millió adózó) bevallását a NAV készítené el. Azt gondolja, hogy az adóhivatal felfogásának változnia kell a következő hónapokban, következő években. Szerinte az nem megy, hogy úgy történnek vizsgálatok, az a hozzáállás, hogy mindenki visszaél, mindenki bűnös. Meg kell teremtenünk annak a feltételét, hogy az adóhivatal is mérlegelni tudja, hogy egy adózó, aki az elmúlt években mindig tisztességesen befizette az adóját, és soha nem élt ezzel vissza, milyen pozitív elbírását kaphat a NAV részéről, ellentétben azzal, aki a jogszabályokat kikerülte, vagy éppen adócsalást követett el.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nyíregyháza, 2016. december 27.
Vásárlók egy telekommunikációs üzletben a karácsony utáni leárazás idején Nyíregyháza egyik bevásárlóközpontjában 2016. december 27-én. Az ünnep után megkezdődött az üzletekben a hagyományos év végi leértékelés.
MTI Fotó: Balázs Attila

Jobban élünk, mint tíz éve

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.