Pénzügy

Az idei ponthatárok után még nehezebb lesz albérletet találni

Felvételi ponthatárok (Array)
Felvételi ponthatárok (Array)

Az egyetemi ponthatárok kihirdetését követően mindig felpezsdül a lakásbérleti piac. Idén azonban már eleve bajban vannak akik bérelni szeretnének, mert a kínálat nem tudja kielégíteni a hatalmas igényeket. Így a diákok „nehezített pályán" kénytelenek keresni.

A válságot követő években sokan kivártak a vásárlással és inkább béreltek, ha úgy hozta az élethelyzet. Ez segítette a bérlakáspiacot, hogy ne essenek az árak, sőt, az utóbbi 3-4 évben inkább lassú emelkedés indult meg. Az elmúlt fél-háromnegyed évben azonban meredeken ugrottak az árak – írta a Duna House.

A munkahelyek miatt a kisebb településekről sokan költöztek a nagyobb városokba és közülük a legtöbben béreltek, vagy az olcsóbb panellakás-vásárlást választották. Az olcsó panelekre a befektetők is szívesen ugrottak, ugyanis itt magasabb hozamot lehet realizálni, hiszen a bérleti díj nem sokkal kevesebb a téglalakásénál, viszont az ára kedvezőbb. Ez a Duna House panel árindexén is jól látszik, ugyanis rendkívül meredek emelkedést mutat.

A vidékről költözők és a vásárlás helyett bérlést választók növekvő száma, vagyis árfelhajtó hatása mellett így maguk a befektetők/főbérlők is emelni tudták áraikat, lekövetve az áremelkedést. Ezzel nemhogy szinten tudták tartani az elvárt éves hozamot, de még növekedésre is volt tér.

A bérleti díjakat tekintve nagy a szórás természetesen. Aki viszont megfelelő áron kínál, az szinte 1-2 nap alatt lebonyolíthatja a kiadást, sőt a nagy érdeklődésre tekintettel könnyen licithelyzet is kialakulhat. Az a bérlő lehet tehát szerencsés, aki rugalmas az árban és gyorsan lecsap a lehetőségekre. Főleg a következő hetekben, amikor az egyébként is nehéz piacra még az egyetemisták is „rászabadulnak”.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik