Pénzügy

Durva: 186 ezer forintra nőtt az átlagos albérleti díj Budapesten

albérlet, lakás (Array)
albérlet, lakás (Array)

Budapesten 20 százalékkal, de egyéb régiókban is jelentősen drágultak az albérleti díjak. A felsőoktatási ponthatárhúzás után országszerte megindult a roham a kiadó lakásokért, ami augusztusban csak tovább fokozódhat.

Idén 72 ezer diákot vettek fel felsőoktatási intézménybe, a többség pedig lakóhelyétől távol folytatja tanulmányait. A tapasztalatok szerint azok kaphatnak kollégiumi elhelyezést, akiknek kedvezőtlen a szociális helyzetük, akiknek lakóhelye nagy távolságra van az intézménytől, akik jól tanulnak, illetve akik a közösségért is végeznek valamiféle munkát.

A többség végül így is albérletbe kényszerül, ráadásul nagyjából 2 hete marad arra, hogy kiadó lakást találjon. Az intézmények a kollégiumi férőhelyekért havonta átlagosan 10-25 ezer forintot kérnek el. Ennél az árnál nem kerül sokkal többe, viszont az önálló albérletnél még mindig olcsóbb, ha lakóközösségben gondolkodunk. Ez egy új alternatíva, ami feloldhatja a piaci anomáliát, miszerint a legtöbbek által keresett 36-40 négyzetméteres garzonok, illetve 50 négyzetméteres lakások szinte elérhetetlenné váltak.

Az albérletek iránti megnövekedett kereslet egy újfajta kínálatot hívott életre, ez pedig a külföldön egyébként már kiválóan működő szobabérlet – mondta egy szakértő. Bár Magyarországon eddig inkább csak ismerősök költöztek össze, várhatóan nálunk is terjedni fog ez a megoldás.

Hölgyek előnyben

Magyarország legnagyobb apróhirdetési portáljának statisztikái szerint Budapest után jelenleg Debrecenben a legélénkebb a lakótárslasszózás, de a 2015-ös ponthatárok kihirdetése azonnal megnövelte egyéb nagyvárosok kereséseinek számát is. Általában a gépesített és bútorozott, jó közlekedési lehetőségekkel bíró lakásokat részesítik előnyben. Ami pedig a lakótársakat illeti, férfiak és nők megközelítőleg hasonló arányban gondolkodnak ebben az alternatívában, és a többségnek mindegy, hogy fiú, avagy lány jelentkezik a hirdetésre. Ám ha mégis választanak, akkor a hölgyeket részesítik előnyben.

A szakember azt tanácsolja, kezdjük el időben a keresést, hiszen az aktuális adatok szerint a kiadásra szánt ingatlanok és szobák általában egy hét alatt elkelnek. Akik pedig inkább a magánhirdetők által feladott lehetőségek közül szemezgetnének, azok számára jó hír, hogy a legnagyobb apróhirdetési portálon keresve átlagosan háromszor több magánhirdetést találnak, mint más, vertikális portálokon (14 000 kiadó lakásból jelenleg 5 200 nem közvetítői, míg máshol ugyanez a szám mindössze 1900 körül mozog).

186 ezer forint az átlagos fővárosi albérleti ár

Az országosan több mint 300 000 ki- és eladó lakóingatlan-hirdetést kínáló Jófogás.hu statisztikái alapján az átlag budapesti albérletár 186 ezer forintra emelkedett, mégis kínálathiány mutatkozik a piacon.

Budapest után Zala, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Baranya és Fejér megye azok a térségek, ahol a legdrágábban kínálnak albérleteket. Itt 2200 és 1500 forint között mozognak a négyzetméterárak, ezzel szemben Nógrádban mindössze 600 forintos négyzetméteráron lehet lakáshoz jutni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik