IMF_logo(1)(960x640).jpg (Array)
Pénzügy

Görög mentőcsomag: a németek szerint benne kell hogy legyen az IMF is

Ezt szabták feltételül ahhoz, hogy ők maguk támogasság a csomagot.

Német illetékesek szerint Németország nem fogja támogatni a harmadik görög mentőcsomagot, ha a Nemzetközi Valutaalap (IMF) nem vesz részt benne. Az Európai Bizottság szóvivője szerint viszont keresztülvihető, hogy az euróövezeti pénzügyminiszterek testülete, az Eurogroup délutáni konferenciáján elfogadja a megállapodást, amely nélkül Görögország rövidesen fizetésképtelenné válna.

Michael Fuchs, a német jobboldali kormányzó pártok parlamenti frakciójának helyettes vezetője a Deutschlandfunk rádiónak adott nyilatkozatában pénteken döntő fontosságúnak nevezte az IMF részvételét, mint amin áll vagy bukik a megállapodás sorsa.

“Ha nem sikerül megnyerni az IMF-et, Wolfgang Schäuble (pénzügyminiszter) valószínűleg nem hagyja jóvá ma a megállapodást” – mondta Fuchs. Hasonlóan fogalmazott egy német kormányszóvivő is, míg a pénzügyminisztérium szóvivője elhárította a kérdést.

Az IMF csatlakozása egyelőre bizonytalan

A szervezet csütörtökön “előrelépésnek” nevezte az európai hitelezők és Görögország által kidolgozott csomagot, de jelezte, hogy nem kötelezi el magát, míg nem születik terv a görög adósságterhek enyhítésére.

Németország, több kisebb euróövezeti állammal együtt, ellenzi a görög adósság nagyszabású leírását, de jelezte, hogy hajlandó tárgyalni a terhek enyhítéséről a futamidők, a kamatmentes periódusok vagy a türelmi idő meghosszabbítása révén.

Fuchs szavai jelzik, hogy a CDU-ban, Angela Merkel kancellár pártjában és bajor testvérpártjában a CSU-ban is erősen ellenzik, hogy öt év alatt harmadszor is mentőövet dobjanak Görögországnak.

Nagy az ellenállás a lakosság körében is. A Forsa közvéleménykutató intézet felmérése szerint a megkérdezettek 57 százaléka nem támogatja Görögország újabb megsegítését, 84 százalékuk pedig nem bízik benne, hogy a görögök végrehajtják a vállalt kötelezettségeket.

Az EU bizakodó

Annika Breidthardt, a bizottság szóvivője “bátorítónak” nevezte a csomag erős támogatását a görög parlamentben, és “tökéletesen kivihetőnek” tartotta, hogy az Eurogroup délután rábólintson a megállapodásra.

Jeroen Dijsselbloem holland pénzügyminiszter, az Eurogroup elnöke üdvözölte a görög parlament döntését és azt mondta, hogy a legutóbbi csomag a “legerősebb és legkonkrétabb”, de hátra van még a pénzügyminiszterek jóváhagyása. Előre is hangsúlyozta azonban: a hitelezők már szeptemberben vagy októberben ellenőrzik, hogy Athén megfelelt-e kötelezettségeinek, és ha nem így látják, a pénzek folyósítása azonnal leállítható.

A görög parlament péntek reggel 222 szavazattal 64 ellenében 11 tartózkodással jóváhagyta a hároméves, 84-86 milliárd eurós európai pénzügyi mentőcsomagot és a hozzá kapcsolódó feltételeket. A kormányzó Sziriza párt több mint 40 képviselője, köztük Jánisz Varufakisz volt pénzügyminiszter nem támogatta az előterjesztést.

Ajánlott videó