Pénzügy
airbnb (Array)

Retteghetnek az Airbnb-sek, rájuk száll a NAV

Ember Zoltán
Ember Zoltán

újságíró. 2015. 08. 01. 11:53

Próbavásárlásokat és bérléseket kezdeményeznek az adóhatóság emberei országszerte. Az Airbnb-sek 20 százaléka működhet legálisan.

Július 1-től online szálláshirdetések alapján átfogó ellenőrzéseket végeznek az Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai országszerte, írja a Magyar Nemzet. A terepmunka részeként a NAV-osok próbávásárlásokat és bérléseket kezdeményeznek az Airbnb-n és egyéb népszerű szálláskereső szolgáltatásokon keresztül.

December óta 1500-ról 7000-re ugrott azoknak a fővárosi lakásoknak a száma, amiket a többnyire néhány napot a városban töltő turisták kiszolgálása céljából adnak ki a tulajdonosok. A hatályos jogszabályok szerint adószám kiváltása alól egyedül ingatlan-bérbeadási tevékenység esetén ad mentesítést, de az Airbnb elvileg nem bérbeadásnak, hanem „egyéb szálláshely-szolgáltatás nyújtásának” minősül, ezért adóköteles.

A Nemzet által megkérdezett szakértők szerint az Airbnb-re 80 százalékban jellemző, hogy feketén adják ki a lakást,ami nagyban hozzájárul ahhoz, hogy töretlenül mennek felfelé az albérletárak a belvárosban.

A témáról bővebben ebben a cikkünkben olvashat >>

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Fotó: Farkas Norbert / 24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.