Pénzügy

Quaestor – az LMP szerint a jegybanknak is be kéne szállni a kártalanításba

Quaestor (Array)
Quaestor (Array)

A zöldpárt csütörtökön felszólította a Magyar Nemzeti Bankot, hogy vegye ki a részét a Quaestor-károsultak megsegítéséből.

Schmuck Erzsébet, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője javaslatukról csütörtökön, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján beszélt.

Hangsúlyozta, a kormány a brókerbotrányokkal összefüggésben “mindent elrontott, amit el lehetett”. Az LMP egyebek mellett nem értett egyet azzal, hogy a kabinet a “Tarsoly Csabával való összefonódása” miatt a Quaestor-károsultakat kiemelte a többi csődbe ment brókercég ügyfelei közül, utóbbiakat pedig látványosan magukra hagyta – fejtette ki a párt elnökségi tagja.

Schmuck Erzsébet szerint ráadásul a Quaestor 32 ezer pórul járt ügyfelét is becsapta a kormány, hiszen olyan törvénnyel próbált segíteni, amelyről tudni lehetett, azt a bankok az Alkotmánybíróság elé viszik. A testület döntéséig pedig a Qauestor-károsultak csak legfeljebb 6 millió forintos összegig kaphatják vissza veszteségüket, további, 30 millió forintig terjedő kárigényükre várniuk kell.

Az LMP szerint a – devizahitelesek problémájához hasonlóan – a jegybank felügyeleti mulasztásai is közrejátszottak a brókerbotrányok megtörténtében, ezért az MNB-nek részt kellene vállalnia a kártalanításban – húzta alá Schmuck Erzsébet, aki szerint a központi banknak most meg kellene előlegeznie a teljes Quaestor-kártalanítás 70 milliárd forintos összegét, és azt a későbbiekben az Alkotmánybíróság döntésétől függően terhelhetné tovább a bankokra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik