Nagyvilág
görög adósság, Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök (Array)

Görög adósság: megszavazták a harmadik mentőcsomagot

Tóth Richi
Tóth Richi

Na, ugye. 2015. 08. 14. 08:59

Ellenzéki szavaztok is kellettek, hogy kilenc órás vita után elfogadják a harmadik mentőcsomagot.

Korábban a témában:

Korábban már megírtuk, hogy biztosra vehető: az ellenzék támogatásával az igen szavazatok lesznek többségben a 300 tagú parlamentben. Igazunk lett, a parlament megszavazta a harmadik mentőcsomagot. 

Alekszisz Ciprasz miniszterelnök előzőleg felszólította a törvényhozókat a megállapodás támogatására. Azzal érvelt, hogy a mentőcsomagra mindenképp szükség van a fizetőképesség megőrzéséhez, egy áthidaló kölcsön csak azt jelentené, hogy “a gazdaság visszazuhan a végtelen válságba”.

Feszült figyelemmel várják azonban Athénban, hogy Alekszisz Ciprasz miniszterelnök kormányzó Sziriza pártjának 162 képviselője közül hányan szavaznak nemmel. A pártszakadás azzal járhat, hogy ősszel előrehozott választásokat kell tartani.

Ciprasz előzőleg felszólította a törvényhozókat a megállapodás támogatására. Azzal érvelt, hogy a mentőcsomagra mindenképp szükség van a fizetőképesség megőrzéséhez, egy áthidaló kölcsön csak azt jelentené, hogy “a gazdaság visszazuhan a végtelen válságba”.

gorog-adossag-Alekszisz-Ciprasz-gorog-miniszterelnok(3)(430x286).jpg (Array) Ciprasz
Kép: Europress Fotóügynökség 

A kormánynak péntek délutánig már a parlament által jóváhagyott csomagot kell az euróövezeti pénzügyminiszterek csoportja, az Eurogroup elé terjesztenie. A mentőcsomagot hét euróövezeti tagország parlamentjének, köztük a német Bundestagnak is jóvá kell hagynia.

A megállapodás a feltétele annak, hogy Athén hozzájusson a 2010 óta már harmadik, ezúttal hároméves 83-86 milliárd eurós hitelhez, amely nélkül Görögország fizetésképtelenné válna, és várhatóan már az augusztus 20-án esedékes 3,2 milliárd eurós hitelrészletet sem tudná törleszteni az Európai Központi Banknak.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

View of the Cerro Azul, in the Serrania La Lindosa -which had been declared Protected Archaeological Site of Colombia last May- in the Amazonian jungle department of Guaviare, Colombia, on July 2, 2018. 
Both the Serranias of Chiribiquete and La Lindosa had been closed to outsiders for many years during the armed conflict and are now opening up to scientific research.  / AFP PHOTO / Diana Sanchez

Egy lépésre vagyunk az összeomlástól

Kommentek

Passerbys cross a street in the city centre of Cottbus, Germany, 23 January 2018. Cottbus is becoming the scene of ugly attacks between Germans and foreigners. The rage is let out in the nice corners of Cottbus, not in the areas dominated by prefabricated buildings. Photo: Patrick Pleul/dpa-Zentralbild/ZB
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.