Pénzügy

Albérletroham – nehezített pályán a gólyák

lakás (Array)
lakás (Array)

Idén a szokásosnál is nagyobb lehet a harc a felsőoktatási hallgatók körében az albérletekért, mert a kínálat eléggé szűkös, és az árak is ehhez mértek. De aki keres, az még talál.

Az egyetemi ponthatárok kihirdetését követően mindig felpezsdül a bérleti piac. Idén azonban bajban vannak, akik bérelni szeretnének, mert a kínálat nem tudja kielégíteni az igényeket. Kénytelenek „nehezített pályán” keresni – állapítja meg a Duna House. Az ingatlanos cég azt is részletesen kifejti, milyen tendenciák vezettek a kínálatszűküléshez, és az ezzel párhuzamosan jelentkező áremelkedéshez. Ami a kiadóknak öröm, hiszen már 8 százalék feletti hozamot tudnak realizálni. Most nekik lejt a pálya.

A Költözzbe.hu ingatlankínálati statisztikájának adatai szerint a magyarországi átlagos albérleti kínálati ár (lakásra) ma négyzetméterenként havi 2689 forint, de a fővárosban ennél is magasabb, 3158 forint. Átlagban 91 négyzetméteresek a kínált albérletek, de Budapesten ennél is nagyobbak (102 négyzetméteresek), ami miatt célszerű és olcsóbb lehet többeknek összeköltözni. Az átlagban persze benne vannak a kisebb bérlemények is.

Budapestről egyébként több mint ezer élő (nem üzleti célú) bérleti hirdetést lehet találni most az oldalon. Szóval aki keres, az még jó eséllyel találhat albérletet. Persze az kérdés, hogy milyen áron.

Íme néhány ajánlat az egyetemi városokból: olyanokat választottunk ki a kínálatból, amelyek nem járnak túl sok kompromisszummal, és amelyeknél az ár is vállalható lehet, két diáknak.

Budapest

A X. kerületi földszinti téglalakás csak egyszobás, de 35 négyzetméteres, így akár 2 főnek is megfelelhet. Szépséghibája, hogy csak részlegesen berendezett (egy ágy, talán íróasztal, szekrény látható a képeken), és mosógép sincs hozzá. A fűtés gázkonvektorral megy, a közös költség pedig 6500 forint.

 

A bérleti díj 58 ezer forint, ami négyzetméterre1657 forint. + Kéthavi kauciót le kell tenni, meg a közjegyzői hitelesítés díját is a bérlő kell hogy fizesse.

Debrecen

A Kassai Campustól 500 méterre található az egyszobás 33 négyzetméteres földszinti téglalakás – ezt rögtön az elején kihangsúlyozza a hirdetés feladója. Jellemzése szerint normál állapotú, egyedi fűtéses lakásról van szó. Amit feltűnt, hogy a szobában csak egy üres szekrénysor látható (ágy pl. nem). A mosógépről pedig nem írnak, és a képeken meg nem látni.

 

A bérleti díj kicsivel drágább, mint a budapesti lakásé, havi 60 ezer forint (1818 forint/négyzetméter).

Pécs

Az egyetemvárosban, az orvosi egyetemhez közel van a 36m2-es garzonlakás (tégla), mely bútorozva vagy bútorozatlanul is kivehető. Mosógépet nem látni a képeken, és hogy a bútorozottság mit jelent, az sem derül ki – egy íróasztal mintha lenne. Szóval rá kell kérdezni.

 

Havi 45 ezer forintot kérnek érte (1250 forint/hó/négyzetméter) és a kaucióról nem ejtenek szót .

Szeged

Kifejezetten diákoknak ajánlják a 4. emeleti, 42 nm-es, 1,5 szobás (külön bejáratú), erkélyes téglalakást, egyedi fűtéssel. A rezsi 1 főre kb. 20 ezer forint (amit nem tudjuk, pontosan hogyan értenek). Mindkét szoba jól berendezett (íróasztal és ágy is látható a képeken), és a mosógép is ott figyel a fürdőszobában. Ha úgy vesszük, két főre talán ez lehet a legideálisabb felállás.

 

A díja havi 40 ezer forint (952 forint/hó/négyzetméter) és a tulajdonos 2 havi kauciót kér.

További ajánlatokért kattintson, és szűkítse saját igényei szerint a Költözzbe.hu kínálati listáját..

Ajánlott videó

Olvasói sztorik