Nagyvilág
görög adósság, Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök (Array)

Görög adósság: megszavazták a harmadik mentőcsomagot

Tóth Richi
Tóth Richi

Na, ugye. 2015. 08. 14. 08:59

Ellenzéki szavaztok is kellettek, hogy kilenc órás vita után elfogadják a harmadik mentőcsomagot.

Korábban a témában:

Korábban már megírtuk, hogy biztosra vehető: az ellenzék támogatásával az igen szavazatok lesznek többségben a 300 tagú parlamentben. Igazunk lett, a parlament megszavazta a harmadik mentőcsomagot. 

Alekszisz Ciprasz miniszterelnök előzőleg felszólította a törvényhozókat a megállapodás támogatására. Azzal érvelt, hogy a mentőcsomagra mindenképp szükség van a fizetőképesség megőrzéséhez, egy áthidaló kölcsön csak azt jelentené, hogy “a gazdaság visszazuhan a végtelen válságba”.

Feszült figyelemmel várják azonban Athénban, hogy Alekszisz Ciprasz miniszterelnök kormányzó Sziriza pártjának 162 képviselője közül hányan szavaznak nemmel. A pártszakadás azzal járhat, hogy ősszel előrehozott választásokat kell tartani.

Ciprasz előzőleg felszólította a törvényhozókat a megállapodás támogatására. Azzal érvelt, hogy a mentőcsomagra mindenképp szükség van a fizetőképesség megőrzéséhez, egy áthidaló kölcsön csak azt jelentené, hogy “a gazdaság visszazuhan a végtelen válságba”.

gorog-adossag-Alekszisz-Ciprasz-gorog-miniszterelnok(3)(430x286).jpg (Array) Ciprasz
Kép: Europress Fotóügynökség 

A kormánynak péntek délutánig már a parlament által jóváhagyott csomagot kell az euróövezeti pénzügyminiszterek csoportja, az Eurogroup elé terjesztenie. A mentőcsomagot hét euróövezeti tagország parlamentjének, köztük a német Bundestagnak is jóvá kell hagynia.

A megállapodás a feltétele annak, hogy Athén hozzájusson a 2010 óta már harmadik, ezúttal hároméves 83-86 milliárd eurós hitelhez, amely nélkül Görögország fizetésképtelenné válna, és várhatóan már az augusztus 20-án esedékes 3,2 milliárd eurós hitelrészletet sem tudná törleszteni az Európai Központi Banknak.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.